Dosar penal pe cazul copiilor intoxicaţi în şcoală la Poiana Teiului! Prefectul acuză pe Primăriţă şi pe Directoarea Şcolii!


Un dosar penal pentru vătămare penală din culpă a fost deschis de Poliţia Neamţ pe subiectul celor 5 copii intoxicaţi azi cu monoxid de carbon într-o şcoală din comuna nemţeană Poiana Teiului, a anunţaţ prefectul de Neamţ, George Lazăr. 

În doar câteva ore după incidentul care se putea solda şi cu urmări mai grave, prefectul Lazăr se afla în faţa presei prin intermediul căreia a ţinut să informeze prompt opinia publică că a pus în alertă toate autorităţile responsabile.

Prefectul Lazăr a subliniat indolenţa autorităţilor locale, precizând că încă din noiembrie, un control al ISU Neamţ a constatat deficienţe la centrala termică a şcolii şi a pus în vedere responsabililor locali remedierea acestora:

”Consider că este inacceptabil și intolerabilă situația manifestată la Școala Gimnazială “Iustin Pârvu” din comuna Poiana Teiului unde învață 134 de copii. Încă din data de 25.11.2019 s-a întocmit proces verbal de control de către Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț prin intermediul căruia s-au constatat mai multe nereguli la centrala pe lemne aflată în dotarea școlii și s-a stabilit o serie de măsuri care trebuiau puse în aplicare. Din datele celor de la Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț se pare că, nici până astăzi, măsurile nu s-au aplicat și nu s-a remediat problema, ajungându-se la situația în care cinci copii au acuzat o stare de rău, provocata de intoxicația cu monoxid de carbon provenită de la centrala școlii”.

 

George Lazăr a anunţat ce fac în aceste condiţii instituţiile judeţene, inclusiv dosarul penal deschis de Poliţia Neamţ şi nu s-a sfiit să le acuze pe directoarea şcolii şi pe primăriţa din comună pentru lipsă de implicare: Astfel, am întrunit reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț, Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a dispune măsurile legale de verificare și sancționare a celor care se fac vinovați. În cauză – Inspectoratul de Poliție Județean Neamț s-a sesizat cu infracțiunea de vătămare corporală din culpă deschizându-se în acest sens dosar penal, iar Inspectoratul Școlar Județean urmează să facă o anchetă pe linia de management școlar, Inspectoratul de Stat în Construcții un control privind construcția, iar Inspectoratul de Situații de Urgență Neamț va întocmi proces verbal la fața locului cu sancțiunile care se impun și planul de remediere. Personal, în calitate de prefect al județului Neamț, consider că trebuie luate cele mai drastice măsuri față de cei care se fac vinovați de situația creată – pentru că nu este normal să se neglijeze sănătatea și viața copiilor care merg la școală, iar din lipsa de implicare, pe de o parte a doamnei director a școlii, și respectiv a doamnei primar  – să fie puși 134 de copii în asemenea riscuri”.

 

Imaginile de la faţa locului arată o centrală termică, ţevi, pereţi sparţi etc departe de un mod rezonabil în care ar trebui să funcţioneze o centrală termică dintr-o unitate şcolară:

 

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns