DOCUMENT Ciudata adresă trimisă PNL-ului de Prefect!

 

Război cu cuţitele pe masă între liderii PNL Neamţ şi prefectul Vlad Angheluţă – cel puţin asta se deduce din conferinţa de presă prin care liderii liberalii au cerut demisia „prefectului PSD”, au anunţat că-l vor reclama la premier şi Ministrul Afacerilor Interne şi că-i pregătesc şi o plângere penală.

Şi – în oraşul care ar fi fost motiv de inspiraţie pentru I.L. Caragiale cu a sa „O scrisoare pierdută” – totul pleacă de la o adresă pe care Prefectul Vlad Angheluţă a trimis-o PNL Neamţ în data de 3 februarie, cerând nişte lămuriri, după ce pe data de 2 ar fi primit o sesizare de la un petent numit, oficial, „un cetăţean al municipiului Piatra Neamţ”. O fi petentul înregistrat la Registratura Prefecturii cu nume şi prenume (că nu credem că adresele de la Prefectură au ajuns la stadiul de „Poveşti nemuritoare”) dar cert este că identitatea acestuia e remisă către PNL pe principiul „V-o dăm anonimă!”.

Vedeţi mai jos ciudata adresă a Prefectului şi hai, împreună, ca amatori (că profesioniştii lucrează pentru Guvern) să judecăm acest gen de corespondenţă:

1.CADRU LEGAL – O ORDONANŢĂ NECONSTITUŢIONALĂ! În adresa Prefecturii este invocată celebra Ordonanţă a Traseiştilor, declarată, între timp, NECONSTITUŢIONALĂ de o instituţie care se numeşte CURTEA CONSTITUŢIONALĂ. Că petentul (discutăm imediat şi de el) nu o fi ştiind cum e cu legile proaspete sau expirate în această ţară nu o fi o crimă, dar ca Prefectul de Neamţ (care reprezintă Guvernul în teritoriu) să ia cu copy-paste o asemenea aberaţie şi să semneze cu numele său sub ea e deja un fapt care ridică serioase întrebări. Orice student de anul 1 de la Administraţie sau Drept, pentru o astfel de gafă era trântit la restanţă sau ar fi fost pus – că tot e la modă! – să meargă în genunchi ca să-şi mărească nota! Iar Prefectul Vlad Angheluţă nu poate invoca faptul că „a semnat ca primarul” ce i-au pus în faţă funcţionarii Prefecturii pentru că – deşi are licenţă şi master pe studii economice şi de marketing – are un CV plin cu cursuri absolvite prin Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici din care rezultă că e tobă de carte în domeniul administraţiei publice.

Ca să rezumăm: Ordonanţa 55/2014 a fost declarată NECONSTITUŢIONALĂ de Curte, a fost apoi trântită şi în Parlament şi, cu toate astea, prefectul semnează cu mânuţa lui pe un document în care se vorbeşte de „abateri de la lege” (ce o fi însemnând, concret, acest termen atâta timp cât limbajul juridic şi administrativ consacră sintagmele „nelegal” sau „ilegal”?) ale unor oameni faţă de o reglementare declară în afara Constituţiei!

2.PETENT CU IDENTITATE PROTEJATĂ! Asta e deja de filme poliţiste proaste produse pe la Bollywood! E evident că reclamantul e vreun membru sau simpatizant PSD (plecăm de la prezumţia că există respectiva reclamaţie) dar care ar fi problema ca acuzatul – vorbim de o speţă administrativă, la urma urmei – să fie cunoscut? Şi în Justiţie se pleacă de la prezumţia de nevinovăţie, acuzatorul trebuie să probeze vinovăţia inculpatului iar cel acuzat să se apere în funcţie de probele acuzării la care – atenţie! – e obligatoriu să aibă acces! Iar formularea „precizăm că nu suntem în măsură să vă transmitem o copie a sesizării întrucât petiţia conţine numeroase date cu caracter personal” frizează absurdul, prostia şi şmecheria ieftină laolaltă. Dacă Angheluţă şi subordonaţii săi nu au aflat, în astfel de cazuri – ca să nu fie vorbe – datele personale (CNP, adresă etc) se şterg, sau se acoperă cu bandă corectoare, sau se trag nişte dungi groase cu markerul. Mai în detaliu, Prefectul ar fi trebuit să ceară unui angajat din Cabinetul Prefectului sau din Secretariat să facă o copie după petiţie, pe această copie erau acoperite datele respective şi se făcea o nouă copie. Un copil de clasa a 4-a cu IQ-ul normal realizează aceste manopere în maximum 5 minute!

3.”INFORMAŢII PUBLICE” TOTAL INEXACTE. Adresa ridică o altă problemă de fond: cea a verificărilor pe care le face Prefectura pe o speţă sau alta (cu cheltuirea de resurse publice) şi atunci când este evident că într-o reclamaţie se bate câmpii cu graţie. În adresa prefectului se menţionează că petentul „nu ataşează la petiţie eventuale probe dar, în cuprinsul acesteia, face referire la numeroase informaţii apărute în spaţiul public”. Ei, nu serios? Înşiruirea de nume care ar trebui confirmate sau nu de PNL ca având carnet de partid galben-albastru conţine nişte GAFE URIAŞE care stârnesc hohote oricui urmăreşte, cu o atenţie medie nu colosală, spaţiul public nemţean. Iar dacă petentul (ăla anonim) o fi pierdut şirul informaţiilor din domeniul politico-administrativ nemţean e surprinzător şi alarmant deopotrivă cum un prefect (altfel interesat de viaţa partidelor) e total pe dinafară.

a.ANA MONDA LA PNL? Asta e de râsul curcilor! Pe 17 ianuarie, OFICIAL, M10 Neamţ a anunţat-o pe Ana Monda ca fiind candidatul acestui partid pentru funcţia de primar de Piatra Neamţ. M 10! De pe 17 ianuarie până pe 3 februarie, nici Prefectul şi nici specialiştii aduşi de el în Prefectură nu or fi aflat această informaţie OFICIALĂ care în niciun caz nu o plasează pe Monda la PNL?

Din câte ştim noi, Prefectura are abonamente la presa locală (tipar) şi la internet. De ce mai dă banii pe ziare, ca să le folosească la şters geamurile? Sau netul o fi bun numai pentru facebook sau scris comentarii la articolele care nu plac?

b.ANDRIŢA CONSILIER LOCAL? Omul şi-a anunţat demisia din CL încă de la începutul lunii ianuarie. Apoi, în şedinţa din CL din 22 ianuarie a fost validată vacantarea locului respectiv iar în şedinţa din 28 ianuarie a fost votat un alt consilier local pe locul lăsat liber de Andriţa. Ambele hotărâri şi ambele procese-verbale de şedinţă au ajuns la Prefectură înainte ca această instituţie să trimită adresa către PNL! Adică Prefectul şi oamenii din subordinea sa se folosesc de ideea de informaţii din spaţiul public fără să urmărească astfel de informaţii publicate în presă dar nici măcar actele care ajung la verificare pentru legalitate de la UAT-uri nu sunt citite? E o concluzie extrem de tristă pentru cei care au încredere în celebra „verificare de legalitate” a actelor remise Prefecturii!

4.Virgulele cu roşu din documentul Prefecturii sunt adăugate de redacţia vestea.net şi ţin, evident, de grija pentru formă (că în legătură cu fondul problemei ne-am lămurit).

În concluzie, ar fi două variante pe ceea ce se vede din avion pe respectiva adresă, întocmită „pe repede înainte”:

1.EXCES DE ZEL FĂRĂ RAŢIUNE. Petiţia anonimului (îl aşteptăm la vestea.net, poate omul nu e laş şi vrea să-şi asume demersul) a fost înaintată la Prefectură pe 2 februarie şi adresa semnată de Angheluţă pentru PNL are data de 3 februarie. Asta da celeritate, bravos naţiune! Că la mijloc e vorba de ordin politic e clar şi pentru juniorii de la TSD (sau TNL, ca să nu fie discuţii). În ce fel a trecut Angheluţă (şi aparatul tehnic din subordine) la a da curs petiţiei PSD (pardon, petentului) s-a văzut mai sus…

2.ZEL LA CACEALMA! Tot ca variantă poate fi luată în calcul şi ideea unei cacealmale. Prins la mijloc între dorinţa vreunui lider PSD care l-a pus în funcţie şi tenta clar politico-electorală a sarcinii pe care o avea de îndeplinit, Vlad Angheluţă să fi jucat la cacealma. Adică să fi arătat că execută ordinul dar într-un mod atât de lipsit de profesionalism (vezi adresa de mai sus) încât să-l omoare din faşă.

Rămâne de văzut care variantă se va dovedi adevărată. Varianta a treia, tip „mi-am făcut datoria” e bună de recitat pe la Ziua Porţilor deschise, când li se explică elevilor aflaţi în vizită că funcţia de prefect e una apolitică… Cert e că dincolo de veridicitatea uneia sau alteia dintre variante, bulinele negre se tot adună pentru Vlad Angheluţă. Respectivul ar putea câştiga, fără drept de apel, un loc fruntaş în topul prefecţilor care nu mai reuşesc să mimeze independenţa faţă de grupurile de interese politice. Aşa că amicii săi de suflet ar putea să-i recomande să scoată din şifonier, să o aibă pregătită, o geacă roşie… La cum merg lucrurile, cât de curând o va putea purta fără probleme…

Daniel VINCA

cop adresa prefectura

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns