Drăgușanu: Studenții care vor să își deschidă PFA-uri nu mai plătesc nimic la stat!

Deputatul ALDE de Neamț Cătălin Drăgușanu a anunțat astăzi într-o conferință de presă că ultima întâlnire a plenului Camerei Deputaților a adus în discuție două noi proiecte legislative. De altfel, deputații le-au dat girul, astfel că acestea merg spre promulgare la președintele țării. Respectivele inițiative legislative aduc modificări importante în privința PFA-urilor, întreprinderilor individuale și întreprinderilor familiale.
Au fost introduse niște prevederi noi, în sensul că un deținător de PFA poate avea ca obiect de activitate 5 clase din codul CAEN, în timp ce în cazul II-urilor este permisă activitatea în limita a 10 clase din codul CAEN. În ceea ce privește numărul de angajați, PFA-urile vor putea avea 3 angajați, în timp ce II-urile și IF-urile vor putea angaja 8 persoane”, a precizat deputatul nemțean. Termenul de aplicare a acestor noi reguli este de doi ani. Cel mai mult de câștigat în urma noii legi sunt studenții care vor să devină persoane fizice autorizate. Potrivit prevederilor ce urmează să intre în vigoare, aceștia nu trebuie să mai plătească nimic.
Un al proiect adoptat de deputați, care prezintă interes la nivel județean este legat de impozitul specific pentru unele categorii de activități din domeniul restaurantelor și barurilor. „Noul act normativ a modificat substanțial coeficienții de bază pentru calcularea impozitului forfetar, inițial existând o discrepanță foarte mare între valoarea impozitului perceput pentru un restaurant mare și valoarea impozitului care i se reține unui proprietar de restaurant mai mic. Vechiul mod de calcul îi discrimina pe deținătorii de asemenea localuri pe suprafețe mici, fie că vorbim de restaurante sau cafenele. De asemenea, calcularea impozitului se făcea și în funcție de localitatea și de zona în care este amplasat localul respectiv”, explică Drăgușanu.
Pe baza noii formule, pentru un restaurant de 30 mp se va plăti un impozit de 2856 de lei pe an, în timp ce pentru o suprafață de 100 de metri patrați se va ajunge undeva în jurul valorii de 10 mii de lei anual. Prin noua modalitate de calcul, un restaurant din Piatra Neamț va plăti mai puțin decât unul din Roman, care are aceeași suprafață. Impozitul ar urma să fie plătit în două tranșe, una până la jumătatea anului 2017, cealaltă până la finele anului.

Alex SÎRBU