Din culisele stării de alertă! 4 pacienți internați, spor Covid pentru 250 de salariați ai Spitalului Județean!

După ce ieri Vestea a scris că unul din motivele prelungirii stării de alertă (în Neamț fiind 13 noi pacienți în ultimele 14 zile) un cititor ne-a atras atenția și asupra altor motive sau efecte ale acestei situații.
SPORUL DE COVID – acesta este detaliul asupra căruia am fost îndrumați să ne aplecăm atenția.

4 pacienți sunt internați azi în Spitalul Județean Neamț (fost exclusiv Covid), conform informației oficiale primită de la Alexandru Filimon, managerul acestei unități sanitare.
Iar dacă în plin fenoment Covid beneficiau de celebrul spor (de 85%) toți angajații din toate secțiile spitalului, acum, în acest moment, conform ultimelor decizii ale Comitetului Director mai beneficiază automat de sporul minim de Covid („doar” 75%), salariații din 4 secții: UPU, Infecțioase, ATI și Laboratorul PCR. Prin decizia respectivă beneficiază de același spor și salariații din alte secții, în funcție de problematica specifică fiecărui pacient (un volnav cu Covid poate avea nevoie de consult și de pe altă Secție).
Un calcul simplu arată că în acest moment își așteaptă sporul de 75 la sută la finalul lunii iulie (cum a fost și după luna iunie), peste 250 de angajați ai Spitalului (UPU – 119, ATI – 83, Infecțioase – 49, Laborator PCR – 4).

Nu este exclus ca într-o viitoare ședință de Comitet Director, pe secțiile de mai sus (mai ales Infecțioase și ATI) să fie schimbat modul de acordare a sporului, adică să se treacă de la „automat” la doar angajații care chiar intră în contact, pe turele lor, cu pacienți Covid.

Rezumând: în acest moment în Neamț sunt 11 pacienți Covid noi în ultimele 14 zile (de ieri până azi au mai ieșit 2 pacienți din statistică).
Iar starea de alertă plus relaxarea unor măsuri au următoarele efecte:
– cetățenilor le sunt interzise protestele cu participarea a mai mult de 100 de persoane,
– 250 de salariați din Sănătatea din Neamț iau spor de 75% deși în spitalul județean sunt doar 4 pacienți,
– niște băieți deștepți fac bani la greu din vânzarea măștilor obligatorii de purtat la interior dar pe cutiile cărora scrie că nu sunt dispozitive medicale și nu garantează nicio protecție,
– etc.

Precizare: banii pentru sporul de Covid sunt alocați de Casa de Asigurări de Sănătate, din contribuțiile asiguraților. Deși aceste Case de Asigurări de Sănătate au CA-uri (care, teoretic, ar trebui să decidă și să verifice alocările financiare), acest spor este obligatoriu de decontat pentru că e stabilit (la propunerea lui Raed Arafat și a CNSU) printr-o Hotărâre de Guvern dată de Guvernul Orban, menținută de Guvernul Cîțu.
În cazul unor medici, acest spor de 75% înseamnă chiar și 10.000 lei.

Felicitări CNSU, felicitări Guvernului României!

Daniel VINCA

2 thoughts on “Din culisele stării de alertă! 4 pacienți internați, spor Covid pentru 250 de salariați ai Spitalului Județean!

  1. Daniel… Dacă ai și citi un pic mai mult înainte, tare frumos ar mai fi… Conform legii sănătății angajații din upu, ati au spor cuprins între 55 – 85 %, este o lege, nu înțeleg ce legătură are covid cu ce ai scris tu, dar e adevărat ca ai mai obținut niște laicuri și niște shareuri impresionante în prostime și mult hate… Bravo, te descurci minunat!

    Admin – reciteste poate o să înțelegi. In articolul de mai sus e vorba EXCLUSIV despre sporul de Covid. Nu e vorba de alte sporuri ci doar de cel de Covid. E greu de inteles?

  2. Nimic nou….cand s-a pus in discutie revenirea la statutul non-Covid,unii au innebunit. Cum adica,sa nu mai rupa Netflix-ul in doua si sa munceasca si sa nu mai ia sporul ala baban??? Ce e dementa asta,unde ne credem? Nu ca anumite pile ale unor „bine-conectati” nu au fost tratati loco pe cand fraierii erau trimisi ;la Roman sau Tg Neamt si nu puteau sa ia legatura cu cei dragi. Sistemul medical romanesc este o mizerie. Intretinut de jigodiile de la conducere si cozile de topor din spitale.

Lasă un răspuns