Din culisele Târgului de Crăciun! 200 de artişti, 700 de urători, 100.000 de vizitatori!

Peste două zile va fi trasă cortina Târgului de Crăciun de la Neamţ şi dincolo de ceea ce s-a văzut sub luminile rampei (la scenă), a reflectoarelor de la patinoar sau printre aburii cănilor de ceai sau de vin fiert de la standurile comercianţilor, rămân şi detalii mai puţin cunoscute de către vizitatorul care a trecut o zi (sau mai multe) pe la acest eveniment organizat în premieră.

100 de artişti din showbiz, 700 de urători, 200 „staff”

Timp de o lună de zile, pe scena evenimentului organizat de Consiliul Judeţean, afişul a conţinut, în fiecare seară, măcar două nume de scenă (artişti solo sau trupe). Au fost şi seri cu 3 sau 4 puncte momente trecute pe afiş. Mulţi din artişti au fost nume consacrate din showbiz cum, de asemenea, au cântat şi au încântat publicul şi talente ale locului.

La un calcul cât de cât apropiat de realitate, artiştii şi trupele din industria show-ului dau ca rezultat peste 100 de artişti care au urcat pe scena de la Piatra Neamţ. Lor li se alătură cel puţin pe atâţia artişti nemţeni care bat la porţile afirmării (unii, deja, cu rezultate notabile la concursuri naţionale). În toată această perioadă, au fost abordate 6 genuri muzicale (pop, folk, rock, rap, folclor, muzică corală religioasă).

O cifră aparte o reprezintă cea a membrilor cetelor de colindători, urători, urşi, jieni etc care de la Sfântul Nicolae şi până acum (inclusiv în cadrul Festivalului de Datini care a fost inclus în Târgul de Crăciun): peste 700.

În spatele tuturor soliştilor şi trupelor (din showbiz, locale) sau a cetelor de urători stau, de asemenea, alte plutoane de specialişti: instructori, manageri, personal tehnic al trupelor, tehnicul de la scenă, angajaţii de la CJ, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare dar şi de la celelalte instituţii partenere, adică încă vreo 200 de oameni.

Adunând: 100 artişti (showbiz) + 100 (talente locale) + 700 (urători) + 200 (staff & tehnic) rezultă peste 1100 de oameni care au urcat pe scena Târgului de Crăciun sau au fost în spatele acesteia pentru ca spectatorii să aibă spectacole de calitate în cele 30 de zile.

10.000 de bilete la patinoar

Un alt punct de atracţie l-a reprezentat patinoarul amplasat, tot în premieră, în Centrul oraşului Piatra Neamţ. La un rating de 300-400 de bilete vândute zilnic (nu mai punem la socoteală gratuităţile oferite, de exemplu, copiilor din instituţiile speciale de ocrotire), rezultă că în această perioadă au beneficiat de plăcerea de a se da cu patinele peste 10.000 de nemţeni sau de turişti.

„Târgul de Crăciun a însemnat o premieră pentru municipiul Piatra-Neamţ şi o provocare pentru organizator – Consiliul Judeţean Neamţ – şi partenerii acestuia. Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, ca instituţie organizatoare de spectacole, are experienţa unor astfel de manifestări culturale dar, până acum, acestea nu au avut o durată în timp atât de extinsă. Târgul de Crăciun a fost un eveniment complex, care a inclus nu numai concerte, spectacole şi recitaluri de muzică uşoară ale unor nume consacrate ale scenei româneşti sau ale celor mai talentaţi copii şi tineri din judeţul Neamţ, spectacole de folclor şi festivaluri de datini, ateliere de meşteşuguri sau conferinţe pe teme religioase, ci şi un târg de produse tradiţionale şi decoraţiuni de Crăciun. Standurile cu textile – ţesături şi măşti tradiţionale -, pielărie, ornamente pentru sărbători sau produse culinare tradiţionale au satisfăcut gusturi diverse şi au făcut ca serile petrecute în zona Curţii Domneşti să fie unele extrem de plăcute pentru toţi cei care au dorit să trăiască un pic altfel sărbătorile la Piatra-Neamţ”, a precizat Carmen Năstase, directorul Centrului pentru Cultură (instituţie care a fost unul din principalii parteneri ai Consiliului Judeţean în organizarea).

Celor 26 de angajaţi ai Centrului pentru Cultură implicaţi în proiect li s-au adăugat cei 4 meşteri populari care au promovat meşteşuguri autentice nemţene în cadrul atelierelor tradiţionale care au funcţionat pe perioada Târgului.

Este dificil de calculat câte mii şi mii de oameni s-au bucurat în toată această perioadă de manifestările din cadrul târgului. La o medie de peste 3.000 de oameni pe zi (patinaj, spectacole, căsuţele comercianţilor) ar rezulta un minim de 100.000 de oameni. Dar, cu siguranţă, cifra nemţenilor şi turistilor care au trecut pe la acest Târg a fost mult mai mare.

Şi pentru că tot am zis de căsuţele comercianţilor: au fost 35 de spaţii de vânzare desfăşurate pe 550 de metri pătraţi. Cu de toate: vin fiert, ceai, gratare, preparate tradiţionale din carne (porc, berbecuţ, vită), brânzeturi, produse de patiserie, suveniruri, cadouri de Crăciun etc.

„Noi cei de la Centrul pentru Cultură am fost doar o parte a execuţiei acestui proiect al Consiliului Judeţean. Noi am fost parteneri în organizare, aşa cum au fost şi alte instituţii. Dar principala activitate organizatorică a fost din partea CJ. Începând cu domnul preşedinte Ionel Arsene, continuând cu Oana Bulai (consilier la Cabinetul Preşedintelui) şi cu alţi salariaţi din CJ – de la Economic, Tehnic dar şi de la alte direcţii sau servicii – instituţia judeţeană a fost foarte atentă în tot ce a însemnat proiectarea şi desfăşurarea acestei manifestări-maraton. Au fost şedinţe de pregătire, au fost stabilite în mod profesionist toate detaliile. Merită toate mulţumirile noastre şi ceilalţi parteneri dar şi celelalte instituţii care au concurat la buna desfăşurare, şi mă refer la Ambulanţă, ISU, Jandarmi, Poliţie. Am colaborat foarte bine şi cu Protopopiatul Piatra Neamţ. De asemenea şi firmele private implicate – la scenă, iluminat, pază – s-au achitat profesionist de sarcinile asumate. Mulţumim şi presei din Neamţ care a reflectat generos acest eveniment”, a mai precizat Carmen Năstasă.
Directorul instituţiei de cultură a punctat şi implicarea prezentatoarei Talida Cozma care a fost parte integrantă a acestui maraton de pe scenă şi cu profesionalismul specific unui adevărat om de televiziune a ştiut să salveze şi situaţiile inerente care apar în astfel de momente în jurul scenei.

„Feed-back-ul publicului a fost unul pozitiv, lucru care ne face optimişti în privinţa transformării acestui Târg într-o tradiţie şi menţinerea lui permanentă pe harta târgurilor de Crăciun din România. Şi cu siguranţă aşa se va întîmpla pentru că şi Consiliul Judeţean şi Ionel Arsene doresc ca judeţul Neamţ să devină un loc în care se întîmplă astfel de acţiuni care să ne aşeze tot mai hotărât pe harta evenimentelor din România”, a mai precizat directorul de la Carmen Saeculare.

V.N.

 

 

2 thoughts on “Din culisele Târgului de Crăciun! 200 de artişti, 700 de urători, 100.000 de vizitatori!

  1. Felicitari organizatorilor! Chiar a fost un frumos targ de Craciun! Deci se poate si la Piatra Neamt daca se vrea!

  2. Regret ca nu am putut participa seara de seara. Dar in ciuda altor activitati si a vremii uneori potrivnice am fost in fata scenei in vreo 5-6 seri si nu am regretat. Felicitari.

Lasă un răspuns