A doua zi de Crăciun, la Roznov: Super Festival de datini de iarnă! Cap de afiş – URŞII DE LA ASĂU!

Prima apariţie publică a Urşilor de la Asău la un spectacol organizat în 2017, în Neamţ este azi, în a 2-a zi de Crăciun, la Roznov. Ei pot fi văzuţi şi în parada care deschide acţiunea dar şi în spectacolul Festivalului „DATINI DIN STRĂBUNI, OBICEI DE OAMENI BUNI” care a ajuns la ediţia a 17-a.

Aşa că nemţenii sau turiştii care doresc să petreacă a 2-a zi de Crăciun nu între patru pereţi ci în cadrul mirific de la Parcul din Roznov au o oportunitate extrem de serioasă în a urmări, câteva ore bune, datini şi obiceiuri de iarnă din mai multe judeţe din Moldova.

După parada formaţiilor participante (pe traseul Primăria Roznov – Parcul Roznovanu), vor urma câteva ore de regal artistic românesc. pe scenă vor urca şi solişti vocali – Alexandru Brădăţan, Marius Zgâianu, Grigore Gherman, Andrei Bălan – dar şi numeroase cete de jieni, urşi, capre, colindători sau urători.  Ansamblul Folcloric Plăieşii, Ansamblul Folcloric Todireşti, Ansamblul Focloric Plăieşii, Muguraşii Roznoveni, Ansamblul Datina Străbună, Ansamblul Codrii Neamţului, Ansamblul Roznovenii, Căiuţii Albaştri de la Hlipiceni, Ansamblul Ştefan cel Mare sunt câteva dintre formaţiile participante şi, evident, capul de afiş e reprezentat de Ceata Urşilor de la Asău. Zeci de urşi (dar şi ursoaice sau pui de urs) plus toboşarii, plus tunarii, plus fluieraşii plus şefii de ceată vor face, ca de obicei un spectacol pe cinste.

Aşa că 10,30 e reperul pentru cei care până la ora respectivă sunt deja pregătiţi dar sigur vor avea de câştigat şi dacă vor veni şi cei care îşi beau cafeaua mai târziu.

 

Nu ştim cât va dura spectacolul, dar cele de anii trecuţi au ţinut până pe la 4-5 după-amiaza. Super-spectacol, aşa cum am zis!

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns