Doctorul Morenciu, săltat de Poliție și dus la Penitenciar. Dacă se va apuca să vorbească?

Doctorul Dorin Morenciu a fost luat azi de Poliție și dus la Penitenciarul bacău, ca urmare a sentinței pronunțată tot azi de Curtea de Apel Bacău (prin care a menținut pedeapsa dată de Tribunalul Bacău, de 4 ani și 6 luni de închisoare).

Reamintim că Morenciu a fost judecat (ca urmare a Rechizitoriului DNA) pentru luare de mită (22 de fapte). De asemenea, la perchizițiile care au declanșat nebunia de la Ambulanța Neamț, acestuia i s-au găsit peste 80.000 de euro care vor rămâne confiscați.

Dincolo de faptele pentru care Morenciu va răspunde, apare și întrebarea ce se va întâmpla dacă, la un moment dat, din diverse motive (nu trebuie neglijată nici ipoteza apariției unor noi dosare penale) acesta se va apuca să vorbească. Fie și pentru faptul că ar dori să nu tragă ponoasele decât pentru faptele lui, nu să mai acopere pe alții (tot o ipoteză).

Pentru că practica arată că un sistem infracțional de tipul celui devoalat la Ambulanța Neamț este coordonat de un creier, dar acel creier se bazează, la rândul lui, pe conexiuni pe orizontală sau pe verticală. Că are spate politico-administrativ, că este protejat…
Iar o asemenea protecție începe de la numirea în funcție care, de obicei, se bazează pe influența unui personaj politic.

Morenciu a ajuns director la Ambulanță pe vremea când PSD Neamț era condus de Ionel Arsene (pe atunci și președinte CJ Neamț). Iar Arsene nu este vreun sfânt, motivul pentru care el este acum fugar prin Italia ținând tot de fapte de corupție (trafic de influență). Și nici în jurul lui Arsene nu erau doar sfințișori și cuvioase. Iar unii din aghiotanții lui Arsene, cu sau fără știința lui directă (de la caz la caz) aveau un obicei din a trage la rândul sfori pe astfel de chestiuni.

În timpul anchetei și procesului s-a vorbit despre diverse nume care ar fi putut fi întrebate de sănătate pentru o vorbă bună pusă la Morenciu, tot pentru angajări pe ochi frumoși. Poate e doar folclor, poate e principiul „nu iese fum fără foc”, dar este evident că, la un moment dat, ar putea apărea clarificări.

„Timpul este umbra noastră”, spune un proverb din zona arabă…

D.V.