De la Ziua Naţională a României şi până acum s-a tot vorbit de boicotarea sau compromiterea defilărilor în oraşele nemţene non-capitale de judeţ. Astfel, nemţenii s-au întrebat, pe bună dreptate, de ce nu a fost defilare deloc la Tîrgu Neamţ iar cea de la Roman a fost un fel delilare-viteză, doar 30 de secunde durând acţiunea celor 3 plutoane de armată şi a unuia de Poliţie Locală.
Vestea vă prezintă azi un document despre care s-a tot vorbit în aceste zile: dispoziţia secretarului de stat din MAI, Ilie Botoş, act care practic interzicea structurilor din MAI (Poliţie, Jandarmi, ISU) să participe la ceremonii şi defilări în municipiile care nu sunt capitale de judeţ.
Articolul 2 din documentul de mai jos (scuze pentru rezoluţia mediocră) spune clar că în municipiile şi oraşele care nu sunt reşedinţe de judeţ, toată floarea cea vestită din Jandarmerie, ISU, Poliţie nu participă la aceste evenimente, deci nici la defilări, urmâmd să se ocupe doar de activităţile curente:
Altfel spus, nu primarul de Tîrgu Neamţ e vinovat că la Tîrgu Neamţ nu au defilat, ca altădată, cei de la ISU şi Jandarmi şi nu primarul de Roman a decis ca defilarea din cetatea muşatină să fie un fel de desene animate. Ci secretarul de stat Ilie Botoş care, prin ordinul de mai sus, a arătat că din scaunul de la Bucureşti, importante pe harta ţării, la Ziua Naţională sunt doar Capitala şi reşedinţele de judeţ, toate celelalte municipii şi oraşe fiind transformate, din condei, în aşezări lipsite de importanţă.
Şi totuşi, prin ţară, au fost localităţi urbane, non-capitale de judeţ, unde structuri ale MAI au participat la astfel de activităţi. Ori unii comandanţi au ignorat ordinul de mai sus, ori cu intervenţii, telefoane etc au fost obţinute derogări. Vezi fotografiile de mai jos, realizate şi postate pe net în acest an:
Dincolo de faptul că dispoziţia lui Botoş arată un evident dispreţ pentru oraşele non-capitale de judeţ, ar fi interesant de văzut dacă Asociaţiile primarilor de oraşe sau de municipii vor avea vreo reacţie faţă de acest document de care, cu siguranţă, au aflat. Dacă pentru aceştia chiar ar conta dezamăgirile suferite de miile şi milioanele de oameni care aşteptau defilări şi în aceste localităţi, ar trebui ca IERI! să fi reacţionat deja pe acest subiect şi să ceară reanalizarea politicii pe care MAI o are faţă de aceste comunităţi. Şi – de ce nu? – să fi cerut chiar… o perioadă de odihnă pentru un astfel de secretar de stat pentru care locuitorii din aşezările urbane non-capitale de judeţ sunt la categoria „şi alţii”.
D.V.