Dispută! Terenul școlii Traian-Zănești, între sport și educație-mediu!

Un proiect pe care directoarea Isabela Jinaru de la Școala Zănești vrea să-l aplice pe actualul teren de sport al Școlii din satul Traian încinge spiritele tinerilor care percep acest fapt ca pe un atentat la dreptul lor la mișcare dar și la adresa reperelor tradiționale ale comunității.

„Pădurea pedagogică” este proiectul ce se dorește implementat (după o idee preluată de la Tășuleasa) și împotriva căruia, ieri, 30 de elevi, adolescenți și tineri din satul Traian (comuna Zănești) au organizat un mini-protest.

Citeste si Infractorul „sifon” Bălăeasa, infiltrat ca provocator la protest!
Scrisoarea celor 30 de medici: „Măștile, focare de infecție! Nu mai obligați medicii să falsifice certificate de deces!”
LAȘUL! Politrucul Micu s-a ascuns de jurnaliștii de la „România te iubesc”. El era manager când au ars de vii pacienții la spital 

Mesajul celor pro-teren de sport este clar din anunțul de mobilizare: <MAINE ORA 16 NE VEDEM PE TERENUL DE FOTBAL PENTRU A ANULA PROIECTUL PROPUS DE ^MINISTERUL INVATATAMANTULUI^ ( DIRECTOAREA COMUNEI ZANESTI ) PRIN STRANGEREA DE SEMNATURI PRO SI CONTRA ACESTUI PROIECT !!!! VA ASTEPTAM IN NUMAR CAT MAI MARE ! TERENUL ESTE AL SATULUI NU AL LOR !>.

Și ieri, aceștia au transmis și un mesaj video:

De partea cealaltă, directoarea Jinaru spune că este animată de cele mai bune intenții, că acest proiect ar reprezenta nu doar un aport la partea de educație-mediu ci ar aduce și atractivitate unui sat altminteri „decedat” din punct de vedere economic. Nu ar fi vorba de o pădure – spune directoarea – ci de pâlcuri de copaci. Brad, pin, molid pentru ca elevii să învețe diferențele dintre aceste specii asemănătoare. Dar și castani, aluni, fagi etc. Și, printre pâlcurile de copaci ar fi realizate și alte lucrări: un labirint, un groapă de nisip unde lungimea săriturii ar fi marcată cu panouri cu animale care sar pe lungimile respective, un balansoar al echilibrului natural etc.

„Există și dezinformare sau lipsă de informație: acest proiect nu se bazează pe nicio finanțare în bani, de la nicio instituție internă sau externă, am obținut doar promisiuni de sponsorizări în materiale sau pentru realizarea unor module. De exemplu, Direcția Silvică mi-a promis puieți de copaci și o cantitate de lemne, de asemenea am găsit sprijin la o firmă de distribuit carburanți și tot așa. Sincer, regret că s-a ajuns la această dispută. Din ce am înțeles, conducerea Primăriei și Consiliul Local are o variantă de relocare a terenului de sport, ca să fie și tinerii mulțumiți. Acea suprafață din curtea școlii – așa-numitul teren de sport – se pretează foarte bine la realizarea acestui proiect și, din păcate, nu știu să fie o altă suprafață de teren, în interiorul comunității, la Zănești sau la Traian la fel de bună. Pentru că eu, dacă s-ar determina o altă suprafață de teren care să plabilă pe proiect, sincer, nu am nicio problemă să accept relocarea proiectului. Cred că este și o lipsă de comunicare și chiar voi încerca în aceste zile să stau de vorbă cu acești tineri, să le arăt proiectul, să le răspund la întrebări, să le explic că această investiție nici nu este vreo afacere de nu știu care ba chiar aduce un plus comunității lor”, a declarat directoarea Jinaru pentru Vestea.

Citeste si Infractorul „sifon” Bălăeasa, infiltrat ca provocator la protest!
Scrisoarea celor 30 de medici: „Măștile, focare de infecție! Nu mai obligați medicii să falsifice certificate de deces!”
LAȘUL! Politrucul Micu s-a ascuns de jurnaliștii de la „România te iubesc”. El era manager când au ars de vii pacienții la spital 

Cam așa arată, în acest moment, pozițiile celor două părți. Aparent antagonice dar e clar că e vorba, în primul rând, de lipsă masivă de comunicare. Iar soluția chiar nu era vreun demers imposibil și, poate cel mai ușor era ca administrația locală să facă oficiul de mediator, să așeze cele două părți la masă, arătând respect egal și tinerilor din Traian dar și celor care vor să realizeze un proiect educativ.

Nu e prea târziu nici acum. Nu?

Mai jos, un album foto cu proiectul sursă de inspirație, care ar urma să fie replicat și la Zănești:

Daniel VINCA

One thought on “Dispută! Terenul școlii Traian-Zănești, între sport și educație-mediu!

  1. Tinerii vor un loc unde sa faca sport, ce-i asa de greu de inteles?Cui ii trebuie proiectul cu copacei?L-a cerut cineva?E satul lor, terenul lor.

Comments are closed.