Directorul DJTS se premiază singur cu 1.500 lei! 60.000 lei pentru Gala Sportului (Proiect HCJ)

60.000 lei – aceasta este suma propusă care ar urma să fie votată în şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Neamţ din data de 11 decembrie, drept aport în asocierea cu DJTS Neamţ pentru organizarea Galei Sportului (la care sunt premiaţi cei mai buni sportivi nemţeni, conform anunţului din documentelor oficiale).
Aportul CJ nu se rezumă doar la bani ci, conform Acordului de asociere (din documentaţia proiectului de hotărâre), instituţia administrativă DĂ şi sala Calistrat Hogaş pentru eveniment (gratuit) şi asigură şi partea de spectacol aferent, prin Ansamblul Floricică de la Munte a Centrului pentru Cultură.
Contribuţia DJTS este la fel de importantă: să organizeze evenimentul, să cheltuiască banii, să returneze documente justificative la finanţator şi să spună public de unde au venit banii.

Nu intrăm acum în detaliile care, de ani de zile au asigurat partea de culise şi discuţii (premierea în aceeaşi gală a celor din sporturi olimpice cu a celor din sporturi neolimpice sau premierea sportivilor doar de la unele cluburi de arte marţiale), dar observăm un detaliu interesant: printre sportivii premiaţi în capitolul de sporturi neolimpice se numără şi unul care poartă numele PAISA GHEORGHE, care ar urma să fie premiat cu 1500 lei pentru performanţele notabile din sportul RADIOAMATORISM:

Dacă nu ştiţi, directorul DJTS (Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport) se numeşte tot PAISA GHEORGHE şi nu, nu este vorba de vreo asemănare de nume, ci este fix oficialul care din această funcţie este trecut în draftul de Acord de Asociere dintre DJTS şi CJ Neamţ:

În traducere liberă, Gheorghe Paisa ia banii de la CJ în calitate de director DJTS, organizează o gală de premiere a sportivilor şi îşi dă sieşi, ca sportiv meritoriu, un premiu de „decât 1500 lei”.

Paisa nu e singurul nume cu rezonanţă şi extra-sportivă din din cele 6 pagini cu 54 de sportivi de calibru din Neamţ, în 2019. Chiar pe aceeaşi pagină cu sportivul/director de instituţie de stat mai găsim şi un sportiv/consilier local/politician cu funcţie la partid:

Da, tot 1500 lei pentru Paul Pintilie, consilier local PNL în Consiliul Local Piatra Neamţ, membru vreo 2 ani şi mai bine în BPL (Biroul Politic Local) PNL Piatra Neamţ (desfiinţat în urmă cu câteva luni).

După cum vedeţi în fotografia de mai sus, Paisa şi Pintilie sunt cei mai răsplătiţi sportivi de pe această pagină – cu excepţia celui de la numărul 33 – toţi ceilalţi primind 500 sau 1000 de lei. Evident, probabil că premiile au fost stabilite în urma unor calcule foarte exacte, cu algoritmi care au punctat importanţa premiilor şi a competiţiilor.

Miroase cazul Paisa a conflict de interese administrativ sau penal? Unii jurişti spun că da! Iar alţi nemţeni, binişor informaţi, spun că nu ar fi prima dată când cineva semnează şi ca director de instituţie şi ca beneficiar de premiu dat din bani publici primiţi de la altă instituţie dar trecuţi prin propria instituţie…

Cât de just, de moral şi de fair-play este, ca şef de instituţie de stat, să faci o gală pentru care ceri bani publici din care să te premiezi şi pe tine personal ca sportiv? – acesta este un detaliu care rămâne să fie apreciat de fiecare, după propria scară de valori.

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns