DSP dă comunicate de presă nu pentru cetăţeni ci doar pentru medici. Şi se fereşte ca dracul de tămâie să spună numele bacteriei!

Un comunicat de presă pe subiectul decesului nou-născutului de la Spitalul Judeţean Neamţ şi care încearcă să transmită un mesaj liniştitor pentru populaţie (pe teme posibilelor infecţii nosocomiale) a fost emis acum câteva ore de DSP Neamţ.

Cu scuzele de rigoare că în redacţia vestea nu avem un translator argou medical – limba română, publicăm mai jos, integral respectivul comunicat.

Facem doar câteva umile observaţii:

1.”Nu s-a observat prezenţa acestei bacterii”, spune comunicatul. Care bacterie, că în tot comunicatul nu i se spune nici măcar o singură dată numele. O fi vorba de Klebsiella, despre care medicii din Iaşi spuneau că au colonizat trupul fratelui copilului mort? Dacă e aşa, mai că ai putea trage concluzia că onor conducerea DSP – ca să folosim expresii pe care le înţelege oricine – se fereşte ca Dracul de Tămâie să vorbească de funie în casa spânzuratului.

2.Un comunicat de presă este metoda prin care o instituţie transmite către cetăţeni un mesaj, pârghia intermediară fiind presa. Dar destinatarii sunt cetăţenii.  De aceea, indiferent de domeniul de activitate – că e vorba de medicină, sateliţi NASA sau împerecherea păpădiilor – un astfel de mesaj trebuie redactat (aşa scrie la manual) într-un limbaj accesibil publicului larg. Dacă nu înţelegeţi nimic din comunicatul de mai jos (nici pe logică, nici pe limbaj), nu vă faceţi probleme, nu e vina dumneavoastră, a cititorilor. Probabil că onor semnatarii (membrii conducerii DSP) au ţinut să arate că ei pot comunica la fel de (ne)inteligibil ca scrisul de pe reţetele medicale…

3.Subliniem din nou coincidenţa ca un astfel de mesaj de liniştire din partea autorităţii publice competente (DSP) să fie asumat de 3 specialişti care sunt şi … membri CA-ului de la Spitalul Judeţean. Altfel spus, cei 3 semnatari ne anunţă că s-au controlat (şi) pe ei, şi că totul e OK.

Image 004

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns