Dragobetele românesc sărută fetele! Detalii despre spectacolele Centrului pentru Cultură

Pentru a sărbători ziua de Dragobete, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” oferă, prin Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” şi Şcoala Populară de Arte Piatra-Neamţ, publicului oraşului două spectacole de dans şi cânt popular.

<<Sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie reprezintă o perioadă încărcată în calendarul tradițional românesc. Până la sărbătoarea Mărțișorului, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a pregătit spectacolele dedicate Dragobetelui, acest simbol arhaic al dragostei, puternic contagiat în ultimii ani de împrumuturile străine. Promovarea intensă a simbolului occidental similar – Sf. Valentin -, a ajuns să domine, până la dispariţie aproape, simbolistica Dragobetelui. De aceea, prin manifestările organizate de noi, încercăm să-l reactualizăm și să-l reașezăm în mentalitatea românească>>, a precizat Carmen-Elena Nastasă, director la Centrul pentru Cultură.

***

„DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE”

De ani buni, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” a instituit o tradiţie în a celebra Ziua de Dragobete, sărbătoarea dragostei la români.
Zeul dragostei şi bunei dispoziţii pe plaiurile româneşti, denumit şi Cap de Primăvară, Dragobetele, fiul babei Dochia, este identificat în tradiţia strămoşească cu zeul dragostei în mitologia romană, Cupidon, sau cu Eros, omologul din mitologia greacă. Numit pe alocuri şi Năvalnicul, Dragobete, feciorul frumos care ia minţile fetelor şi femeilor tinere, se crede că a fost transformat de Maica Domnului în floare, cea care portă numele de năvalnic.
De Dragobete, dacă e timp frumos, fetele şi feciorii ies în poieni, hăulind şi chiuind, pentru a culege primele flori de primăvară. Din zăpada netopită, fetele şi femeile tinere îşi fac rezerve de apă pentru spălare în timpul sărbătorilor de peste an.
Desfăşurarea tradiţiilor, a ceremonialelor şi a actelor rituale legate de sărbătoarea iubirii la român e atestată de generaţiile vârstnice, de la care s-a preluat, printre altele, şi zicala „Dragobete sărută fete!”.
Miercuri, 21 februarie, Ansamblul folcloric „Floricică de la munte” al Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” va oferi un spectacol extraordinar dedicat acestei sărbători româneşti. „DRAGOBETELE SĂRUTĂ FETELE” va avea loc în sala mare a Teatrului Tineretului, începând cu ora 17:00.
Intrarea se face pe bază de invitaţie. Relaţii se pot obţine la sediul Centrului (strada Ştefan cel Mare, nr. 3A) sau la telefon 0233.21.40.26.

***

CÂNTÂND DE DRAGOBETE

Şcoala Populară de Artă Piatra-Neamţ, componentă a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, celebrează şi anul acesta ziua de Dragobete, sărbătoarea dragostei la români. Duminică, 25 februarie, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, începând cu ora 16:00, elevii clasei canto popular, coordonaţi de Georgiana Şerban – Axinte, vor oferi publicului un atractiv spectacol intitulat „CÂNTÂND DE DRAGOBETE”.
Intrarea este liberă.

V.N.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns