Două din principalele trei dogme ale neo-marxismului, teme pentru concurs de dramaturgie al TT. Publicul vizat 7-18 ani!

Două din principalele trei dogme ale neo-marxismului sunt temele pe care trebuie să se plieze candidații care se vor înscrie într-un concurs de dramaturgie organizat de Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, condus de neobosita activistă progresistă Gianina Cărbunariu.

Dacă propaganda disimulată sub ambalajul „corectitudinii politice” anunță ca principale dogme „toleranţa”, „diversitatea”, „nediscriminarea”, instituția teatrală din subordinea Consiliului Județean tocmai a anunțat ca subiecte obligatorii „tema diversității și a toleranței în rândul tinerilor”. Lipsește în anunțul TT „nediscriminarea” invocată de neo-marxiști dar e vorba de un concept care se regăsește cumva în însumarea celorlalte două.

Concursul organizat de Teatrul condus de activista Cărbunariu se adresează dramaturgilor de până la 30 de ani dar – și mai important! – lucrările înscrise în concurs trebuie să se adreseze, tot obligatoriu!, unor categorii de public tânăr și foarte tânăr, celor aflați la vârsta formării: „7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani”.

Evident că susținătorii lui Cărbunariu (unii plătiți chiar din bani publici, la Festivalul de Teatru finanțat chiar de instituția administrativă județeană) vor sări din nou ca arși la adresa celor care observă aceste coincidente programatice politice încercând doar supra-licitarea sensurilor pozitive și omițând tendințele evidente (de la TT sau de aiurea) de a impune excepțiile în dauna regulilor. Și se vor face că nu observă că în locul sau alături de cele 2 teme ale propagandei neo-marxiste ar fi putut exista (și) altele, tot cu mesaj civic și social: solidaritatea umană, voluntariatul, ecologia, educația civică, identitatea culturală, tradițiile etc…

Nu trebuie să fii mare expert ca să anticipezi că pe tema cu toleranța vor fi mai multe piese care vor trata toleranța sexuală față de grupurile minoritare (LGBT) față de, de exemplu, toleranța religioasă. Idem la „diversitate”.

Și, clar că toți cei care nu aplaudă precum celebrele „criticărese ale lui Cărbunariu” (plătite cash plus cazare și masă la festivalul de la Piatra Neamț și apoi autoare de cronici elogioase la adresa managementului) vor fi etichetați drept extremişti, retrograzi, habotnici, talibani, fanatici, homofobi, nemțeni proști etc într-un avânt haștagist deja consacrat.

Publicăm mai jos, integral, comunicatul oficial și zglobiu al TT:

Concursul de dramaturgie contemporană “Corneliu-Dan Borcia” (ediția a doua)

Am anunțat deja că Teatrul Tineretului Piatra Neamț se transformă pentru următorii doi ani în #SAFESPOTT pentru tineri, așa că, fără să mai pierdem prea mult timp, trecem direct la treabă. Dăm startul concursului de dramaturgie contemporană care se adresează tinerilor autori (maxim 35 ani). Căutăm texte nou-nouțe, nepublicate și nemontate, care să aibă la bază tema diversității și a toleranței în rândul tinerilor și care să se adreseze următoarelor categorii de public: 7-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani. Știm, temele limitează de cele mai multe ori creația și probabil vă întrebați ce sunt diversitatea și toleranța peste care tot dăm. Nimic complicat. Suntem de părere că lumea #SAFESPOTT a publicului țintă cuprinde din plin și tema pusă în discuție așa că go wild, go free, all in all it’s just another brick in the wall.

Trimite propunerile de texte până vineri 12 aprilie 2018, pe adresa de mail ttgentiana@gmail.com. Juriul va fi compus din profesioniști de teatru și liceeni. Vor fi alese trei texte câștigătoare, dintre care două vor fi montate la Sala Studio “Corneliu-Dan Borcia” și unul la Sala Mare a Teatrului Tineretului Piatra Neamț. Regizorii (22-35 ani) viitoarelor spectacole vor fi aleși în luna mai a acestui an în urma unui concurs de proiecte lansat pentru cele trei texte câștigătoare.

Spectacolele vor fi reprezentate sub forma unei stagiuni mobile în trei orașe din județul Neamț, în ideea dezvoltării unui public participativ – deci, o componentă esențială a proiectului o reprezintă discuțiile cu publicul ce vor avea loc la finalul fiecărei reprezentații. Acestea vor fi moderate de către psihologi educaționali, sociologi și pedagogi, cu participarea elevilor instituțiilor educaționale partenere din fiecare localitate, având ca scop atât provocarea dialogului pe baza creației teatrale și a principiilor diversității și toleranței, cât și cercetarea sociologică privind relațiile interumane de la nivelul micro-comunităților abordate într-un context național și internațional din ce în ce mai nociv în ceea ce privește principiile mai sus enunțate. Pe baza textelor selectate vor fi realizate, împreună cu liceenii instituțiilor educaționale partenere, o serie de instalații artistice în puncte cheie ale orașului Piatra Neamț.

Partenerii Teatrului Tineretului pentru #SAFESPOTT sunt: Asociația LiterNet, Asociația Estetica, Asociația T.E.T. Alexandria, Teatrul „Luceafărul” Iași, Casa Culturii “Ion Creangă” Tîrgu Neamț, Colegiul Național „Gheorghe Asachi” Piatra Neamț, Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț, Liceul de Artă “Victor Brauner”, Colegiul Național “Roman Vodă”, Colegiul Național “Ștefan cel Mare” Tîrgu Neamț.

#SAFESPOTT este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

Rămâne, desigur, în continuare întrebarea: Când totuși va proceda Consiliul Județean la o analiză seriosă a ceea ce se întâmplă la TT? Am zis „serioasă”, adăugăm și „proprie” (evident, dacă e nevoie, și cu consultarea unor specialiști neutri de plăți făcute de Cărbunariu), nu din cele servite chiar de actuala directoare, cu cifre și grafice frumos colorate, aduse grațios din condei?

D.V.

2 thoughts on “Două din principalele trei dogme ale neo-marxismului, teme pentru concurs de dramaturgie al TT. Publicul vizat 7-18 ani!

Lasă un răspuns