„Domnu’, în loc de 5 lei, mi-aţi dat 100 de lei!” Respect, domnule taximetrist!

Asta mi-a spus, în urmă cu câteva minute, taximetristul care m-a adus de la muncă, acasă – „Domnu’ în loc de 5 lei, mi-aţi dat 100 de lei!”. Şi mi-a întins bancnota cu milionul vechi, am luat-o şi i-am dat-o pe cea corespunzătoare.

Cursa a fost de vreun kilometru (2,2 lei – km), adăugăm pornirea (2,2 lei) şi ajungem la suma afişată de aparat: 5 lei. Fix „5 lei” mi-a zis şi el când am întrebat cât costă. Nici nu conteată dacă lângă ăia 5 lei (pe care-i credeam eu) am lăsat şi ceva mai „mărunţiş” sau nu dar cert e că, în loc de banconotă de 5 lei, în întuneric scosem din buzunarul cu câteva hârtii mototolite, din greşeală, singura bancnotă de 100 de lei.

I-am dat banii (de lângă maşină, din picioare, ştiţi cum e cu buzunarele din faţă de la blugi), apoi am deschis portiera din spate, mi-am luat rucsacul cu utilajul (laptopul, adică), am dat „bună seara” şi făcusem deja 2 paşi când m-a strigat el.

Nu ştiu cum îl cheamă (fac mâine un update cu numele lui), nu ştiu la ce firmă lucrează exact dar ştiu că e de pe dispeceratul Taxi Anny. Ca să nu zică nimeni de reclamă mascată, precizez că da, de la această firmă fac comenzi (sunt două în oraş, cu dispecerate) dar nu am nicio problemă să iau, din staţii, „de la bordură” cum se zice, şi de la Taxi Luca.

Revenind la taximetrist. E un tinerel, un puşti, subţirel, ten brunet.

Şi nu, nu sunt avocatul taximetriştilor. Nici nu generalizez că am întâlnit şi în breasla asta a lor tipi de tot respectul dar şi derbedei. Da, sunt convins că mai sunt alţi mulţi taximetrişti (nu toţi!) care ar fi făcut acelaşi gest, inclusiv dintre cei care mă plimbă destul de des. Iar acest articolaş e tocmai despre asta, despre oameni normali şi cinstiţi care nu au uitat să fie oameni.

Iar taximetristul „meu” din seara asta merită să-i spun: Respect, domnule!

Daniel VINCA

P.S. – Era singura bancnotă de 100 de lei din buzunar (printre alte câteva de 1, de 5 şi 10 lei) iar pâne mâine la prânz trebuie să-i mai găsesc câteva surori ca să fac o plată pentru buna funcţionare a siteului… 🙂 Asta ca să vă daţi seama că gestul tânărului contează nu doar ca principiu ci şi din punct de vedere personal.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns