Doar 13 containere dintr-o sută și NIMIC aparatură! Jurnalul Spitalului Modular pentru care nemțenii au plătit 16 milioane de lei.


Spitalul Modular de la Lețcani-Iași (pentru care Consiliul Județean Neamț a alocat, la propunerea președintelui Ionel Arsene, suma de 16 milioane de lei) poate sărbători o lună de zile de la termenul promis de funcționare.
Pe 21 aprilie 2020 (vezi cronologia de mai jos), Ionel Arsene, președintele CJ Neamț anunța pe un ton victorios semnarea contractului de către ONG-ul Euronest (cu finanțare din bani publici de la CJ Iași și CJ Neamț) și faptul că spitalul va fi livrat, montat și va funcționa în 3 săptămâni, deci pe 12 mai.
De atunci însă nu doar că a trecut o lună și Spitalul nu funcționează ci, la Lețcani au ajuns doar 13 din cele 100 de containere anunțate și NIMIC din aparatura care face parte din contractul respectiv.
Istoria acestui Spital Modular aflat în stadiu de Fantomă curge de mai bine de 2 luni, de pe data de 3 aprilie. Haidem să urmărim un scurt jurnal al (ne)realizării investiției:

3 aprilie 2020 – Ionel Arsene anunță că Spitalul Modular va fi realizat cu contribuția a 3 județe, Iași, Bacău și Neamț. CJ Bacău nu a votat, niciodată, participarea la acest proiect.

3 aprilie – Președintele CJ Neamț anunță că alianța din jurul PSD din legislativul județean a alocat suma de 3,2 milioane euro (16 milioane de lei) pentru Spitalul modular care va fi realizat la Lețcani „UN SPITAL MOBIL DE TIP ROL-3”

21 aprilie – Ionel Arsene anunță semnarea contractului cu firma turcă și că în 3 săptămâni (pe calendar, până pe 12 mai), proiectul Spitalului Modular „va fi finalizat” (așa cum scria în caietul de sarcini, 2 săptămâni pentru livrare și încă 1 săptămână pentru montaj și darea în folosință)

Între timp, pe baza unei inginerii realizate de ONG-ul care a organizat licitația (Euronest), termenul de livrare de 2 săptămâni nu a mai fost raportat la data de semnare a contractului (cum scria în caietul de sarcini) ci… la data de emitere a ordinului de furnizare a produselor. Și așa, Euronest-ul anunță drept certitudine primirea mărfii pe 19 mai.

18 mai – Devine publică informația că firma turcă a anunțat că nu ajunge pe 19 mai cu containerele și aparatura invocând – culmea! – pretinse restricții din Turcia cauzate de Covid. Pentru liniștirea spiritelor sunt trimise… fotografii cu niște containere aflate într-o curte! Vezi AICI – Țeapă tot mai clară cu Spitalul Modular! Turcii au anunțat că nu pot livra marfa dar au trimis niște… poze cu containere!

19 mai – Președintele CJ Neamț nu spune nimic public despre nerespectarea termenului de livrare a spitalului modular (care expira chiar în acea zi) dar toți nemțenii văd un demers foarte important: acesta și-a schimbat fotografia de copertă de la pagina de facebook și îi anunță pe cetățeni „Construim viitorul județului Neamț”

22 mai – Președintele CJ Neamț anunță că „VESTE BUNĂ: SPITALUL MOBIL ESTE ÎN DRUM SPRE ROMÂNIA. Echipamentele care formează spitalul mobil au fost încărcate și au plecat din Turcia către România”

23 mai – Consilierul Județean Cristian Ungureanu acuză, cu dovezi, că una au votat consilierii PSD când au alocat cei 16 milioane de lei (Spital ROL 3) și alta a fost trecut în anunțul de licitație (spital ROL2 plus care poate fi modernizat), adică caracteristici inferioare ceea ce în limbaj juridico-administrativ ar însemna deturnare de fonduri.
CJ Neamț nu a avut reprezentant în Comisia de licitație (de ce?), dar instituția era obligată, prin șeful ei și prin directorii care au semnat documentele conexe HCJ (în care mențiunea ROL 3 este făcută de mai multe ori) să urmărească ca acei bani să fie alocați pe destinația expresă, deci pe spital mobil ROL 3.
Nu este prima acuzație referitoare la organizarea dubioasă a licitației, referiri similare făcând și presa ieșeană, inclusiv prin citarea unui participant la procedura respectivă.

27 mai – ajung primele containere (13 doar, după cum confirmă presa din Iași) pe terenul de la Transagropolis Lețcani nici urmă de aparatură medicală. Primele imagini cu aceste containere apar în Vestea.net.

28 mai – președinții celor două CJ-uri merg la fața locului. Foto, film cu descărcarea acestor containere. Imaginile par realizate cu schepsis, nu este niciun cadru general cu TOATE containerele, 13 sau câte or fi.

29 mai – 13 iunie: NIMIC nou în ce privește restul de containere dar și aparatura respectivă, inclusă în prețul proiectului. La un moment dat, când tot anunța că „vin, vin containerele”, șeful CJ Iași, Marcel Popa spunea că aparatura ar urma să fie trimisă pe cale navală (fără a spune de unde ar urma să vină, din Turcia sau poate China sau poate America?…).

Rămân, evident, retorice întrebările referitoare la seriozitatea și capabilitatea furnizorului turc, la responsabilitatea celor de la Euronest și, evident, de la consiliile județene implicate (conducere dar și directorii care au semnat documentele). În definitiv e vorba de 16 milioane de lei (160 de miliarde de lei vechi) cu care puteau fi rezolvate atâtea probleme, aici, în județ, inclusiv în Sănătate sau Educație.

Daniel VINCA
sursa foto principala coperta – inquamphotos.com
surse alte foto – facebook, Ionel Arsene

Comentarii Facebook

One thought on “Doar 13 containere dintr-o sută și NIMIC aparatură! Jurnalul Spitalului Modular pentru care nemțenii au plătit 16 milioane de lei.

  1. N-ati inteles nimic. Spitalul a fost livrat la timp. Alea 13 containere se vor diviza singure si se va ajunge la un total de 100. Ha, ha!
    Asteptam si noul spital judetean, autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni, heliporturile…
    Ha, ha.
    Aici in Neamt ziua Pacalelilor este in fiecare zi!

Lasă un răspuns