DOCUMENTE INCREDIBILE! Banii pentru comune împărţiţi cu pixul de partid!

Copii ale unor documente ajunse la redacţia vestea.net aruncă în aer  teoriile frumoase cum că banii către autorităţile locale sunt împărţiţi (la votarea bugetului sau la rectificări) pe criterii clare, de către specialişti.

Documentele de mai jos sunt cea mai bună dovadă că bugetarii conduşi de oameni politici nu au încotro şi trebuie să dea o formă, să găsească explicaţiile plauzibile care să ascundă faptul că, real, direcţionările de bani către UAT-uri sunt stabilite la sediile de partid (sau în alte locaţii) de către politicieni.

Acum câteva zile, la CJ Neamţ au fost votate nişte sume de bani (rectificări pe ultimul trimestru). Probabil că anexele cu banii pentru fiecare comună, frumos întocmite, sunt deja pe site-ul CJ unde pot fi studiate. Cum s-a ajuns la acele anexe? Ia priviţi la documentul (3 file) de mai jos:

Pentru cei familiarizaţi cu astfel de negocieri (se poate citi şi „înţelegeri”, „aranjamente”) este clar: avem mai sus un draft de anexă, pentru sume la capitolul întreţinere drumuri comunale, realizat în „laboratorul” UNPR, care a suportat, în „laboratorul” PSD Neamţ, update-urile din dreapta tabelului (cele scrise cu pixul roşu, recorectate cu pixul cu mină albastră). Pe prima filă, la capul de tabel adăugat pe bază de pix, prima nouă coloană duce cu gândul la Echilib = echilibrare, asta însemnând că pe o singură anexă s-au făcut adăugirile pentru mai multe capitole bugetare.

Probabil că liderii de partid îşi vor pune acum problema cum ajung astfel de documente să fie publice în loc să înţeleagă că suntem în 2015, când această ingerinţă politică în treaba funcţionarilor poate fi lejer considerată a fi la limita traficului de influenţă sau chiar a abuzului în funcţie (dacă nu cumva e vorba de alte fapte, şi mai grave)!

Oricum, până una alta, deşi e vorba de un draft care arată cum lucrează coaliţia majoritară PSD-UNPR de la conducerea judeţului, se observă, totuşi, o diferenţă de stil: la UNPR se merge pe computer, program office, imprimantă şi tonner, în timp ce la partidul condus la Neamţ de deputatul Ionel Arsene baza e tot la strămoşescul pix, cu sau fără mină roşie…

Vom reveni!

Daniel VINCA

cop cj buget

 

 

Lasă un răspuns