Din culisele unei alianțe / USR-iștii din Neamț vor munci pentru Cioloș care are o ștampilă…

Gata, pupat în Piața Independenței cei de la USR-ul lui Dan Barna cu cei de la Plus-ul lui Dacian Cioloș. Urmează a fi definitivate listele, cu Cioloș pe locul 1, va urma și o campanie dusă și în plan central (la televiziuni și pe online, mai ales) și în cel local (online plus teren).

Dacă în plan central treaba e clară, că poți ieși la tv si să spui că ai un partid cu jdemii de membri și simpatizanți, în teritoriu e altă mâncare de pește și, cutumele și bunele practici spun că în cazul unor astfel de măritișuri sau concubinaje politice, se așează la aceeași masă liderii județeni ai partidelor logodite.

USR-ul nemțean îl are pe Radu Samson plus echipa județeană (cu deputatul Iulian Bulai rămas în USR în ciuda zvonurilor zilnice care îl mutau la alte partide). Bun. Ci cine vor discuta, negocia, organiza etc cei din echipa Samson-Bulai, din partea USR? Cu cine vor participa la acţiuni în teren unde, cu pliantul în mână ar trebui să explice cetăţenilor (pe stradă, în târguri, în cămine culturale şi oriunde) de ce sunt mai buni candidaţii alianţei lor faţă de ceilalţi?

La aceste întrebări am tot încercat să(-mi) răspund de vreo câteva zile. Am întrebat în stânga și în dreapta, în sus și în jos, cine e președintele (coordonatorul) PLus la Neamț. Nimeni nu mi-a putut răspunde, nimeni din cei chestionați de mine nu a știu să zică, măcar la stadiul de bănuială, măcar un nume.

A crea o organizație județeană de partid (care să fie așezată pe temelia organizațiilor locale) nu e lucru ușor decât în mintea unor exaltați care cred că Puterea sau voturile vin din cer sau din recitarea unor clișee despre meritocrație, pe facebook. Bună meritocrația asta în teorie dar ce faci în practică, cine și pe ce criterii numește juriul care să stabiliească campionii unei meritocrații politico-administrative?

O vorbă veche spune că Puterea (implicit votul) nu se primeşte ci se ia. Prin muncă politică, adăugăm noi. Revenind la Plusul cu organizații în minus la Piatra Neamț, ca fapt divers mai adăugăm că nici USR-ul (care are deja niște ani în spate) nu stă strălucit la Neamț în ce privește existența organiyațiilor locale (care ar trebui să ființeze în toate cele 83 de UAT-uri). Eu unul nu știu nici acum cine e sau cum arată președintele USR Piatra Neamț (e totuși capitala de județ aici) și cu asta spun tot…

Drept e că la o analiză la sânge s-ar vedea că și partidele care se cred „grande”, adică PSD şi PNL mai au probleme cu organizarea prin unele comune unde au organizaţii doar pe hârtie (să mai reamintim de candidaţi liberali la Primărie care s-au clasat pe locul 5 la alegerile locale din 2016?). Drept e că aceste partide stau, în mare, relativ bine și sunt urmate de ALDE și PMP (deja partide cu vechime) care își au și ele găurile lor organizatorice.

În aceste condiții, chiar poate crede cineva serios că Plusul lui Cioloș va reuși să-și facă organizație județeană la Neamț și ceva locale, măcar prin jumătate de orașe și comune? Acesta ar fi un minim pentru ca un partid chiar să fie luat în serios de electorat, nu?

În condiţiile date, la Neamţ situaţia e cam aşa: USR-iştii vor fi cu munca, Plus va avea, cel mult, un nene anunţat în ultima clipă drept preşedinte judeţean care, ca şi Cioloş, va avea o ştampilă şi atât. Şi vor trage, vor munci electoral, vor convinge lumea să voteze liste pe care Cioloş e pe primul loc.

Din combinaţia asta măreaţă nu prea pare a fi PSD-ul cel care pierde voturi (social-democraţii au alt adversar pe partea lor de electorat, dar e vorba de Pro România). Cel care va pierde ceva voturi din cauza acestei alianţe de dreapta va fi PNL-ul. Al doilea perdant va fi, în timp, chiar USR-ul. PNl+ul s-a fript acum câţiva ani cu seriozitatea politico-electorală a lui Cioloş, probabil că acum va veni timpul să-şi ia şi USR-ul meditaţia de rigoare…

Şi totuşi, va avea Plus vreun viitor ca partid? Greu de dat un răspuns pozitiv. Cioloș, cu patalamaua de europarlamentar în buzunar (pe care și-a securizat-o la maximum prin această alianță) va lua drumul Bruxelului. Din statut, Plus-ul a fost construit (ca și PRM-ul lui Vadim) ca un partid de lider, ca un PFA. Greu de crezut că Cioloș va reuși să facă de la Bruxel, politic și organizatoric pentru partidul LUI, ceea ce nu a făcut de acasă. Exemplul Macovei – M10 este elocvent…

Trăgând concluzia – la Neamț, celebra alianță este între USR-ul județean (micuț dar viu) și ștampila lui Cioloș. La muncă, USR-iști!

Rămân cu dezamăgirea – ca unul care am semnat celebra listă de susținere a inițiativei „Fără penali în funcţii publice” – că nu a apărut şi un proiect la fel de important: „Fără penibili în funcţii publice”!

Daniel VINCA

Nota Bene – Am citit şi gogoşile mobilizatoare aruncate în presa de dreapta care nu întelegere că intoxicarea e intoxicare comunistă indiferent pentru cine o practici. „USR are aproape 15%. Partidul lui Dacian Cioloş sare puţin de 8%”. Deci 23 la sută! Pe bune? Vă anunț că dacă alianța respectivă ia scorul respectiv la europarlamentare fac 23 de ore de voluntariat pentru partidul lui Cioloș!

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Din culisele unei alianțe / USR-iștii din Neamț vor munci pentru Cioloș care are o ștampilă…

  1. Foarte posibil ca in orase USR+Ciolosz sa ia un scor bun in orase, doar pe baza votului politic si a retelei de influenta „cu ochi albastri” .E adevarat ca nu au organizatii, dar vor avea din ce in ce mai multi votanti pe seama cresterii salariilor bugetarilor, care au devenit un fel de rentieri cu gandire „de dreapta”…

Lasă un răspuns