Două incidente grave de Mediu! Ape toxice pe șanț la Kober, pești morți pe lacul Bicaz

Două incidente grave de Mediu ai avut loc în judetul Neamț, în ziua de sambata 15 mai, la firma Kober ( fabrica din satul Turturești, comuna Girov) și pe lacul Bicaz, anunță Prefectura Neamț.

În primul caz, ape industriale, toxice au ajuns în rețeaua pluvială și chiar în șanțul din fața fabricii de vopsele Kober, iar in al doilea caz pe lac au fost vazuti pesti morti, dupa cum a precizat prefectul Niță.

„G.N.M. Neamț , informare cu 2 incidente de mediu 1. Deversare de ape industriale , de culoare alba , în rețeaua pluviala și pe șanțul din fata fabricii de vopsele Köber , fabrica Turturesti , lîngă Piatra Neamț. Echipa de Permanență este acolo. Am chemat conducerea fabricii , laboratorul S.G.A. și A.P.M. Sesizare de la un vecin prin 112.
2. Pești morți , păstrăv , pe lacul Izvorul Muntelui-Bicaz. Echipa noastră se va deplasa acolo , însoțită de reprezentanți ai D.S.V. , D.S.P. , A.P.M. , Apele Romane , Poliția portuara. Vom reveni conf. procedurii”  – fost primul anunț al Prefectului.

La scurt timp, prefectul Niță a revenit cu precizări:”La fabrica din Turturesti este in curs de finalizare acțiunea de curățare a zonei inundate cu apă uzată, industriala, de culoare alba, care din cauze tehnice, au ajuns în rețeaua pluviala. Mîine vom avea și probele de laborator. Se va analiza și felul sancțiunii.

La Lacul Izvorul Muntelui , echipa mixtă, SGA, GNM, DSP, DSP, este acum pe lac. Se prevalează probe de apă și pești morți. Mîine continua ancheta pentru a putea fi descoperită cauza mortalității , și cine se face vinovat.
Există suspiciunea ca ar proveni de la una dintre crescătoriile de pe lac. Așteptam concluziile specialiștilor.”

Surse vestea.net spun șeful Gărzii de Mediu (Iftimie Petrariu) nu a ajuns – după ce cazurile au fost semnalate de cetățeni, inclusiv prin 112 – nici la sediul instituției, nici în teren.

Petrariu este unul dintre directorii de instituții deconcentrate din Neamț cu un foarte interesant pedigree politico-profesional.

D.V.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.