Directoarea-dezastru de la TT, OUT! Adio, Gianina Cărbunariu!

Managerul TT care poate fi sinonim în DEX cu cuvantul DEZASTRU (de Gianina Cărbunariu e vorba) pleacă, finalmente, de la conducerea instituției teatrale.
Mandatul Gianinei Cărbunaru s-ar încheia pe 10 iulie și deja CJ Neamț (instituția căreia i se subordonează TT) ar fi numit un director interimar de la această dată în persoana lui Radu Cristian Macavei (artist plastic, până acum coordonatorul Școlii Populare de Artă, din componența Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare).

Macavei are, de asemenea, și studii în arte vizuale dar și avantajul de a nu fi din interiorul TT în condițiile în care se vorbește că vreo 3-4 actori ar fi interesați de participarea la concursul ce urmează a fi organizat. În aceste condiții, numirea cuiva care nu a clamat intenția de a participa la acel examen plasează concursul dincolo de suspiciunile clasice gen „interimarul și-a organizat concurs pentru el”.

Interesantă este și demisia prin care, în aprilie!, Cărbunariu își anunța plecarea. Un fel de demisie cu clauză.
Drept e că prin neamț au mai fost personaje care puneau condiții în demisie despre management posterior (unul spunea pe ce să fie cheltuiți banii de pe un post de director adjunct neocupat).

Deci, după cum se vede și în fotografia alăturată, Cărbunariu și-a dat un fel de demisie cu clauză în care pretindea, în aprilie, să fie lăsată în funcție până în iulie. Și, spre „onoarea” lor, cei de la CJ Neamț au acceptat această bazaconie…

De ce demisie în aprilie? Pentru că era fix înainte de a urma evaluările managerilor din instituțiile subordonate CJ Neamț și nu mai era în zonă fugarul Arsene, cea care o adusese pe Cărbunariu și o numise director interimar (și apoi ea a organizat concursul pe care l-a câștigat).

Pentru că da, Cărbunariu a apărut în fruntea TT drept protejata lui Arsene (mai apoi inculpat și condamnat penal).
Nu există încă date despre chimia aparte dintre Cărbunariu (care altfel pozează drept o apărătoare a principiilor moderne) și unul de teapa lui Arsene (individ cu limbaj de mahala, șpăgar, apucături de baron/dictator) dar cert este că fostul președinte CJ Neamț a dat de înțeles în plenul unei ședințe publice că o contribuție la acest „transfer” ar fi avut și Laurențiu Dulamă (fost președinte CJ Neamț).

De ce directoare-dezastru?

Pentru că sub directoratul lui Cărbunariu, TT s-a transformat într-un fel de moșie proprie.

Tradiționalul Festival de Teatru a devenit un fel de șușanea progresistă… fără premii, fix pe templateul prin care unii spuneau că nu ar trebui să fie deloc note sau premii la școală.
Piesele montate au fost, în mare parte, parcă luată de pe o agendă politică-progresistă.
Nu are loc să mai amintim de masacrarea fostului logo în favoarea unui desen cu cerculețe ce amintește, mai mult, de sigle pentru mall-uri.

Jurnalistul Viorel Cosma (de la Mesagerul de Neamț) a scris tone de articole beton argumentate despre suveicile (cu lansări de carte ale criticăreselor de curte) și despre alte combinații similare, dar duo-ul Arsene-Asaftei nu a clintit-o cu nimic din funcție pe această „Preoteasă”. Deși altminteri, Asaftei are un discurs tradiționalist-suveran și sare de 7 metri în sus când depistează vreun detaliu care sare din această linie, deși este de mai bine de un an în fruntea CJ nu a reușit să o clintească pe aceasta din funcție până la momentul în care ea și-a scris cu propria mânuță fascinanta demisie (altminteri plină de greșeli, detaliu important când e vorba de cineva care amintește de studiile nu doar de la UNATC ci și de cele de Litere).

Cert este că, peste câteva zile, se pune punct uneia din perioadele cele mai negre ale TT Neamț.
Gianina Cărbunariu, du-te unde și-a dus mutul iapa…

D.V.

N.B. – Poate peste vreo 50 de ani vom pricepe de ce un asemenea personaj – sprijinit de un penal, manager mediocru care sfidează pe față valorile naționale ajunge să fie decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler de către Președintele României. Care or fi fost acele merite sau comandamente superioare? Vreo sugestie de la SIE? De la alte servicii? De la alte structuri de putere sau grupuri de interese?

Daniel VINCA

sursa foto demisie – Mesagerul de Neamț