Directorul Bibliotecii Judeţene reacţionează pe subiectul „Anti-chiul”: „Ne-au atenţionat unii directori de şcoli!”

“Cred că discuţiile au luat-o aiurea, într-o direcţie pe care nu ne-am dorit-o, evident. Am fost atenţionaţi, în săptămînile din urmă, de cîteva conduceri ale unor instituţii şcolare din municipiu, că în timpul orelor de curs mulţi elevi absentează de la şcoală frecventînd calculatoarele din secţiile bibliotecii noastre. Ne este greu să ştim care e programul fiecărei şcoli, a fiecărei clase, a fiecărui elev în parte, aşa că am atras atenţia, prin cîteva anunţuri, la fiecare secţie, că nu e recomandabil ca elevii să lipsească de la şcoală. Atît. În rest, e de preferat şi e mai sigur pentru elevi să stea în bibliotecă, decît în alte locuri, mai puţin educative. Chiar dacă vin doar pentru internet …! Dacă vin la sala de lectură, sînt bine primiţi. Şi la secţiile de împrumut, de asemenea. Şi la zecile de activităţi pe care le propunem constant. Mai mult, parteneriatul nostru cu unităţile de învăţămînt din municipiu şi cu Inspectoratul şcolar al judeţului este sub o deviză care nu e goală de conţinut, în care eu cred cu tărie: drumul spre societate trece prin Bibliotecă. Aşa că vă aşteptăm în Bibliotecă: de la 9 la 19. Zilnic. Pentru orice disfuncţionalitate şi pentru orice sugestie sînt la dispoziţia oricărui utilizator al serviciilor de bibliotecă

În fond, de ce ne-am erija noi, cei de la Bibliotecă, în paznicii noii generaţii? De ce să ne asumăm noi ceea ce trebuie să facă şcoala, părinţii, alte instituţii …? De asta, revin şi spun: eu însumi am chiulit de la ore şi am stat mai mult în Bibliotecă decît în clasă, refuzînd prea adesea ca să ascult lecţii insipide recitate de profesori fără har. Pe cei cu har i-am ascultat, mai ales cînd ei înşişi ne-au îndrumat să intrăm în Bibliotecă, să citim. În Bibliotecă am avut toată libertatea de pe lume, acolo am văzut lumi noi şi idei. De asta, dragi copii, veniţi în Bibliotecă! Spunea, de altfel, Păstorel Teodoreanu: „Adevăratul înţelept/ E fără nicio îndoială/ Acel care-a rămas deştept/ Şi după ce-a trecut prin şcoală …”. Dacă profesorilor le e dor de voi, ştiu unde să vă găsească: la Bibliotecă!”.

Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu”

Cititi si: Decizie anti-chiul controversată! Elevii au INTERZIS în Biblioteca Judeţeană până la ora 13!

 

One thought on “Directorul Bibliotecii Judeţene reacţionează pe subiectul „Anti-chiul”: „Ne-au atenţionat unii directori de şcoli!”

  1. Mai trebuie ca domnul Alui Gheorghe sa facă niște ”razii” pe stadă cu activiștii UTC de pe vremuri. Totuși de la domnul director avem mai multe pretenții. Cum să vină cu o astfel de decizie? Este de-a dreptul ineptă. Trebuie să le de-a câte un premiu la toți cei care chiulesc și vin la bibliotecă. Mai ales că felul în care se comportă bibliotecarii dumnea-lui cu copii nu prea-i mai fac să treacă și a doua oară pragul instituției. Poate domnul director se uită în primul rând la acest lucru și lasă profesorii să-și facă treaba lor astfel încât elevii să ramână la ore.

Lasă un răspuns