DOCUMENT BOMBĂ! Ieşenii de la Apavital către un UAT din Neamţ: „Dacă vă preluăm noi, plătiţi 30 de luni acelaşi preţ ca la Apaserv şi, tot voi, investiţiile neamortizate!”


Criza de apă de la Roman din ultimele zile a readus pe tapet discuţia despre ipoteza conform căreia UAT-urile (comunele şi oraşele) din Neamţ ar putea schimba furnizorul nemţean de apă cu celd e la Iaşi, principalul argument fiind preţul mai mic al ieşenilor de la APAVITAL faţă de cel practicat de APASERV.

Un document bombă ajuns la Vestea şi pe care îl publicăm în premieră arată, sub semnătura şi ştampila chiar a celor de la firma ieşeană, că ipoteza schimbării furnizorului de apă pentru orice UAT din Neamţ nu este una chiar roz-bombon, un asemenea pas (ca ipoteză) nefiind urmat, instant, de o scădere a preţului plătit astăzi de locuitori ba, în plus, bugetul local de oraş-comună urmând să suporte şi investiţiile realizate de Apaserv şi neamortizate.

Deci, pentru un timp destul de lung (minim 30 de luni) nu există speranţa reală a unui preţ plătit de cetăţeni, problemele tehnice în furnizarea apei rămân aceleaşi (operaţiunea urmând a fi făcute tot prin conductele actuale) ba, în plus, administraţia locală ar urma să plătească şi „amenda” către Apaserv/Adi Aqua Neamţ din bugetul local, adică tot din banii oamenilor, dijmuind astfel rezolvarea altor probleme edilitare (Educaţie, Sănătate, Ordine Publică etc).

Deci adunând preţul care rămâne cel de azi cu despăgubirile rezultă, logic, că schimbarea furnizorului de apă nu înseamnă „mai ieftin”, ci „mai scump” pentru comunităţile din Neamţ.

Cu precizarea că Vestea nu este avocatul preţurilor mari sau ale serviciilor mediocre asigurate acum de Apaserv Neamţ, începem cu o primă dovadă din documentul transmis de APAVITAL Iaşi către UAT-ul Bicaz:

Deci, să vedem şi să subliniem: „atitudine prudent-conservatoare”, „să menţinem pentru 30 de luni tariful existent”, „bla-bla-bla”, „după care să convergem spre tariful ieftin de la Iaşi”. „După care” nu înseamnă „după cele 30 de luni” ci „după investiţiile care vor fi implementate” (când?) iar „să convergem” nu înseamnă „să trecem imediat”, convergenţa asta anunţându-se un proces de durată. Un cincinal, două… cine ştie?

Foarte interesant e şi pasajul în care şefii de la Apavital îi anunţă pe bicăjeni că dacă au investiţii neamortizate ale Apaserv în zonă (şi au), bună de plată e administraţia locală nu firma de la Iaşi:

La finalul acestui articol, pentru un studiu mai aprofundat dar şi ca să nu fie vorbe cu scoaterea din context, găsiţi toate cele 3 pagini ale documentului integral. Clar este pentru oricine care înţelege mesajul din acea adresă este că, indirect, Apavital Iaşi confirmă că acum nu ar fi un avantaj trecerea unei zone de la serviciile asigurate de firma nemţeană la cele ale firmei ieşene. mai pe româneşte, place sau nu, comunităţile din Neamţ şi locuitorii comunelor şi oraşelor nemţene sunt, în acest moment, CONSUMATORI CAPTIVI ai Apaserv. Doar dacă nu ar vrea să treacă la alt operator şi să plătească preţul actual plus ceva amenzi…

Discuţiile despre varianta ipotetică a trecerii de la serviciile Apaserv la acele ale Apavital au început în Neamţ, prima dată, la Roman, după altă avarie. Ipoteza a fost atunci aruncată pe piaţă de chiar primarul Lucian Micu. A fost preluată din zbor şi de primarul de la Piatra Neamţ, Dragoş Chitic. Între timp, cei doi primari au lăsat-o mai uşor cu pianul pe scări (între timp au aflat că şi acel tarif mai ieftin de la Iaşi nu include şi deranjul cu apa pluvială, plătit separat de firme, institutuţii, asociaţii de proprietari care la Neamţ e inclus in tariful general sau nu e plătit separat ca la Iaşi).

Poate cei doi primari nu au fost suficienţi de clari în a comunica lipsa de viabilitate a soluţiei Iaşi dar cert este că, de câte ori apare o problemă pe acest domeniu, la Roman, la Piatra sau în altă parte în Neamţ, imediat apar „cunoscători” care re-stârnesc discuţia cu „de ce nu trecem la Apavital?”. Unii o fac din neştiinţă, alţii din dorinţa de a epata sau că tot sunt programate alegeri în şir şi trebuie şi motive de campanie.

Cert este că aceste discuţii sunt gloanţe în vânt, în acest moment cauzele preţurilor mari de la Neamţ faţă de cele de la Iaşi ţin şi de chestiuni tehnologice dar şi de felul în care a tot fost manageriată firma nemţeană de-a lungul anilor. Adică – la fel ca orice firmă a CJ sau a unei administraţii locale – un fel de vacă de muls pentru clientela politică, cu miliarde de lei vechi date anual „specialiştilor” din CA şi AGA (numiţi doar pe criteriul politic al vasalităţii faţă de majoritatea de la CJ – intre timp membrii AGA nu mai iau indemnizaţii deci, mai bine…), cu contracte de achiziţie controversate (veyi, de exemplu, laptele praf pentru salariaţi cumpărat la preţ triplu faţă de cel de pe piaţa reală, furnizor fiind un celebru şi orientat politician).

În acest moment, cei care sunt cu adevărat indignaţi de preţul mare plătit de nemţeni pentru o apă furnizată, mai nou, cu ţârâita, ar trebui să renunţe la mesajele cu „soluţia Iaşi” şi să se intereseze, real, de problemele adevărate de la Apaserv…

Daniel VINCA

Lasă un răspuns