DOVADA! ANI cere detalii despre banii publici plătiţi firmelor consilierului local Valentin Ciobanu

Consilierul local Valentin Ciobanu nu are norocul altora ca ancheta ANI să demareze după câţiva ani de la depunerea unei sesizări, cazul său intrând în verificările inspectorilor de integritate într-un termen rezonabil.

Primăria Piatra Neamţ a primit o adresă de la ANI prin care i se socilită informaţii despre banii publici încasaţi de firmele consilierului local de la această instituţie sau de la entităţi juridice subordonate. De la Primărie au plecat deja adrese spre instituţiile de pe verticală în care se cer informaţiile solicitate de Agenţia Naţională de integritate, vezi fotografia de mai jos:

Nu avem încă informaţia dacă primarul Dragoş Chitic (de data asta pare a fi vorba chiar de semnătura lui pe adresa de mai sus) a cerut aceleaşi detalii şi de la şcolile, liceele, creşele din Muncipiul Piatra Neamţ, fiind vorba tot de instituţii care, din punct de vedere legal, au subordonare (parţială sau totală, după caz) faţă de administraţia locală. Este evident că aşa cum angajaţii de la firmele consilierului local nu au apreciat că ar fi o problemă atunci când au vândut produse sau servicii către firme ale CL Piatra Neamţ, e foarte posibil ca astfel de acte de comerţ să fi avut la un capăt şi instituţii din reţeaua de învăţământ (care administrează imobile care aparţin Municipiului Piatra Neamţ).

Cert e că formularea „contracte de orice natură” nu este deloc liniştitoare pentru patronul de la AVA STING, practica ANI dar şi Dreptul Civil asimilând noţiunea de „contract” nu doar documentului în formă scrisă cu această denumire ci oricăror activităţi comerciale finalizate cu plată (factură + chitanţă sau doar bon fiscal).

Iar dacă cineva s-ar gândi să dea o mână de ajutor consilierului local care traversează acest hop al carierei sale politice ar comite o greşeală fatală, informaţiile incorecte, inexacte sau incomplete intrând sub incidenţa legislaţiei penale, fapt pe care ANI îl menţionează în preambulul solicitărilor informaţiilor de acest fel.

La vremea când a apărut în spaţiul public informaţia că firme ale consilierului local Valentin Ciobanu ar fi încasat bani de la entităţi juridice din subordinea Consiliului Local, acesta a declarat hotărât că nu a încălcat nicio lege. Vedeţi mai jos un paragraf dintr-un articol mai vechi:

<<Chestionat de Vestea cu privire la acest caz în care numele său este deja vânturat într-un dosar de anchetă, consilierul local Valentin Ciobanu a precizat din start că se consideră nevinovat. „Nu văd nicio problemă. Firma mea a vândut şi înainte de a fi eu consilier local şi după aceea produse sau servicii firmelor Consiliului Local. Nu fac parte din nicio AGA sau CA, nu am votat niciun buget sau rectificare de buget, nu se poate spune că am direcţionat prin votul meu bani spre aceste firme ale municipalităţii ca apoi să ajungă la firma mea„, a spus Valentin Ciobanu. Acesta a mai ţinut să precizeze că ar fi deschis două acţiuni în instanţă, „pe calomnie şi pentru ca instanţa să se pronunţe pe legalitate şi integritate în cazul acestor acte comerciale”.

Consilierul local s-a arătat şi intrigat de faptul că cineva ar putea spune că aceste afaceri nu ar fi legale sau morale: „E vorba de vânzări care au loc în magazin. Nu m-am dus eu să fac presiuni la vreo firmă a Consiliului Local să vină să cumpere de la mine”.

Interesant este şi alt aspect. După cum menţionează acelaşi consilier, de când el a preluat mandatul, firma sa a refuzat propuneri de achiziţii venite dinspre Primărie dar nu şi dinspre firme ale CL. Numai că Ciobanu este consilier local nu la Primărie ci în Consiliul Local, entitate care este acţionar total sau majoritar la ceea ce lumea numeşte „firme ale municipalităţii”. Deci Locativserv – firmă căreia AVA STING i-a vândut servicii – nu este a Primăriei ci a Consiliului local din care Ciobanu face parte…

Între timp, după cum spune acelaşi consilier, salariaţii de la magazin au primit ordin ca atunci când cineva solicită factură pe vreo firmă a CL să sisteze vânzarea. De ce abia acum, când a intervenit scandalul? „Am sistat orice vânzare şi către Locativserv şi către celelalte firme până se lămureşte toată lumea, până se pronunţă instanţa în cele două procese”, spune Ciobanu.

Acesta nu a dat prea multe detalii despre acţiunea care vizează clarificarea integrităţii. Ceea ce lasă loc la semne de întrebare, în condiţiile în care practica judiciară aduce în atenţie astfel de cazuri înaintate instanţei abia după pronunţarea A.N.I. Este vorba despre celebrele constestaţii ale deciziilor A.N.I. (referitoare la incompatibilitatea sau conflictul de interese – administrativ sau penal), speţe în care, după cum arată cazuistica, în 90 la sută din cazuri, instanţele au menţinut deciziile A.N.I.>>. (sursa: Vestea / <<Anchetă pe incompatibilitate!…>> / 28.12.2017)

D.V.

2 thoughts on “DOVADA! ANI cere detalii despre banii publici plătiţi firmelor consilierului local Valentin Ciobanu

  1. Baietzas de la mine vine aceasta cadorisire, asa ca eu am curajul sa-mi asum public etichetarea coletului! In maxim un an de zile esti trecut…la diverse si nu numai tu ci si alti consilieri locali PNL care au iq-ul tau de colibri!

  2. Asteptam vesti de la Simionica&Lissacom, Puscasu&NoirCinq inclusiv, relatiile lor de parteneriat cu CMI Urban.Ai curaj ?

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.