Din culisele unui Program Erasmus! Dascălii de la Ruseni-Borleşti, perfecţionaţi pe bani europeni!

Semne bune anul are – aşa ar suna, ca într-un clişeu, anunţarea faptului că mai multe cadre didactice de la Şcoala Ioan Grigore Teodorescu din satul Ruseni (comuna Borleşti) vor participa în 2019 la cursuri de perfecţionare de top. Jurnalistic şi mai precis, este vorba de o treime din personalul didactic al unităţii şcolare respective (9 din 26 de profesori) care vor urma perfecţionări prin celebrul Proiect Erasmus, pe bani europeni, în 4 ţări de pe continent. Peste 21.000 de euro este suma nerambursabilă atrasă de managementul şcolii pentru ca 9 profesori şi învăţătători (profesori pentru ciclul primar) să fie instruiţi cu bune practici europene în 4 domenii importante, în Spania, Grecia, Slovenia şi Cehia.

„Este un proiect care încununează şi şlefuieşte efortul pe care cadrele didactice îl depun în slujba elevului. Elevul este principalul obiect de activitate al Şcolii şi este evident că a-i învăţa pe alţii presupune ca tu, ca dascăl, să înveţi mereu, să fii în pas cu metode şi problematici tot mai moderne. Dincolo de obiectivele concrete ale proiectului şi de temacile cursurilor la care vor merge profesorii de la Ruseni-Borleşti, proiectul în sine este încă o dovadă că personalul didactic al şcolii este într+un parteneriat real cu părinţii şi comunitatea şi că instituţia noastră are o colaborare foarte bună atât cu instituţiile din Educaţie – mă refer şi la Inspectoratul Şcolar şi la casa Corpului Didactic – dar şi cu administraţia publică locală. Primăria şi Consiliul Local Borleşti sunt mereu aproape de Şcoală şi de nevoile ei, domnul primar Vasile Puică este în aceeaşi măsură edil dar şi prieten al şcolii noastre”, spune directorul Cristinel Constantin.

Culisele aplicării cu un proiect Erasmus şi câştigării unei finanţari de fix 21.690 de euro sunt interesante: Şcoala Ruseni a aplicat fără succes şi în 2017 dar atunci… nu a fost să fie. Alţii ar fi renunţat, ar fi spus ceva în gând despre munca depusă pentru documentaţie şi şi-ar fi văzut de alte probleme. Cei de la Ruseni (incluzându-l aici şi pe directorul Constantin) şi-au tras sufletul, au tras şi nişte învăţăminte şi la începutul anului 2018 reveneau cu un nou proiect (scris între noiembrie 2017 şi ianuarie 2018). O muncă deloc uşoară, cu teancuri şi teancuri de dosare, cu adevărate volume scrise şi despre unitatea şcolară dar şi despre fiecare profesor în parte.

Numai rezumatul-rezumatului proiectului aprobat, cu cursurile respective şi cu profesorii care pleacă în fiecare dintre cele 4 ţări arată astfel:

1.CONSILIERE ȘCOLARĂ
”Coaching in educational contexts to reduce early school leaving”
FORMATOR – Cervantes Trening – Alcala de Henarez – Spania- 7 zile de formare
3  Cadre didactice
PROF. ROMAN BRANDUSA
PROF. POMPAS SILVIU – STEFAN
PROF. CONSTANTIN CRISTINEL – VENIAMIN

2.ȘTIINȚE GIMNAZIU
”Μathematics and Connections with other sciences”.
FORMATOR – Meta Gnosi – Larisa – Grecia – 7 ZILE DE FORMARE
2 Cadre didactice
PROF. ARMENIA LIVIA
PROF. RACOVANU FLORIN

3.ȘTIINȚE PRIMAR
”Science for Primary School Children: When Complicated Becomes Fun and Easy”
FORMATOR – Primera Group – Ljubljana – Slovenia – 7 ZILE DE FORMARE
2 Cadre didactice
PROFESOR INV.PRIMAR – CĂLIMAN ROXANA
PROFESOR INV. PRIMAR – TIMOFTE MIHAELA

4.METODE MODERNE 
”Problem/Inquiry Based Learning”
FORMATOR –  ITC International – Praga – R. Cehă – 5 ZILE DE FORMARE
 2 Cadre didactice
PROF. CRACANĂ  EMILIA
PROF.INV.PRIMAR – CONSTANTIN ANISOARA

Reamintim că în acastă şcoală predau 26 de cadre didactice. Au fost depuse dosare în Programul Erasmus pentru 10 dintre ele, 9 au fost admise şi încă un cadru didactic este rezervă (PROF.CIREASA ALEXANDRU).

Întrebat despre munca din spatele unui asemenea proiect, directorul Cristinel Constantin preferă să vorbească despre rezultatele elevilor din Ruseni (poate vom veni cu detalii într.un articol viitor), despre problemele şcolii dar şi soluţiile cu care Erasmus vine în întâmpinarea acestora: <<Proiectul de mobilități de formare Erasmus+ KA101 „Instrumente pentru educație eficientă” va fi implementat de Școala Gimnazială „Ioan Grigore Teodorescu” Ruseni în perioada 2018-2020. Proiectul vine ca urmare a nevoilor de formare identificate în școala noastră și este parte a activităților propuse în Planul European de Dezvoltare pentru perioada 2017-2020. Nevoile identificate sunt legate de creșterea fenomenului de violentă școlară în rândurile elevilor, rezultate scăzute la disciplina matematică obținute în urma testărilor naționale atât la elevii din învățământul primar cât și la cei din învățământul gimnazial, utilizarea de către profesorii noștri a unor metode didactice neeficiente și lipsei unor colaborări cu școli din Europa>>.

Iar implementarea proiectului de perfecţionare a cadrelor didactice pe bani europeni are ţinte clare, care nu doar că trebuie ci vor şi fi atinse:

Obiectiv 1 – Facilitarea participării unui nr. De 9 cadre didactice din școala Ruseni la mobilități de formare Erasmus+, în perioada 2018-2020;
Obiectiv 2 – Îmbunătățirea cu 10% a rezultatelor obținute de elevi la evaluările naționale, în anul școlar 2019-2020, față de anul școlar precedent.
Obiectiv 3 – Diminuarea cu min 15% a cazurilor de violență școlară în anul școlar 2019-2020, față de anul precedent
Obiectiv 4 – Realizarea a 25 de activități didactice demonstrative cu elevii de către participanții la stagiile de formare în anul școlar 2019-2020

Evident că orice discuţie serioasă despre bani europeni nu poate ocoli subiectul modalităţilor de decontare. <<Din fericire, cu excepţia unor sume infime decontate pentru cheltuieli minime de logistică, peste 90 la sută sunt bani pe care nimeni nu-i vede concret. Adică sunt banii cu care finanţatorul decontează direct deplasarea, cazarea, masa, cursurile la care participă cadrele didactice. Legendele cu sacoşa de euro care ajunge în şcoli rămân doar legende, decontările fiind – şi eu mă bucur pentru asta – paralele cu intervenţia beneficiarului, direct între finanţator şi furnizorii de servicii>>, mai spune directorul Constantin.

Şcolile din Neamţ care sunt în 2019 „câştigătoare de Erasmus” pot fi numărate pe degete. Faptul că printre puţinii beneficiari se numără şi Şcoala Ruseni – o unitate şcolară din mediul rural, fără „stelele” unei şcoli sau a unui liceu de la oraşe – arată că seriozitatea implicării nu ţine nici de hartă şi nici de alte tipuri de grade. Poate că şi din acest motiv uneori mai apar tradiţionalele invidii şi unii de pe la oraş se miră aşa, boiereşte, „dar ce e domnule la şcoala aia de la ţară”. Răspunsul e simplu: în Şcoala aia de la ţară, profesorii şi directorii nu au uitat că un Neam îşi are fundaţia în Educaţie şi că baza acestui proces stă în învăţământul preuniversitar.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns