Două mii de alarme false la 112, anul trecut


Peste 22 de mii de nemțeni au sunat anul trecut la 112 și au solicitat intervenția poliției, informează responsabilii IPJ Neamț. Dintre acestea, aproape două mii s-au dovedit a fi alarme false.
Numărul de intervenții ca urmare a apelurilor la 112 este cu 9,9% mai mic decât în anul 2015. Ponderea a reprezentat-o mediul rural cu 13.444 de sesizări, cu 9,6% mai puține decât în anul 2015, iar 8.991 au reprezentant intervențiile în mediul urban, cu 10,8% mai puține decât anul precedent. Din totalul semnalărilor verificate de polițiști, 1954 nu s-au confirmat, înregistrându-ne cu o scădere de 30% a sesizărilor neconfirmate față de anul 2015”, a precizat responsabilul de relații publice al Poliției Neamț.
Majoritatea sesizărilor au vizat situații de tulburarea ordinii și liniștii publice, fiind aplanate 6.471 de conflicte, în mai bine de jumătate din cazuri fiind vorba de scandaluri izbucnite în familie.
Polițiștii nemțeni țin să reamintească oamenilor când ar trebui să sune la 112 și ce amenzi ar putea plăti dacă-i pun pe legiuitori pe drumuri degeaba.
Numărul unic pentru apelurile de urgenţă se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de intervenţie, pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul. Totodată apelarea abuzivă se reține atunci când semnalarea se face în mod repetat sau cu rea intenţie, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acţiunea agenţiilor specializate de intervenţie, sau pentru a aduce injurii operatorilor. Atragem atenția că și alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie se pedepsește cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, conform OUG 34/2008. Pe această cale, sfătuim cetățenii ca pentru situațiile în care nu se impune intervenția de urgență a organelor abilitate și pentru evitarea blocării numărului unic de urgență 112, să se adreseze direct Polițiilor municipale sau orășenești, ori polițiștilor din mediul rural, în vederea soluționării sesizărilor acestora”, a conchis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Neamț.

Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns