Directorul tehnic de la Apaserv a găsit „vinovatul” pentru criza apei de la Roman: „Conducte care au 100 de ani!”

Criza apei de la Roman (întreruperi, furnizări de apă după program, ca în perioada ceaușistă) rămâne un subiect care arată incapacitatea autorităților (adică a șefilor de instituții) de a aplica soluții rapide și concrete la o problemă gravă care afectează 50.000 de oameni.

Răspunsurile bolmojite date în conferința de presă de șefii principalelor instituții care au participat ieri la o conferință de presă alături de prefectul George Lazăr și primarul Lucian Micu arată că Apele Române, ISU Neamț și mai ales Apaserv, prin reprezentanții lor s-au bazat mai mult pe creșterea precipitațiilor (ceea ce nu s-a întâmplat) și pe explicații formale. Deși semnale despre riscurile scăderii capacității de furnizare a apei pentru Roman au tot fost de mai bine de un an (ba chiar din ianuarie 2018), șefii acestor instituții au preferat să poarte corespondențe interminabile, să mimeze interesul pentru problemă dar nici măcar nu s-au sinchisit să informeze din timp, corect, opinia publică.

Iar stilul de comunicare al directorului tehnic de la Apaserv, Gheorghe Neculae care spune că pierderile (de peste 55 la sută) nu ar fi o problemă dar ascunde incompetența companiei și a lui după pretextul unor conducte vechi de 100 de ani și apoi dă vina pe „debit” arată, cum nu se poate mai bine, situația:

„În ceea ce privește problema pierderilor, vreau să vă informez că Romanul stă cel mai bine din județul Neamț. Și sunt în funcțiune conducte care au mai mult de 100 de ani. Deci nu se poate discuta de pierderile enorme, așa-numite, este un regim al pierderilor care se urmărește în mod detaliat, este în cadrul companiei o formație care se ocupă numai cu acest subiect, deci nu asta este problema aici la nivelul Romanului.
La nivelul Romanului, problema este debitul de apă care intră…”, spune directorul tehnic Gheorghe Neculae (min 32 în video de mai jos)

Deci ca director tehnic al Companiei care este înjurată de luni de zile de 50.000 de oameni să spui că „Romanul stă cel mai bine” este o adevărată sfidare la adresa acestor oameni care beneficiază în anul de grație 2020 de servicii mai proaste decât în vremea comunismului.

Iar să invoci vechimea de un secol pentru o rețea care oricum e veche și uzată este, de asemenea, o exagerare și o generalizare care ar obliga acționarii Apaserv să se gândească dacă nu cumva această companie are nevoie de un director tehnic mai „contemporan” cu problemele. Pentru că felul în care Neculae s-a raportat în conferința de presă (VIDEO, mai jos, integral) la „conducte de 100 de ani” a fost unul fie nefericit, fie intenționat manipulator, el dând de înțeles că mare parte a conductelor (dacă nu chiar majoritatea) ar avea această vechime. Ori după cum spun cei care chiar știu istoria Romanului modern dar și a țevilor de apă din județul Neamț, mare parte a instalației de furnizare a apei din Roman este din vremea comunismului, a ridicărilor actualelor blocuri. Adică din anii 60, dar mai ales din anii 70-80. Deci se poate vorbi de vechimi de circa 50 de ani, chiar 60 la țevi, în marea lor majoritate. Da, în Roman, există o conductă veche din anii 1920, de la o fostă aducțiune dar nu de la cea de la Cordun despre care se vorbea în conferința de presă de ieri. Și oricum, folosită sau nu (!), respectiva conductă din fontă este mai puțin spartă decât cea din anii comunismului și, raportată la lungimea totală a rețelei din Roman nu acoperă nici 1 la sută…

Declarațiile penibile ale directorului tehnic de la Apaserv au primit replici vehemente și de la prefectul județului dar și de la primarul de Cordun care, în esență, a spus că „vorbim de faptul că la 10 litri pompați în sistem, la robinet ajung 2-3 litri (N.R. – deci pierderi de peste 70 la sută) și, în această situație, cu aceste țevi sparte și dacă ar fi pompată toată apa Moldovei în țevi tot nu ar ajunge la oameni”. Același primar a accentuat problema țevilor sparte acum (montate în anii de glorie ai dezvoltării socialiste) spunând că dacă pierderile ar fi 0, chiar în condițiile debitului redus, apa pompată ar ajunge pentru consumul populației.

Cât privește felul în care cea mai importantă companie a Consiliului Județean Neamț este reprezentată la o ședință tehnică de lucru (care a precedat conferința de presă) cu rol de mini-comitet CJSU, dincolo de verbiajul și limbajul de lemn tipic unui activist PCR din provincie, directorul tehnic de la Apaserv se pune în valoare și prin limbajul trupului (cocoșat, umil) dar și prin ținuta total discordantă față de ceilalți participanți. În timp ce șeful ISU era în uniformă iar restul personajelor în ținută „la sacou”, Neculae nu și-a găsit în garderobă niciun sacou sau vreo salopetă ci și-a răsfrânt gulerul cămășii peste ploverul muștar cu fermoar.

Nu că pe romașcanii care primesc apă cu porția i-ar interesa ținuta de pecerist/fesenist a lui Neculae dar e totuși vorba și de o formă de respect pe care o arăți (sau nu) dintr-o funcție. Dintr-o funcție pentru care iei leafă de peste 10.000 lei.

Vom reveni.


D.V.

 

Comentarii Facebook

One thought on “Directorul tehnic de la Apaserv a găsit „vinovatul” pentru criza apei de la Roman: „Conducte care au 100 de ani!”

  1. Acest Neculae e un om marunt si depasit .
    Pacat ca nu are macar simtul masurii.

Lasă un răspuns