Două artiste clujence în recital la Piatra Neamț

Violonista Corina Marc și pianista Cristina Șoitu, ambele din Cluj, vor susține miercuri, de la ora 18.00, un recital la Piatra Neamț. Evenimentul, organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca – extensia Piatra Neamț și Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare Neamț” va fi găzduit de sala de festivități „Theodor Macarie” a Liceului de Arte „Victor Brauner
Manifestarea face parte din Stagiunea artistică 2016-2017, iar în program vor fi incluse compoziţii ale lui Gabriel Fauré, Francis Poulenc, Jules Massenet, Claude Debussy. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
corina-marc
Corina Marc a început studiul viorii la vârsta de şapte ani, sub îndrumarea profesorului Mihai Wunderlich, urmând ca din anul 1997 să le continue la clasa prof. univ. dr. Victoria Nicolae.Printre premiile obţinute la concursurile naţionale şi internaţionale, se numără: Premiul special Aperto la Concursul Internaţional „Cornelia Bronzetti” – Câmpina (2000), Premiul I la Olimpiada Naţională de la Satu-Mare (2001) şi Ppremiul I – „Premiul Uniunii compozitorilor şi muzicologilor” la Olimpiada Naţională de la Braşov (2003). A participat la cursuri de măiestrie susţinute de violonişti precum: Şherban Lupu (S.U.A.), Cornelia Bronzetti (Bucureşti), Gernot  Winischofer (Viena), Cvartetul „Voces” (Iaşi),  Aurel Marc (Cluj-Napoca), Anke Schittenhelm (Graz), Ellen Rose (S.U.A.-Dallas). Ca studentă, a participat la cursurile de măiestrie din cadrul Vacanţelor Muzicale de la Piatra-Neamţ.
În calitate de solistă a colaborat cu orchestre precum: Orchestra Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj-Napoca la Sala Mare a Casei Universitarilor şi la Bistriţa  (2001), Sala Operei Maghiare (2003), cu Orchestra Profesorilor (2004) la Bistriţa şi la Cluj-Napoca, Orchestra studenţilor Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca (2006), Orchestra „Liutaria” (2007, 2008).
În domeniul muzicii de cameră a colaborat cu pianiştii:  Alexandru Székely-Silion, Georgiana Fodor şi Cristina Şoitu, alături de care a susţinut numeroase recitaluri.
Din anul 2009, este cadru didactic titular la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, obţinând rezultate deosebite cu elevii la Olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale. Absolvenţii clasei sale sunt în prezent studenţi ai Conservatoarelor de muzică din Cluj-Napoca, Viena şi Graz. A obţinut titlul de Doctor în muzică în anul 2016, cu teza intitulată: „Sonatele franceze pentru vioară şi pian de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi prima jumătate a secolului XX.”
cristina-soitu
Pianista Cristina Șoitu a absolvit studiile de licenţă, masterat şi doctorat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, urmând cursurile Facultăţii de Interpretare Muzicală, specializarea pian, la clasa conf. univ. dr. Csiky Boldizsár. În cadrul şcolii doctorale „Sigismund Toduţă” a Academiei de Muzică clujene, l-a avut ca şi coordonator ştiinţific pe prof. univ. dr. Gabriel Banciu.
Pe parcursul anilor de studii a participat la cursuri de măiestrie cu Mihaela Ursuleasa, Franck van den Laar, Adriana Bera, Ninuca Pop-Oşanu, Walter Krafft şi la cursuri de muzică de cameră cu Ellen Rose, Vladimir Lakatos, Anke Schittenhelm şi cvartetul „Voces”.
În 2013 a participat la workshop-urile de mediere muzicală, în cadrul programului „Do Re Mi Start”, la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, implicându-se ulterior, în calitate de interpret, în concertele educative organizate la finalul proiectului. Activitatea artistică a interpretei cuprinde recitaluri solo şi de muzică de cameră susţinute în Cluj-Napoca, Sinaia, Braşov, Târgu-Mureş, Sighet, Bistriţa, Piatra-Neamţ şi Zalău.
Din anul 2008, este profesor la Şcoala de Muzică „Augustin Bena” din Cluj-Napoca, pentru ca opt ani mai târziu, din 2016 să predea pianul la Şcoala Internaţională din Cluj-Napoca. În prezent este şi asistent universitar doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Extensia Piatra-Neamţ.

Alex SÎRBU

 

 

Lasă un răspuns