Dragnea, DESFIINŢAT pe scena Festivalului Cărbunariu, finanţat de CJ-ul condus de Arsene

Liviu Dragnea a fost făcut varză – cum se spune neaoş – pe scena Teatrului Tineretului, în ultima seară a Festivalului de Teatru, ediţia din 2018.

„Andrieş şi prietenii la TT” nu a fost doar ultima reprezentaţie din acest Festival (deci poate fi considerat spectacolul de gală) ci şi o trecere de la arta dramatică la cea muzicală. Şi nu orice muzică, ci una cu un mesaj frontal pentru că Alexandru Andrieş (cel considerat artistul Pieţei Universităţii) a cântat şi câteva dintre producţiile mai noi care, conform mărturiilor martorilor oculari, „au şters pe jos cu Dragnea şi cu Dăncilă”.

Chiar pe scena TT, într-un festival cu FINANŢATOR Consiliul Judeţean Neamţ

Evident că spectatorii de dreapta sau neo-marxiştii anti-sistem (şi anti-orice) au fost încântaţi de astfel de momente dar spectacolul transformat în atac politic nu i-a bucurat la fel de mult nici pe cei cu vederi de stânga şi nici măcar pe cei mai apolitici care, după cum au si scris pe facebook unii dintre ei, veniseră cu speranţa de a vedea o manifestarea culturală nu să audă versuri anti-Daddy.

Au fost mai multe cântecele ale căror versuri ar fi făcut trimitere la Dragnea şi Dăncilă, spun martorii oculari. Din raţiuni de acurateţe a documentării, publicăm deocamdată doar versurile cântecului „Sunt din Teleorman”, pentru care mai mulţi martori oculari ar jura pe Biblie că a fost cântat luni seara pe scena TT. Respectivul cântec este interpretat (vezi şi video de la finalul articolului cu o filmare făcută la un spectacol similar dar în alt oraş) la pachet cu un altul, numit sugestiv „Madagascar” şi care face trimitere la inculpatul Radu Mazăre.

Pentru cei care nu au avut norocul să fie luni în sala TT, să se bucure de spectacolul de Gală pregătit de directoarea Gianina Cărbunariu (care este şi selecţioner al festivalului) publicăm mai jos versurile acestui nou cântec al lui Alexandru Andrieş:

Sunt din Teleorman

Lumea e rea, toți mor de necaz
C-am mustața mea și miroase a praz
Ăstia nu știu geografie, nu știu nimic
Uite buletinul, e așa cum zic.

Sunt din Teleorman,
Sunt din Teleorman, da
Nu sunt oltean, nu sunt brazilian
Eu sunt din Teleorman.

Și-asta nu-i tot vă mai spun ceva
In loc de AND, eu am DNA,
Am și un hobby, sunt muzician,
Când mă pun la tobe fac ca Suleyman.

Nu-i deloc greu să ajungi barosan
Dacă ești din Teleorman
Sunt din Teleorman,
Sunt din Teleorman, da.

Am bodyguarzi, merg cu girofar
Merg cu el sportiv și mă-mbrac popular.
Sunt neprihănit ca un ghiocel
Și mă lupt cu Statul Paralel.

Pe cuvânt că ăsta e cel mai bun plan
Să fii din Teleorman
Sunt din Teleorman,
Sunt din Teleorman, da…

Pentru majoritatea  celor care nu-l înghit pe Dragnea, probabil că versurile respective au mers la inimă. Au fost însă şi spectatori – şi nu musai PSD ci şi apolitici sau care, la rândul lor, nu se dau în vânt după şeful de partid – care au spus că totuşi, o astfel de piesă, care duce militantismul politico-civic dincolo de nişte limite, nu avea ce căuta pe scena unui Festival finanţat din bani publici. Şi nu musai pentru că e vorba de Dragnea, ci indiferent de cine ar fi fost cel vizat.

Aceste discuţii au loc deja pe reţelele de socializare. „Pai, eu am mers la un spectacol, nu la o dezbatere”, spune un spectator care a fost dezamăgit. La replica altui nemţean că arta înlocuişete teama oamenilor de a ieşi la proteste, un altul îi răspunde: „De acord! Dar la proteste mergeti daca vreti si daca stiti; eu am mers la un eveniment cultural”. ” Mi-ar placea sa fiu atentionata; fiind apolitica, nu-mi plac spectacolele cu tenta”, e un alt comentariu…

Alţi spectatori au punctat şi ei că „au fost cântece cu versuri batjocoritoare” la adresa lui Dragnea şi Dăncilă, alţii au subliniat şi ideea de ipocrizie a unor artişti care „critică sistemul în spectacole în care sunt plătiţi cu bani publici chiar de oamenii sistemului; în felul acesta, indirect dar clar fac propagandă pentru cei care vor să ajungă ei la Putere” (asta cu oamenii sistemului care plătesc fiind foarte valabilă şi la Neamţ – explicăm mintenaş de ce).

Fragmentul de comentariu de mai jos este, credem, elocvent: „Am fost la un spectacol, cu Alexandru Andries, la teatrul nostru; imi place la nebunie de el, il stiu din studentie, si-mi plac foarte mult si cei ce l-au acompaniat….well, jumatate din melodii au avut tenta politica; pe vremea lui Ceausescu, asta era un mod de-a rezista, dar acum? Acum exista tribune, exista piata, e liber pentru oricine sa protesteze, ce rost are muzica protestatara? S-a aplaudat frenetic, aproape toti au apreciat…eu nu! Nu pentru ca imi place Dragnea, nu-mi place nici cum vorbeste, nici argumetatiile lui superficiale; nu-mi place Dancila, pare o papusa condusa de un papusar netalentat…dar, din punctul meu de vedere, muzica antisistem se poate canta in piata publica, nu intr-un festival sponsorizat de acesta”.

Deci e bine totuşi că lumea a aplaudat. Pentru că – detaliu mercantil dar important – acest Festival de Teatru (unii îi zic Festival Cărbunariu, deh, probabil sunt cârcotaşi) a fost realizat cu bani din diverse surse de finanţare, inclusiv de la CJ Neamţ. Anul trecut, CJ a dat vreo 4 miliarde de lei vechi, anul acesta încă nu ştim suma (drept e că nici Cărbunariu nu a ieşit public să spună despre ce sumă e vorba şi să mulţumească). Iar pentru cine nu ştie, la Neamţ CJ-ul îl are ca preşedinte pe Ionel Arsene care e şi şeful PSD Neamţ (care face parte din coaliţia majoritară judeţeană). Acelaşi Arsene a avut o scurtă rătăcire anul trecut când s-a declarat şi el indignat de schimbarea logo-ului vechi Zburătorul cu un desen cu cerculeţe, după care şi-a revenit brusc şi a anunţat o susţinere totală.

Interesant e că Arsene nu se declară doar un PSD-ist oarecare ci îşi asumă şi statutul de „om al lui Dragnea”. Mai pe româneşte, la un Festival organizat de protejata lui Arsene, cu bani care pleacă din pixul lui Arsene a fost ironizat (alţii ar spune „umilit”) colegul, şeful şi prietenul lui Arsene. Vesel, nu? Ba şi democratic, ar putea spune susţinătorii Gianinei Cărbunariu, cea considerată de toţ mai mulţi nemţeni drept o zeloasă neo-marxistă.

Şi totuşi, rămâne întrebarea: Ce mai e TT, instituţie de cultură sau tribună politică pentru facţiunea dură a neo-marxismului? Pentru că oamenii spun (nu doar în frânturile de comentarii de mai sus) că merg la teatru tocmai ca să evadeze din certurile politice nesfârşite de la televizor, nu ca să le fie spălaţi creierii, şi la instituţia culturală, tot cu mesaje politice.

Reamintim că Gianina Cărbunariu a ocupat actuala funcţie prin concurs dar după ce, mai întâi, tot la propunerea lui Arsene, a primit postul de director interimar. Deci ar putea avea multă dreptate cei care spun că directoarea este foarte bine înfiptă şi în scaun şi în situaţie, că mai curând pică Arsene decât să plece Cărbunariu de pe acest post, indiferent ce ar face…

Aşa că e foarte probabil că Arsene (şi cei care îl consiliază pe partea de comunicare) să găsească o explicaţie super-wow pentru faptul că spectacolul de gală de la un Festival de Teatru a devenit concert de contre politice. Contre politice – da, sună absurd – într-o singură direcţie…

Şi, suntem convinşi, Gianina Cărbunariu poate şi mai mult decât a arătat deja…

 

Video, de la min 1.33

D.V.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.