Disperare într-un sat lângă Piatra Neamț: Vin urșii, ne mănâncă de vii! FOTO

De câteva zile, locuitorii din satul Vădurele, comuna Alexandru cel Bun, sunt terorizați de urșii care coboară din pădure în căutare de hrană. Oamenii sunt cu atât mai disperați cu cât urșii nu par să se sperie de prezența lor. Ultimul atac al fiarelor sălbatice a avut loc în această dimineață, pe la ora 3.00, când unul din localnici s-a trezit cu ursul în curte, iar animalul a intrat în grajdul în care se adăposteau caprele și a sfâșiat trei dintre ele.
Am auzit zgomot și mi-am dat seama despre ce este vorba. Am ieșit afară cu furci și coase, cu tot ce am găsit la îndemână, în încercarea de a-l goni. Nu s-a lăsat până nu a omorât caprele. N-aveam nici cum să mă apropii prea tare, vă dați seama. Am ieșit cu drujba afară, dar el stătea și se uita la mine. Nu-i e frică deloc”, povestește proprietarul animalelor ucise, adăugând: „Situația asta este extrem de periculoasă. Am copii mici, iar când a atacat ursul în dimineața asta, soția stătea și se uita pe geam cu cel mic în brațe, cum se plimbă animalul la câțiva metri de fereastră”, spune Andrei Andraș.


La fel ca și el, mai sunt mulți localnici din Vădurele, dar și din Agârcia și Secu, unde urșii au început să atace în urmă cu aproape o lună de zile. „Vine perioada colindelor, cum să-ți lași copilul să plece cu colindul, când ursul poate ataca în orice moment?”, spune și Andreea Albu, proprietară a aproape 180 de capre. Femeia, care se ocupă singură de cei doi copii minori și-l are în grijă și pe socrul nevăzător, a găsit o soluție care, se pare, a ținut până acum urșii departe.
Toată noaptea dau foc la petarde, pentru ca zgomotul să țină departe animalele. De la poliție mi s-a spus că nu am voie să le folosesc. Dar ce să fac? Să las să ne mănânce ursul de vii? Am fost la o vulcanizare, am cumpărat niște anvelope vechi și le-am dat foc în curte. Ne este frică, efectiv ne este frică. Cred că urșii ăștia sunt domesticiți, pentru că nu se tem de om…Poate au fost aduși de undeva, cine știe. Și cine știe cât va mai dura până să atace un om?”, se întreabă femeia.
Oamenii povestesc că ieri după amiază, pe la ora 17.00, ursul a atacat chiar în prezența jandarmilor care veniseră în sat după ce sătenii sunaseră disperați la autorități. „Nu ne dorim altceva decât să se rezolve problema asta, înainte să se întâmple vreo nenorocire. Să intervină cineva, să intre după ei în pădure, să-i tranchilizeze, nu să-i omoare, și să-i ducă undeva, la un adăpost… Nu știu…


Întâmplarea face ca atacurile de ieri să aibă loc la doar câteva ore după ce prefectul județului, Niculina Dobrilă, a organizat o întâlnire cu reprezentanții Poliției, Jandarmeriei, primăriei Alexandru cel Bun și Direcției Silvice, în încercarea de a găsi o soluție pentru această problemă.
Din declarațiile făcute astăzi de prefectul de Neamț Niculina Dobrilă și Ion Rotaru, primarul comunei Alexandru cel Bun, rezolvarea problemei depinde de o aprobare ce ar trebui să vină de la Ministerul Mediului.
Am făcut apel către toate forurile abilitate, am intervenit și la Ministerul Mediului, ca să aprobe uciderea animalului, însă nu am primit niciun răspuns… Parcă suntem legați de mâini și de picioare. Am făcut tot ce se putea face. A venit azi dimineață o comisie formată din membrii tuturor insituțiilor implicate, însă n-am făcut decât hârtii. Ursul nu se teme de hârtii… Se pare că pentru cei de la Minister, ursul trebuie să trăiască, nu omul”, a spus Ion Rotaru, primarul de la Alexandru cel Bun.
Gravitatea situației este recunoscută și de prefectul Niculina Dobrilă, care a declarat astăzi că a făcut și face toate demersurile pentru a intra în contact cu responsabilii de la Ministerul Mediului, însă aceștia se încurcă în documente.
Noi ne zbatem cu telefoane și intervenții la ministere. Cei de la ISU, Jandarmerie și Direcția Silvică nu au voie să intervină, să tranchilizeze și să captureze animalele, fără aviz de la Ministerul Mediului. Noi asta facem de azi dimineață: sunăm în continuu la toți miniștrii și directorii generali de la Biodiversitate și ei se încurcă în documente. Vorbim de două aspecte: în primul rând este vorba de riscul iminent la adresa populației, iar abia apoi de despăgubiri pentru animalele moarte. Vom face aceste despăgubiri, dar nu asta este problema. Însă cei de la Minister leagă aceste două chestiuni. Fără procesele-verbale de constatare a daunelor, nu se pot începe demersurile pentru capturarea sau relocarea animalelor. Noi facem tot ce putem, însă nu depinde numai de noi”, a precizat prefectul de Neamț.
Ridicolul problemei stă în faptul că o eventuală intervenție a autorităților nemțene fără avizul Ministerului Mediului ar fi sancționată cu dosar penal. Asta în timp ce viața oamenilor este pusă în pericol în fiecare moment.
Eu atât pot să promit: nu mă las, voi continua cu telefoanele, cu adresele și sesizările, până când vor înțelege că nu e de joacă. Aceasta este nebunia general valabilă a unei legislații încâlcite și ambigue”, a încheiat Niculina Dobrilă.

Alex SÎRBU

3 thoughts on “Disperare într-un sat lângă Piatra Neamț: Vin urșii, ne mănâncă de vii! FOTO

  1. ALOOOO, autoritatile pietrene si domnule primar al comunei Alexandru cel Bun vad ca va plangeti de acte, birocratie, termene, aprobari, avize. Dar ca sa luati 10-20 de saci de alimente si cateva persoane capabile/padurari sa le urce cateva sute de metri sau cativa km mai sus in padure si sa le lase in cateva puncte, trebuie aprobare si pentru asta? Ursii au mirosul extrem de bun, si cu siguranta nici lor nu le convine sa coboare asa mult daca ar gasi mancarea aia acolo. O sa ridicati din umeri si-o sa pasati vina de la unii la altii cand o sa apara un caz mai serios si o persoana o sa fie atacata poate mai rau, doamne fereste, omorata. Dar aceasta minima forma de preventie, nu ar merita incercata daca tot e asa problematica treaba cu acte, avize si alte chestii si inca nu se poate interveni altfel? Sau nu se gasesc acei 500-1000-2000 de lei necesari pentru asa ceva? Pacat, intr-o zi suma asta ar putea sa reprezinte viata unui om.

  2. Avem nevoie de un Tepes , eu zic sa I sunati ,sa le sugerați poate asa ar bagă la cap …sau sa facă localnicii o cheta …

  3. Dar care e cauza adevărată? Știți cate camioane cu lemne trec zilnic în acea zona, ce defrișări masive au loc? Ursul e obișnuit cu zgomotul drujbelor, normal… E păcat de oameni și într-adevăr de ce pădurarii nu duc mâncare pt urs in pădure?

Lasă un răspuns