Drumul Azbestului! Materialul toxic – acum, la ferma fiului primarului!

Drumul Azbestului – așa numim traseul și istoricul azbestului semnalat de Vestea în fața școlii 1 Zănești și care apoi a dispărut fără urmă de parcă cineva a legat la ochi mai multe instituții publice cu atribuții în acest sens, mai ales pe celebra Gardă de Mediu condusă de nu mai puțin celebrul Iftimie Petrariu.

Sursele Vestea (ajutate probabil și de alte surse) au reconstituit traseul celor circa 15-20 de tone de azbest, material cancerigen și care, conform legilor în vigoare, este interyis la a mai fi folosit și la a cărui transport sau distrugere pot opera doar firme specializate.

Sursa azbestului: zona Izvoare, unde a fost dezafectată o hală. Predarea materialului toxic către o firmă specializată, transportul acestuia şi distrugerea la una din cele 2 firme din România acreditate pentru astfel de opreaţiuni ar fi costat o sumă consistentă, aşa că s-a apelat la o soluţie ilegală şi periculoasă pentru cetăţeni…

Depozitarea: În faţa Şcolii Zăneşti. De la acest punct a început şi caracterul public al faptului, după deyvăşuirile din Vestea. Articolul iniţial a apărut într-o zi de sâmbătă (24 august). Prefectura Neamţ a reacţionat prompt anunţând a doua zi, duminică, că va trimite instituţiile subordonate în control.

Ştergerea urmelor şi controale de formă: Evident că ştergerea urmelor a fost mai rapidă şi mai eficientă decât aşa-zisele controale. Pentru că acele controale au fost de formă în timp ce „băieţii deştepţi” implicaţi în traficul cu azbestul interzis au şters cu sârg urmele. Dacă cei din instituţiile statului chiar ar fi vrut să afle ceva, cu siguranţă nu le era imposibil dar nu e greu de bănuit că nu acesta a fost interesul, mai ales în condiţiile în care niciun copil de grădiniţă nu crede că acel azbest era depozitat în faţa Şcolii, pe terenul public, fără ca primarul din Zăneşti să ştie.
Deci luni dimineaţa, în timp ce şefii instituţiilor judeţene se scărpinau pe după ureche cum să facă să creadă lumea că ei îşi fac treaba dar nici să îl supere pe primar, în timp ce probabil se şi transmiteau informaţii de genul „luaţi, bre, azbestul ăla de acolo că venim acuşica!”, a început operaţiunea de ştergere a urmelor.
Prima etapă a fost transportarea azbestului, tot în Zăneşti, într-un spaţiu al unui binevoitor, într-o zonă numită „Şantier” (în apropierea Hidrocentralei), într-un cartier de case cu teren dat gratis pentru tineri.
Au venit inspectorii de la Garda de Mediu, au făcut poze cu terenul fără azbest, au trimis la Prefectură un raport de tot râsul în care citau ce le-a spus Primarul Filip (deşi şi Primăria trimisese un raport la Prefectură) şi… case closed.

Etapa 2: ori s-a prins primul depozitar că cineva şi-a luat bani buni să scape pe cei cu Hala de la Izvoare de materialul chimic toxic, ori s-a întâmplat altceva dar azbestul a fost mutat. Tot în Zăneşti, deci tot sub ochii Gărzii de Mediu Neamţ. La ferma fiului primarului Filip (fermă cu un şeptel de la care lui Iulian Filip i s-a tras un dosar penal şi o condamnare).

Concluzia: de două luni şi jumătate, pe sub ochii Gărzii de Mediu condusă de fostul miliţian Petrariu, într-o comună din Neamţ sunt transportate tone de azbest (considerat material cancerigen de legislaţia UE şi românească). Nimeni nu face real nimic dar dacă aceeaşi ultra-competentă instituţie merge într-un control vara, în zonele de picnic, îl amendează cu câteva sute de lei pe Bobiţă care a lăsat aruncată o doză de bere.
Nu-i vorbă, Bobiţă cu doza de bere îşi merită amenda dar, după cum se vede, nu sunt sancţionaţi ci protejaţi prin inactivitatea Gărzii de Mediu băieţii şmecheri care fac trafic cu un material toxic sub ochii tuturor.

Vom reveni.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns