Dragoş Chitic salvat IAR de consilierul Joker Misăilă! Vot de aur la bugetul poftit!


Dovedind încă o dată că un şef de administraţie trebuie să ştie să se bazeze nu doar pe voturile echipei sale ci şi pe surprizele la momentele oportune din partea altor aleşi, primarul (suspendat de PNL) Dragoş Chitic a reuşit să obţină azi bugetul propus de el după o şedinţă… clonată.
„Clonată” pentru că la fel ca într-un filmuleţ de Cascadorii Râsului, la şedinţa de la ora 12 bugetul nu a trecut la vot drept pentru care primarul a convocat o nouă şedinţă de CL, la ora 13, când, minune!, votul de aur a venit de la un consilier local ALDE, Cătălin Misăilă care prima dată nu a ridicat mâna PENTRU. Evident că legendele contemporane vorbesc despre multe metode de răzgândire în astfel de momente dar cine ar putea pune la îndoială declaraţia alesului respectiv care vorbeşte strict despre interesul municipiului şi despre binele pietrenilor?

FAPTE. 1 – Misăilă nu votează bugetul lui Chitic!
Ora 12, începe şedinţa extraordinară convocată de primarul Dragoş Chitic în care subiectul este votarea bugetului. Buget propus tot de Chitic. Lipsesc ceva consilieri din tabăra non-putere (PSD + ALDE), dar important este c[ pentru votarea bugetului trebuie 12 voturi. PNL plus PMP au 12 consilieri prezenţi dar, deranj!, liberalul Mircea Beteringhe nu poate vota deoarece el esta angajat la Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei, instituţie cu personalitate juridică dar care primeşte banii de la Primărie în urma votului din CL. Adică Beteringhe ar şi centra, ar da şi cu capul, ceea ce nu e permis de lege.
Consilierul PSD Victor Marghidan propune nişte amendamente. Diminuarea a câteva sute de mii de lei din lista de investiţii a primarului, ba pentru nuş ce aparat de pus îngrăşământ la gazonul de pe stadion, ba la igluul de pe Cozla, ba… propunând ca suma de peste un milion astfel economistă să fie investită în lucrări de reabilitare a drumului de pe Cozla şi de de corectare a torenţilor. Logica pare normală: până să ducem oamenii pe Cozla la evenimente, hai mai întâi să cheltuim banii să facem condiţii decente de acces, să rezolvăm şi problemele de pe dealul care o ia la vale şi, de câte ori plouă, îşi varsă lutul în strada Petru Rareş.
Se supune la vot şi liberalii plus aliaţii lor trântesc toate amendamentele, unul câte unul. Toate!
Nicio urmă de dorinţă de dezbatere, de negociere. Nimic.
Se supune votului proiectul iniţial. Tabăra PNL votează pentru. Priviri întrebătoare se îndreaptă spre Misăilă dinspre aceeaşi tabără. Misăilă e tot cu mâna jos, o ridică abia ca să poată fi contabilizată abţinerea sa (ceea ce în esenţă e tot vot contra), PSD-iştii votează împotrivă…

FAPTE. 1 – Misăilă s-a răzgândit şi votează bugetul lui Chitic!

După acest eşec major care a arătat totala lipsă de disponibilitate la dialog şi negociere, Dragoş Chitic contraatacă. Nu, nu e film de desene animate dar primarul convoacă o nouă şedinţă, „de îndată”, la ora 13. Cameramanii îşi strânseseră sculele şi plecaseră la o conferinţă de presă, culmea, la PNL Neamţ. Practic, şedinţa are loc într-o semiconspirativitate (mailul cu invitaţia către presă a fost transmis la 12.54).
Între timp mai apăruse un consilier ALDE (care lipsise la prima şedinţă), Cristian Tihenea, la care unii PSD-işti priveau cu suspiciune, ca la un Joker scos din mânecă de primar.
„L-au convins pe ăsta”, îşi murmurau social-democraţii între ei.
Numai că votul a arătat că nu Tihenea a fost convins ci Misăilă a fost răzgândit. Tihenea nu a votat pentru bugetul propus de primar, Misăilă – da!
Evident, Misăilă se jură că răzgândirea sa nu are alt substrat decât binele cetăţenilor. Uitaţi declaraţia dată de el pentru Monitorul de Neamţ:
Din punctul meu de vedere e un război între PNL şi PSD, că aşa este în politică, unii au vrut amendamente, alţii nu, unii au vrut bugetul, alţii nu. Eu am fost de părere că şi o parte dintre amendamentele PSD meritau să treacă, poate într-o altă formă, cu alte sume, dar şi bugetul era necesar pentru municipiu.
Aşa că iniţial m-am abţinut. Apoi mi-am dat seama că se ajunge la un blocaj şi din cauza votului meu risca să rămînă un oraş întreg fără buget. Şi am zis că nu este normal să se întîmple aşa ceva. Sînt proiecte în derulare care trebuie făcute. Nu pot eu să las un municipiu fără buget sau nu se poate ca un municipiu să stea fără buget pentru că sînt dispute politice. Şi am luat decizia să votez bugetul pentru a evita un astfel de blocaj. Nu e corect?”.
L-aţi crezut? Foarte bine!
Jurnalistul Cezar Filip de la Monitorul avansează altă ipoteză: <<La bursa zvonurilor se vehiculează că Misăilă nu ar mai fi dispus să asculte de ordinele de la partid sau, dacă vreţi, de disciplina de partid. Motivul? Tot la nivel de zvon, e legat cel mai probabil de faptul că ALDE a anunţat un alt candidat pentru Primăria Piatra Neamţ. Dar nu sînt excluse nici oarece oferte venite din partea liberalilor>>.
Drept e că dacă nu ştim ce e în spatele acestei ipoteze, cunoaştem o situaţie de fapt: la conferinţa de presă în care a fost anunţat candidatul ALDE pentru Primăria Piatra Neamţ, în sală, printre alţi colegi din Biroul Local ALDE se aflau şi consilierii municipali Tihenea şi Grigoraş dar Misăilă nu. Deşi de la Restaurantul său de pe strada Eminescu până la sediul ALDE din Piaţa Kogălniceanu, pe jos, faci 5 minute.

De ce, în titlu, „IAR”?
Recurs la istoria recentă a administraţiei din Piatra Neamţ. Înainte ca actualul primar să ajungă pe funcţie prin votul pietrenilor, în 2016, el fusese votat mai întâi votat în CL, ca primar interimar, de toate forţele politice. La un moment dat, PSD-ul a vrut să-şi pună propriul primar interimar (pe Aurelia Simionică) iar calculele hârtiei au fost spulberate, prin vot secret, de un rezultat la limită în favoarea lui Chitic.
Au fost vizaţi de bănuieli diverşi consilieri şi, la puţin timp, cine avea să ajungă viceprimar interimar cu sprijinul taberei Chitic? Aţi spus „Cătălin Misăilă”? Aţi ghicit! Deci meritaţi marele premiu, o cafea la un mic restaurant de pe strada Eminescu!

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

One thought on “Dragoş Chitic salvat IAR de consilierul Joker Misăilă! Vot de aur la bugetul poftit!

  1. Chestiunea cu Beteringhe este o imbecilitate securista de la ANI!Omul este angajat la DAS , nu are nicio functie de conducere acolo, e simplu salariat!Cat despre Misaila, se va regasi ,probabil, pe lista PNL in 2020.Oricum, ALDE sub conducerea lui Asaftei , va disparea!

Lasă un răspuns