Directorul Spitalului: „Scenariul cel mai negru e cu închiderea Secției de Ortopedie!”

Închiderea temporară a Secției Ortopedie – acesta este scenariul cel mai negru văzut de dr. Codruț Munteanu, directorul Spitalului Județean, în contextul reținerii celor 5 nedici ortopezi din totalul de 7.

„Este o situație de criză extremă, nemaiîntâlnită! Cu doar 2 medici nu putem funcționa pe această secție, cu tot cu gărzi. Este imposibil. Sincer, acum am o grămadă de ipoteze în cap, după această veste (NR – reținerea celor 5 medici), din punct de vedere organizatoric. De la o minune cu care să salvăm mâine situația, cu găsirea unor medici disponibili, până la scenariul cel mai negru, cu închiderea temporară a Secției. Dar nici închiderea nu e o soluție ușor de aplicat. Dincolo de problemele de contract cu Casa, Ortopedia e o secție importantă, cu legătură și pe cazuistica UPU”, a spus dr. Codruț Munteanu.

Directorul Spitalului a precizat că mâine dimineață va convoca o nouă ședință de Comitet Director. În funcție de veștile primite de la Parchet și de la Instanță (emiterea de mandate de arest preventiv, arest la domiciliu sau control judiciar fără dreptul de a mai profesa în spital pentru medicii anchetați etc), ar urma ca Spitalul Județean să anunțe de urgență concursuri pe posturile vacante temporar. Dar concursurile durează și atunci ar trebui ca, în sistem de urgență, conducerea Spitalului să găsească destui medici (4 pentru Spital plus 1 pentru Policlinică) cu care să încheie contracte de prestări servicii. Aceasta ar fi varianta optimistă.

Cititi si Cei 5 medici de la Ortopedie au fost REȚINUȚI pentru 24 de ore! Directorul Spitalului: „Este o situație de criză, nemaiîntâlnită!”
5 din cei 7 medici de la Ortopedia Spitalului Județean, duși cu Jandarmii la audieri la Parchet! Descindere procurori plus DGA

Varianta pesimistă e să nu fie găsiți medicii necesari și disponibili imediat și, în aceste condiții, într-o zi-două să fie externați sau mutați pe alte secții toți pacienții. Ar putea fi externați cei cărora le expiră sau li se apropie de final perioada de spitalizare și mutați pe alte secții cei care au nevoie de monitorizare medicală fiind în perioada post-operatorie.

Secția Ortopedie e una importantă și nu poate funcționa fără linie de gardă. Cu doar 2 medici rămași din 7 (5 au fost reținuți), nu se poate asigura activitatea zilnică plus cea de gardă. Și, spre deosebire de Secții sau compartimente care au funcționat fără Gărzi (de exemplu, Oftalmologia) cazuistica de la Ortopedie nu permite așa ceva.

O închidere temporară ar genera însă alte probleme. Și nu e vorba doar de contractul cu casa de Asigurări de Sănătate. Ar fi vorba de adresabilitatea mare pentru Ortopedie, toți acești pacienți urmând a fi dirijați spre alte spitale. Și mai gravă este situația pe cazurile de Urgență, foarte multe fiind situațiile când la UPU ajung victime ale unor diverse accidente, când medicul urgentist cheamă și ortopedul, foarte mulți dintre acești pacienți fiind apoi internați la Ortopedie. Spitalul Județean Neamț acoperea mai bine de jumătate din județ pe cazurile care puteau fi tratate în această unitate sanitară, restul (partea de est a Neamțului) fiind dirijate spre Roman. A aduce însă un rănit de la un accident rutier de pe Valea Muntelui sau valea Bicazului la Piatra Neamț pentru ca apoi să-l trimiți la Roman pentru că nu ai medic ortoped golește de conținut ideea de UPU și de Spital Județean dar, mai ales, atentează la șansele de supraviețuire ale acestor victime.

Cititi si Cei 5 medici de la Ortopedie au fost REȚINUȚI pentru 24 de ore! Directorul Spitalului: „Este o situație de criză, nemaiîntâlnită!”
5 din cei 7 medici de la Ortopedia Spitalului Județean, duși cu Jandarmii la audieri la Parchet! Descindere procurori plus DGA

D.V.

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Directorul Spitalului: „Scenariul cel mai negru e cu închiderea Secției de Ortopedie!”

  1. daca cineva are impresia ca directorii spitalui nu stiau de spagile care se dau inseamna ca e prostut mai mult decat prevede legea ca ai voie…nu vreau sa spun ca aveau si ei parte din spagi,ca nu e corect sa afirmi ceva fara dovezi,dar de stiut stiau si nu au facut nimic sa opreasca fenomenul.De ce se dau acum asa suprinsi de o problema de care stia tot judetul….nu inteleg

  2. Raman surprins ca pe manager nu–l framanta spaguiala si coruptia din spital ci inchiderea sectiei de ortopedie.Inseamna ca este partas cu cei in cauza si doreste revenirea lor la serviciu.Dar cum ramane cu infractorul Guta care a fost adus din nou la jefuit in spital.Mai marii judetului nu au un punct de vedere?

Lasă un răspuns