Directorul pus de PSD dă vina pe cel dinainte, candidat PSD! Spitalul Judeţean – Scandalul HIV-SIDA

Reacţia directorului Spitalului Judeţean Neamţ pe cazul “Bolnavi HIV-SIDA fără medicaţie în luna februarie, (vezi textul AICI – ) este prea interesantă pentru a face doar obiectul unei simple ştiri.
Republicăm documentul şi ne aplecăm asupra câtorva pasaje dar şi a prevederilor legale pentru a înţelege dacă întreaga vinovăţie aparţine doar celor doi funcţionari menţionaţi sau e vorba de un “comunicat praf în ochi” şi de doi clasici Acari Păuni:

Şi acum să trecem la a acorda atenţie unor formulări. Două pasaje interesante:

Dacă nu v-aţi prins, vă explicăm. Liviu Negelschi a fost numit manager interimar în august 2016. În iunie-iulie 2016, director al SJU Neamţ era doctorul Alexandru Juncu. Mai pe româneşte, un director pus în funcţie de un demnitar PSD (Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ) arată cu degentul spre mandatul predecesorului, numit tot de un demnitar PSD (Emilia Arcan, preşedinte CJ Neamţ la data numirii lui Juncu). Detaliile politice sunt şi mai interesante: Juncu a fost şi candidat PSD pentru Consiliul Local, listă semnată şi girată de nimeni altul decât de Ionel Arsene, preşedintele PSD Neamţ.
Altfel spus, Negelschi – “omul PSD”, cum se spune popular – aruncă pisica în curtea unui alt om al PSD care a şi candidat din partea PSD. Pentru Negelschi a semnat Arsene (numirea ca interimar) care a semnat şi pentru Juncu (ca să fie candidat PSD). Interesant, nu?

Sancţiuni pentru doi funcţionari! Dar Consiliul Director, dar Directorul Medical, dar managerul?

Bun. Ne-am lămurit. Conform comunicatului, vina e în general a Spitalului Judeţean (cu trimitere la mandatul lui Juncu) şi punctual a celor doi funcţionari care vor fi sancţionaţi. Ok, dacă au greşit, să plătească.

Dar Negelschi nu suflă un cuvinţel despre Comitetul Director şi despre Directorul Medical. Comitetul Director a suferit, evident, modificări în cele două mandate (Juncu şi Negelschi), în timp ce Directorul Medical este acelaşi: dr. Liviu Verzea. Responsabilităţile forului respectiv şi funcţiei de director medical sunt stabilite de un Ordin de Ministru şi sunt clare:

Art. 1. Comitetul director al spitalului public are următoarele atribuții:
9. asigură monitorizarea și raportarea indicatorilor specifici activității medicale, financiari, economici, precum și a altor date privind activitatea de supraveghere, prevenire și control, pe care le prezintă managerului, conform metodologiei stabilite;
10.analizează, la propunerea consiliului medical, măsurile pentru dezvoltarea și îmbunătățirea activității spitalului, în concordanță cu nevoile de servicii medicale ale populației, dezvoltarea tehnologiilor medicale, ghidurilor și protocoalelor de practică medicale;
11.analizează, trimestrial sau ori de câte ori este nevoie, modul de îndeplinire a obligațiilor asumate prin contracte și propune managerului măsuri de îmbunătățire a activității spitalului;

Art. 2. Directorul medical are următoarele atribuții specifice:
2.monitorizează calitatea serviciilor medicale acordate la nivelul spitalului, inclusiv prin evaluarea satisfacției pacienților, și elaborează, împreună cu șefii de secții, propuneri de îmbunătățire a activității medicale;
3.aprobă protocoale de practică medicală la nivelul spitalului și monitorizează procesul de implementare a protocoalelor și ghidurilor de practică medicală la nivelul întregului spital;
4.răspunde de coordonarea și corelarea activităților medicale desfășurate la nivelul secțiilor pentru asigurarea tratamentului adecvat pentru pacienții internați;
5.coordonează implementarea programelor de sănătate la nivelul spitalului; 

Pasajele de mai sus sunt din “Ordinul nr. 921/2006 pentru stabilirea atribuțiilor comitetului director din cadrul spitalului public”.

Reamintim, doctorul Verzea era director medical şi în mandatul de director al lui Juncu şi în cel al lui Negelschi. Cu siguranţă are leafa mai mare decât fiecare din cei doi funcţionari pe care actualul manager îi indică opiniei publice ca vinovaţi. Să nu aibă directorul medical nicio vină că din iulie 2016 şi până în februarie 2017 s-a produs şi CRIMA lipsei de medicamente pentru februarie (numită de Negelschi ba “sincopă”, ba “eroare”) deşi punctul 5 de la articolul 2 din Ordinul de Ministru spune clar că directorul medical “coordonează implementarea programelor de sănătate la nivelul spitalului”?
Conform comunicatului remis de Negelschi, nu directorii răspund ci doi amărâţi de funcţionari…

Negelschi are vreo responsabilitate la tot ce se întâmplă în Spital?

Dincolo de fenta din comunicat care plasează o criză de aprovizionare manifestată în februarie 2017 tocmai în iulie 2016, este evident că un manager de spital nu poate spune că e de vină oricine altcineva numai el nu.
Un alt Ordin al Ministrului Sănătăţii – 1836 din 2007 – prevede la categoria “atribuţii manager interimar” şi chestiuni clare pe linia programelor şi subprogramelor de sănătate. Vezi mai jos printscreenul făcut chiar din siteul Ministerului Sănătăţii:

“Răspunde de implementarea programelor sau subprogramelor naţionale de sănătate” – asta spune clar Ordinul Ministrului.
Şi dincolo de pasarea pisicii moartea în mandatul predecesorului, nu este tocmai clar ce a făcut în atâtea luni de zile, din august până în ianuarie, managerul Negelschi în situaţia dată. A rupt uşile la Ministrul Sănătăţii sau la Preşedintele CJ Neamţ ţipând “domnilor, avem o problemă, lăsăm fără medicamente 100 de pacienţi HIV-SIDA!”? A trimis vreun comunicat de presă, a susţinut vreo conferinţă de presă în care să anunţe problema, să informeze opinia publică şi – de ce nu? – să pună presiune pe cei care puteau ajuta la deblocarea situaţiei?
Nu, nimic din toate astea. În schimb, în astfel de situaţii, tentaţia binomului Negelschi-Verzea este ascunderea gunoiului sub preş. Spitalul Judeţean a dat comunicate sau puncte de vedere în anumite cazuri care deveniseră scandaluri naţionale abia după ce i-a tras preşedintele CJ Neamţ de mânecă. Concluzia ar fi că, în ce priveşte nu doar comunicarea ci şi alte probleme şi mai grave (vezi inclusiv acest scandal al neasigurării medicaţiei), poate ar trebui ca Arsene sau altcineva care înţelege ideea de instituţie în slujba cetăţeanului să se mute măcar cu jumătate de normă la Spital şi să le spună directorilor ce să facă.
Până una alta, Negelschi a a convins că poate fi campion la scris comunicate (chiar dacă mai târziu) în care ba recunoaşte (când nu are încotro) că pe la Spital sunt “sincope” sau “erori”, ba – de-a dreptul emoţionant! – îşi cere şi scuze! Scuze pe sănătatea, viaţa sau moartea pacienţilor! Până când?

Daniel VINCA

 

 

Comentarii Facebook

One thought on “Directorul pus de PSD dă vina pe cel dinainte, candidat PSD! Spitalul Judeţean – Scandalul HIV-SIDA

  1. Ceva timp, oameni cunoscatori si traitori pe platforma Savinesti, spuneau ca cel putin MELANA, putea fi salvata, la ce piata si cat de competitiva era, insa d-l Negelschi, nu a depus eforturi in acest sens, fiind factor decizional la acea vreme. Se gaseste cineva in aceasta urbe, care poate confirma ca firma turca, a cumparat pt. a ingropa concurenta .??! Asa, ca sa stie si altii, despre managerii plantati…

Lasă un răspuns