Dulamă căutat de integritate de ANI! În joc, o firmă de construcții și una care… e în spatele unui site obscur


Laurențiu Dulamă  este căutat la integritate și conflicte de interese de către ANI, susțin surse din zona administrativă care afirmă că au fost primite adrese-interogații de la ANI legate de contracte (lucrări, prestări servicii) dintre două firme ale acestuia și instituții/firme publice.

Dulamă a fost vicepreședinte CJ Neamț în mandatul 2016-2020 (PMP) și actualmente este consilier județean (PPU-SL) și director adjunct la DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului) Neamț, din subordinea CJ.

Verificările ANI din acest moment fac referire la două firme private din „portofoliul Dulamă”, SC OLIMPUS TRADE SRL (cunoscută mai ales pentru lucrări de construcții și de amenajări interioare) și SC FORDERUNG MEDIA SRL, pentru perioade punctuale de timp (iulie-octombrie 2016, respectiv alte câteva luni din 2018-2019).

Contactat de Vestea, Dulamă a confirmat verificările ANI care îl vizează și faptul că a avut aceste firme (fără a menționa dacă direct sau prin alți apropiați) dar susține că prima firmă ar fi fost închisă demult și că a doua a fost înstrăinată (către operatorul tv Laurențiu Mandache și o altă persoană din Galați).

„Știu că a venit o astfel de adresă și la CJ Neamț. Ce să zic? Să verifice. Eu știu că nu am încălcat legea. Olimpus e închisă de mult. Iar firma cu siteul e dată și ea demult, lui Laurențiu Mandache și unei doamne din Galați. Am realizat și eu mai târziu că nu trebuie amestecată politica cu presa. Și, până sa dau siteul, nu au fost contracte de reclamă, publicitate între acest site și administrația județeană și entități din subordine. Că, mna, nu am apucat, știe toată lumea cum se dă publicitatea…”, a declarat Dulamă pentru Vestea, într-un acces de sinceritate la final…

Pentru cei care cunosc mai puțin piața media din Neamț, siteul respectiv se numește stiripiatraneamt.ro și are 99% din conținut bazat pe comunicate de presă (în general postate cu copy-paste). Iar minusculul conținut propriu (sau propriu-zis) pare a fi remorcat situației (sau obligațiilor) lui Dulamă, adică ode la adresa PSD Neamț (cu care Dulamă și PPU-SL sunt în coaliție) și critici constante la adresa PNL și USR.

Nu punem la îndoială declarația lui Dulamă cu privire la înstrăinarea acțiunilor dar, la acest moment, pe multe platforme și siteuri care centralizează datele societăților comerciale, firma Forderung Media îl are ca persoană de contact pe… Dulamă! Cele două printscreenuri de mai jos au fost făcute acum câteva minute, de pe platforma risco.ro:

Evident, poate fi vorba (și) de o neglijență a noilor acționari care, în atâția ani de zile (Dulamă zice că a dat acțiunile prin 2017) nu și-au găsit timp să actualizeze aceste informații. Sau poate dă mai bine (la clienți?) ca în continuare lumea să știe că în spatele siteului este totuși Dulamă?

Deși cu o vechime de ani de zile în spate, până acum câțiva ani site-ul era aproape total necunoscut cititorilor de presă din Neamț. În urmă cu vreo doi ani, siteul obscur (care atunci nu avea nici pagină pe facebook) a devenit mai cunoscut în urma unei discuții de pe facebook în care era semnalată existența discretă a acestuia și faptul că era împănat cu casete publicitare de la entități (instituții sau firme ale administrației) controlate de decidenți PMP (foști subordonați ai lui Dulamă). Mai exact, cei care comentau atunci pe net observau cum casetele de publicitate erau publicate într-un site total necunoscut, ai cărui gestionari nu se agitau deloc pentru ca acea entitate media să aibă impact, să fie vizibilă. „Banii de publicitate sunt duși pe șest spre siteul de care nu știe nici naiba”, spunea atunci un comentator.

Între timp, siteul a devenit un pic mai vizibil după ce a fost bătută palma Dulamă-Mandache, ultimul suportând o reconversie frontală, de la cameraman tv (1 TV etc) la cea de reporter și cerând acreditarea la diverse instituții și tot în această perioadă aceeași publicație online s-a plasat în zona de propagandă și agitație care satelizează pe orbita PSD-Arsene.

În ce privește conținutul publicitar (vezi coloana din dreapta din foto de mai sus, numită tehnic sitebar), se observă cum între prima casetă (construcții și amenajări) și a treia (Salubritas) este plasat un anunț publicitar difuzat (plătit?) de Administrația cimitirelor. Nu există o entitate cu personalitate juridică în Piatra Neamț care să aibă o astfel de denumire dar există o firmă privată care are concesionată de la Primărie activitatea de administrare a celor două cimitire mari, de la Borzoghean și de pe Pietricica.
Ca un detaliu, firma respectivă este administrată de soția lui Dulamă și de aici i s-a tras fostului vicepreședinte un necaz real de integritate (demiterea abuzivă – după cum a spus Justiția! – din funcția de vice CJ, prin Ordin al prefectului PSD de la acea vreme, Daniela Soroceanu, actualmente, iar, secretar CJ).
La acel moment, „uitând” că nu prefecții stabilesc incompatibilitățile sau conflictele de interese ci ANI, prefectul PSD Daniela Soroceanu îl demitea (abuziv!) pe actualul aliat al PSD, Laurențiu Dulamă pentru că firma soției cumpăra apă de la Apaserv (companie cu activitate tip monopol / deși practica ANI și a Justiției arată că astfel de cazuri, de achiziție de la furnizori monopol, sunt exceptate de la a fi considerate încălcări de integritate).
Dulamă a părăsit atunci CJ Neamț prin votul majoritar PSD & aliații, a câștigat în instanță, s-a reîntors pe funcție primind, evident din bani publici, și indemnizațiile din perioada în care a stat acasă ca urmare a acelor decizii administrative nelegale. La ultimele alegeri locale, ca un bun creștin, Dulamă a uitat abuzurile PSD-iștilor și, în calitate de candidat și președinte interimar PPU-SL (un partid de buzunar al lui Voiculescu) s-a aliat cu… PSD.

Rămâne de văzut cum va trece acum peste acest hop al reclamației care îl vizează la ANI.

Ar mai fi de precizat că Dulamă nu este primul politician din Neamț care a vrut să fie și patron media. În aceeași dublă postură au mai fost și fostul deputat Iulian Țocu (Tele 7 abc Neamț, Tele M, TVM), Ion Rotaru (Acțiunea, Informația Primăriei), Gheorghe Ștefan (Radio 1 și 1 TV) însă toți aceștia, spre deosebire de Dulamă, și-au asumat public și rolul de „moguli”.

Va urma.

Daniel VINCA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.