Doi consilieri PNL de la Roznov, votează braț la braț cu PSD și Pro România

Aflat în postura ingrată de a fi primar fără o majoritate stabilă, primarul Vasile Pavăl de la Roznov a trăit zilele trecute surpriza neplăcută de a vedea trântite la vot unele proiecte de HCL nu doar de opozanții lui ci de… tovarășii de partid.
Situația era previzibilă pentru orice observator neutru, în condițiile în care un consilier local PNL este angajat, cu fracțiune de normă, la Consiliul Județean (cu președinte de la PSD) în funcția de consilier la Cabinetul Vicepreședintelui Mădălina Ciubotaru (Pro România).

Și, să vezi minune, acum Claudiu Ciocoiu votează în CL Roznov braț la braț cu PSD (șeful acestui partid semnează statul de plată de la CJ) și cu Pro România (șefa acestui partid îi semnează, probabil, pontajul).
Evident că votul unui consilier local nu trebuie să țină cont de vreun ordin de la partid dar nu e de ignorat nici coincidența că respectivul ales local s-a sucit așa de brusc după ce pe card a început să-i intre leafa de la CJ.
Nu am văzut vreun mesaj public al acestui consilier care poate fi considerat cu triplă legitimare (PNL, PSD, Pro România), în schimb pe net a apărut un punct de vedere al primarului de Roznov (îl publicăm la finalul articolului).
Ciocoiu e unul dintre cei doi aleși liberali de la Roznov care fac opoziție primarului din același partid cu ei. Al doilea este Ciprian Stan („Poștașul”) care, ca să dăm Cezarului ce e al Cezarului – este branduit în zonă ca „revoluționar de profesie”. Adică, de ani buni, omul s-a remarcat ca un adevărat Justițiar în luptă cu toți și cu toate.
În schimb, la Ciocoiu, spiritul revoluționar a apărut – ce coincidență! – fix după ce figurează ca angajat la CJ Neamț.
Cât de corect și moral e să faci campanie cu PNL, să zici de „ăia nașpa” de la PSD și apoi – fără ca la nivel local să fie betonată vreo alianță PNL-PSD, ca la centru – să preiei retorica PSD? – evident asta e o întrebare la care poate răspunde cum dorește fiecare cititor.

Încă un detaliu interesant: votul ÎMPOTRIVĂ a fost și la un proiect care viza anumiți pași pentru înființarea DAS (Direcția de Asistență Socială) iar culmea este că, anterior, consilierii de la Roznov (inclusiv Opoziția și cei 2 „revoluționari” din PNL) votaseră pentru înființarea acestei structuri.
Pentru cei care știu mai puține despre ce înseamnă DAS, putem recomanda o sugestie de lectură: căutați pe google finanțări nerambursabile obținute de DAS-uri (direct sau prin primării) pentru proiecte importante în comunități. Inclusiv la Târgu Neamț (primar PSD) sau Piatra Neamț (administrație de dreapta).

În rest, postarea de mai jos a primarului Pavăl arată, în esență (dincolo de supărarea acestuia) că edilul are o problemă majoră legată de … majoritate. Postările pe facebook nu rezolvă problema! Deloc. Iar în situația specială de la Roznov, cu un CL ultra-fărâmițat, singura soluție stă în negocieri. Asumate, pe față, cu transparență pentru opinia publică, cu toate forțele dispuse la a pune politica în plan secund față de administrație.
Mesajele pe facebook pot fi oglinda unor sentimente diverse (iritare, frustare etc), pot da semnale spre opinia publică dar atât, ele nu rezolvă problema în esență.
Iar un primar trebuie să fie în stare să-și realizeze o majoritate iar dacă nu reușește asta trebuie să coabiteze cu o majoritate ostilă.

Postarea primarului de Roznov:

 

<RUŞINOS: Opoziţie de dragul opoziţiei în CL Roznov. Consilierii PSD, ALDE şi PRO România au votat împotriva intereselor cetăţenilor
Stimaţi roznoveni, mă adresez dumneavoastră după şedinţa de Consiliu Local de joi, 26 mai, pentru a vă transmite, cu mâhnire şi chiar revoltă, că am asistat la un moment ruşinos în istoria administraţiei publice din Roznov.
Concret, doar din considerente politicianiste şi pentru a încerca să mă determine să le fac jocurile lor şi ale clientelei lor politice, consilierii de la PSD, ALDE şi PRO România au ales să voteze împotriva unor proiecte de hotărâre ce vizau interesul dumneavoastră. Mai ruşinos şi dureros este că şi doi consilieri PNL au votat la fel.
Eu nu voi ceda unor astfel de jocuri politice cu iz de şantaj, dar dureros este că, prin votul şi atitudinea lor, aceşti consilieri au afectat grav interesele comunităţii.
Fără a intra în detalii tehnice, vă voi spune că am dorit, aşa cum solicită reglementările legale, înfiinţarea Direcţiei de Asistenţă Socială. Cred că nu mai trebuie să argumentez de ce este nevoie să înfiinţăm această direcţie, mai ales în condiţiile în care aceasta se adresează, prin serviciile oferite, tocmai categoriilor cele mai nevoiaşe şi vulnerabile din Roznov.
Pentru că probabil deranjăm nişte interese clientelare ce se învârt în jurul Căminului de Bătrâni şi nu numai, şi asupra cărora promit că voi reveni, consilierii amintiţi, din răzbunare şi împotriva intereselor comunităţii au ales să nu voteze nici rectificarea bugetară, prin care, printre altele, doream să acordăm un sprijin financiar Asociaţiei Muguraşii Roznoveni, pentru a participa la un festival naţional.
Mai mult, a fost pus sub un mare semn de întrebare şi viitorul transportului public de persoane în oraşul Roznov. Aşadar, pe toate liniile consilierii respectivi, pentru că nu au putut să-şi promoveze propriile interese au lovit în nevoiaşii din Roznov, în copiii talentaţi din Roznov şi în general în toţi roznovenii, dacă ne gândim la transportul public.
Şi ca un ultim argument că a fost vorba despre o şedinţă în care respectivii consilieri au sabotat interesele roznovenilor, mai spun doar atât: ei au votat din nou împotriva unui proiect de hotărâre care prevede rezilierea unui contract cu o persoană fizică pentru un imobil aparţinând oraşului. Respectiva persoană nu a plătit sumele datorate bugetului local şi mi se pare normal şi în interesul comunităţii să fie reziliat acest contract şi făcute demersurile pentru recuperarea sumelor restante, chiar dacă în imobilul respectiv este sediul unui partid ai cărui consilieri au votat împotriva proiectului. Sau mai ales în aceste condiţii.
Mai mult, oare servind ale cui interese, ei, consilierii, nu vor nici să fie iniţiat un demers în instanţă pentru a rezolva problema rezilierii acestui contract. Ei vor aşadar ca imobilul să rămână în continuare la persoana respectivă, chiar dacă aceasta nu plăteşte niciun ban.
Mă întreb şi vă întreb, este aşa ceva în interesul roznovenilor sau în interesul unor clienţi politici?
Ca o concluzie, chiar dacă aceşti consilieri ce au în vedere doar interesul propriu sau al şefilor de partid vor continua să aducă grave atingeri interesului roznovenilor, eu voi continua să susţin acele proiecte ce sunt în interesul cetăţenilor ce m-au votat. Şi vă voi aduce de fiecare dată la cunoştinţă când astfel de derapaje vor avea loc, în detrimentul intereselor comunităţii>.

D.V.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.