După ce căuta cosași, primarul vrea acum și zugrav la Imagine! Despre ipoteza cu „Harbuz la primărie”


Ipoteza ca Liviu Harbuz să ajungă să lucreze la Primărie, la Cabinet Primar (cu accent pe Comunicare și Imagine) este una interesantă. Știrea publicată de TVM Neamț („CARABELEA CONTINUĂ SERIA ANGAJĂRILOR ÎN PRIMĂRIE. URMEAZĂ LIVIU HARBUZ„) acum 2 zile, arată că dincolo de declarațiile nuanțate ale celor două personaje (Harbuz și Carabelea), actualul primar nu înțelege un lucru de bun simț: imaginea este un efect al activității curente și reale a administrației pe care o conduce.

Oricine s-ar ocupa de imaginea administrației Carabelea, poate da cu var, cu o anume eficiență, 1-2 săptămâni. Dar pietrenii nu iau de bun ce se scrie (de comunicator, în presă, pe facebook) dacă există o disonanță mare între vorbă și faptă.

În urmă cu câteva săptămâni, la criticile întemeiate ale cetățenilor că operațiunea de cosit pe spațiile verzi e făcută în bătaie de joc de firma Urban, primarul Carabelea nu a găsit de cuviință să iasă public și să își asume problema și să indice primul vinovat (colega lui de partid și de propagandă electorală, care e directoarea firmei) ci vărsa o lacrimă că nu sunt cosași, că firma ar angaja etc… Deci nu doar că făcea treaba directoarei incompetente ci, apărând-o în așa fel pe aceasta, se transformase în agent de angajat cosași.

„…au existat o serie de abordari care nu au fost… nu s-a respectat o abordare pozitiva in spatiul public…” – din declarația lui Carabelea pentru TVM Neamț.

Așa și cu discuțiile cu Harbuz la Comunicare. Carabelea transmite prin declarația din TVM (citiți-o integral, merită!) că pe el îl doare doar percepția publică despre administrația sa, nu și lipsa de performanță, călcarea în picioare a principiilor enunțate în campanie (apropos de angajarea celor doi directori, unul „șofer de senator”, altul „prietenul nostru de la PACT”; în fapt, amandoi, doi propagandiști răsplătiți cu sinecuri care depășesc cu mult cv-urile lor de agenți de vânzări).

În concluzie, Carabelea nu l-ar vrea alături pe Harbuz pentru experiența acestuia în comunicare (dar nu numai, că vorbim de un fost deputat, fost secretar de stat, fost negociator cu Bruxelul) ci, pe logica primarului, ar avea nevoie de un tampon între el și presă (adică opinia publică), adică un fel de țintă piept care să preia gloanțele nu doar deja plecate ci care vor mai pleca din pușcă. Pentru că, în acest moment, Carabelea pare să fie captiv (de bună voie, să ne înțelegem) într-un fel de bulă „oengistică-pactistă-parțial penelistă” care ignoră nonșalant și pe cetățeni și bunele practici în materie de administrarea comunității.

Sunt trei lucruri fundamentale pe care actualul primar nu le-a înțeles deși are acușica un an de mandat:
1.Indiferent ce veste antiglonț interpune între costumul său și cetățeni, tot ce se face (bun sau rău, dar mai ales rău, acum) poartă marca „Administrația Carabelea”.
2.Alegerile din România (inclusiv cele locale) se câștigă, de foarte multe ori, pe vot negativ.
3.Un ales/demnitar nu are voie să se rățoiască la cetățeni. Iar filiera psihologică „poză cu mașina = poză cu casa = atac la familie” este de o penibilitate maximă. Iar penibilitatea nu aduce voturi!

Va merge, totuși, Harbuz la Primărie? Greu de estimat, în acest moment, decizia este exclusiv la el. Dar dacă merge doar pentru postul de „zugrav al imaginii lui Carabelea” în timp ce primarul și sinecuriștii (moșteniți sau proaspeți) calcă cu voioșie în străchini pe un fond muzical de hlizeală, Harbuz nu are cum reuși altceva decât să-și păteze și el cămășuțele albe din campanie…

Oops, uitasem. Vom reveni cu alte perle (nemenționate până acum) din celebrul „Regulament al lui Carabelea”.

D.V.