Duelul replicilor după Raportul Corpului de Control! Reacţii primarul Micu şi prefectul Panaite!

Raportul Corpului de control prin care s-a stabilit că Parcarea Etajată de la Roman a fost construită prin încălcarea normelor legale – vezi AICI Corpul de Control al Prefectului despre Parcarea Etajată de la Roman: „A fost construită ilegal!”– nu a rămas fără reacţii. Mai întâi a fost remisă presei o replică a primarului Lucian Micu şi apoi o „replică la replică” a prefectului Vasile Panaite.

Le publicăm pe amândouă mai jos, cu tot cu anexele remise:

COMUNICAT DE PRESĂ

Primăria Roman dovedește cum s-a realizat lucrarea de la Piață, respectând legea

Prefectul de Neamț, Vasile Panaite, fost primar PSD până acum o lună, a declanșat în ultimele zile un adevărat asalt privind avaria la rețeaua de apă din municipiul Roman de săptămâna trecută, rezolvată de către primarul Lucian Micu, ApaServ și câțiva romașcani implicați în aproape 17 ore. Inițial, am crezut că demersul Prefecturii, unul lăudabil și onest, acela de a verifica dacă intervenția s-a realizat în parametri optimi, s-a demonstrat a fi un incisiv demers de campanie, în care o instituție cum este cea a prefectului, considerată a fi apolitică, și care ar trebui să fie un factor de echilibru se implică într-un mod reprobabil.

După un control fulger, care altă-dată s-ar fi întins pe durata unor săptămâni, dar care acum a durat câteva ceasuri, oamenii Prefecturii au tras concluzii care nu au nicio legătură cu realitatea! Nimic de mirare, câtă vreme veniseră cu acuzele fără acoperire în servietă, doar-doar or mai aduce ceva procente candidatului PSD la Primăria Roman. Ipocrizia PSD își mai arată încă o dată colții. Puțin le pasă de oameni, de apă, de avarii, de intervenții, de soluțiile pe care primarul Lucian Micu le-a găsit, alături de oameni de bună credință, cărora le-a mulțumit public. Singurul scop este să mai stoarcă un amărât de procent pentru candidatul PSD la Primăria Romn, la 48 de ore înainte de alegeri.

Am fost condamanți să fim vinovați, ca în anii stalinismului, fără ca nimeni să asculte argumente. Procesul verbal de constatare era scris dinainte, fără să se mai uite nimeni pe niciun act. Orice documente am arătat, s-au dovedit a fi inutile! Dreptatea este, însă, de partea noastră. Încă de joi, am făcut publice toate documentele care arată că reprezentanții Prefecturii Nu au dreptate. Le punem încă o dată la dispoziție, fără a intra în amănunte, pentru că minciuna are întotdeauna picioare scurte (care oricum nu interesează pe nimeni și pe care nimeni nu le ascultă).

Ne asumăm, încă o dată, responsabilitatea de a răspunde legii, astfel încât, pe înțelesul tuturor, facem următoarele precizări la întrebările adresate de către Prefectură, și, din nou, atașăm acestui comunicat, dovada faptului că Primăria municipiului Roman a respectat în totalitate legea:

  1. Întrebarea Instituției Prefectului – A fost realizat un proiect tehnic de deviere a rețelei de apă potabilă și canalizare conform mențiunii la punctul 7 din avizul Apaserv? Dacă da, vă rog să prezentanți urgent acest proiect.

Răspunsul Primăriei Roman este: ApaServ a prezentat ca anexă la avizul favorabil o schiță, pe care o și anexăm, conform căreia, sub parcarea etajată nu se aflau rețele de apă ce trebuiau deviate. De acest lucru au luat știință toți factorii de decizie care au semnat procesul verbal de recepție a lucrărilor. Așa cum se vede în anexa avizului dat de ApaServ, conducta, mai exact magistrala avariată în noaptea de vineri spre sâmbătă, este situată/amplasată înafara construcției, așa cum ne prezintă ApaServ, aceeași companie care și precizează că acea conductă are un diametru de 200 mm, în timp ce, în realitate, avea 400 de mm, era magistrala care alimentează fiecare cartier din oraș.

  1. Întrebarea Prefecturii: Dacă nu există, cum a fost eliberată autorizația de construcție fără ca documentația depusă de executant să fie completă, adică să conțină și proiectul de deviere a rețelei de apă potabilă și canalizare cerut de APASERV?

La această întrebarea nu are sens vreun răspuns atât timp cât timp acea conductă la care s-a produs avaria, conform schiței anexate, nu se situează sub parcare.

Din păcate pentru cei care doresc să facă din țânțar armăsar, le reamintim faptul că toate instituțiile statului responsabile cu recepția acestei lucrări au semnat procesul verbal de recepție a obiectivului acum un an, iar îndoielile lor apar, în mod bizar, abia acum. Nu vrem să acuzăm pe nimeni, dar vom ataca acest raport, având, evident, și dovezile care dau Primăriei Roman și specialiștilor din subordine totală dreptate.

Ne pare rău că mai există încă instituții care ignoră documentele, realitatea și care încearcă să decredibilizeze o instituție serioasă prin o situație ce putea apărea oricând, deoarecere principala problemă este vechimea rețelelor și adevărată soluție stă în urgentarea înlocuirii lor.

Lucian Ovidiu Micu
Primarul municipiului Roman

Am constatat, cu oarecare surprindere, încercarea lamentabilă a domnului Lucian Micu de a ascunde adevărul în ceea ce privește modul în care a fost încălcată legea de Primăria Roman atunci când a fost eliberată autorizația de construcție a parcării supra-etajate din zona Pieței Centrale.

Chiar documentele făcute publice de acesta, și care au stat și la baza emiterii raportului de control al Prefecturii Neamț, arată fără echivoc faptul că reprezentanții Companiei Județene APASERV au solicitat expres în aviz devierea rețelei de apă potabilă și canalizare (punctul 7 din avizul 3067/28.05.2012) care există sub lucrare.

Fără a face referiri invesiție, îl întreb public pe domnul Lucian Micu:

  • A fost realizat un proiect tehnic de deviere a rețelei de apă potabilă și canalizare conform mențiunii la punctul 7 din avizul Apaserv? Dacă da, vă rog să prezentanți urgent acest proiect.
  • Dacă nu există, cum a fost eliberată autorizația de construcție fără ca documentația depusă de executant să fie completă, adică să conțină și proiectul de deviere a rețelei de apă potabilă și canalizare cerut de APASERV?

Raportul corpului de control al prefectului arată că punctul 7 a fost ignorat cu bună știință de către reprezentanții Primăriei Roman, nefiind realizată devierea rețelei de apă potabilă și canalizare. Totodată, în urma intervenției APASERV la conducta de alimentare cu apă, în urma avariei de sâmbătă, s-a constatat și faptic că nu a fost realizată lucrarea de deviere, potrivit prevederilor avizului.

Nu doresc să intru într-o polemică sterilă cu domnul Lucian Micu. Vreau însă să îi asigur pe romașcani de buna credință a controlului efectuat la Primăria Roman, control în urma căruia nu am dorit neapărat să găsim vinovații pentru avaria care a lăsat 50.000 de oameni fără apă, timp de o zi, ci să găsim mai degrabă soluții pentru ca astfel de situații să nu se mai întâmple.

De aceea am cerut și reprezentanților APASERV să prezinte, în regim de urgență, soluții realiste prin care eventualele intervenții la rețeaua de apă potabilă și canalizare a orașului să nu mai conducă la sistarea apei către populația municipiului Roman.

Pentru susținerea celor menționate mai sus, este elocvent avizul APASERV de mai jos, și mai exact punctul 7 al acestuia.

Cu stimă,
prefect Vasile Panaite

Vestea

Nota Bene – Dincolo de replicile si documentele de mai sus, se pare ca problema e si mai gravă. Tot cu referire la respectarea legii şi a documentelor emise de instituţiile statului.
Şi dacă specialiştii din Primării sau chiar din Prefectură sau de la alte instituţii au probleme în a le depista, avem o rugăminte: daţi mai repede astfel de documente când vi le solicităm noi cei din presă că poate ne mişcăm noi mai repede…

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns