Dilema PSD Neamț la Roman, ÎNTRE ROBĂ ȘI REVERENDĂ!

PSD Neamț se îndreaptă spre o decizie (când?) și în ce privește cadidatul pentru funcția de primar la Roman, două din numele vehiculate drept calificate în această finală internă sugerând că dilema este… între robă și reverendă.
Robă pentru că este vorba de avocatul Alin Antohi și reverendă pentru că este vorba de preotul Dragoș Munteanu, protopopul de Roman.

Nici avocatul Antohi, nici protopopul Munteanu nu sunt membri ai PSD iar referirea la cele două nume făcută ACUM de surse neoficiale apropiate de PSD Neamț e încă o dovadă la ce se poate ajunge când un partid nu tratează serios, din timp, problema resursei umane și a candidaturilor nici măcar într-un municipiu (care este al doilea, ca populație, din județ).

Avocatul Antohi nu este un novice pentru politică și administrație. A fost pe rând șef la TSD și chiar la PSD Neamț, a fost și la USR, a avut diverse funcții, inclusiv deputat sau secretar de stat.

Protopopul Munteanu este și el o figură carismatică a comunității, are experiență în administrație (dar în cea bisericească) și provine dintr-o reală dinastie ortodoxă care a dat 3 generații de preoți.

Am încercat să luăm legătura cu ambii potențiali candidați vizați de PSD (din păcate nu am avut astăzi succes în ce îl privește pe Preotul Dragoș Munteanu) pentru a vedea ce știu despre măsurătorile sociologice care îi vizează și cât sunt de atrași de o astfel de perspectivă.

Avocatul Alin Antohi a precizat pentru Vestea că da, au existat discuții, de vreun an încoace, nu foarte dese. „Din start am spus că o eventuală întoarcere a mea în PSD și o eventuală asumare de candidatură pentru Primăria Roman trebuie văzute doar într-un context de echipă și de reorganizare totală a organizației Roman. Din păcate, nu s-a mers spre așa ceva. Nu știu dacă nu s-a vrut sau nu s-a putut dar vedem ce se întâmplă în aceste zile în care consilierii PSD Roman au votat, pe interes politic și personal al primarului actual, în problema majoră a acestuia (NR – incompatibilitatea declarată de ANI și confirmată de două instanțe, inclusiv de ICCJ). Iar acum, când alegerile bat la ușă, pare destul de târziu ca să mai ai timp să reformezi organizația, să construiești o adevărată echipă”, a spus, oarecum eliptic, Antohi.

Varianta cu protopopul Munteanu este și ea destul de discutabilă. Și nu doar pentru că e vorba de un preot ortodox în contextul în care în comunitatea romașcană sunt și mulți creștini catolici, o astfel de nominalizare putând fi un fel de falie politică în context religios. Ci și pentru că anumite reglementări interne ale BOR, de prin 2008, permiteau candidaturi ale preoților dar doar ca independenți, deci fără înregimentare politică.

Să meargă PSD pe varianta candidaturii independente a preotului și să dea listă de candidați doar pentru CL și să susțină candidatul independent pentru funcția de Primar? Rămâne de văzut dar o astfel de variantă ar fi un pas spre demotivarea unora din alegătorii din nucleul dur care nu ar concepe ca un asemenea partid mare să nu aibă propriul candidat, asumat, cu siglă pe buletinul de vot.

Cert este că propunerile care îi vizează pe cei doi vin pe filiere total diferite din interiorul PSD Neamț/Roman, social-democrația nemțeană nefiind la prima susținere asigurată prin apropierea de Harul Domnului (vezi aducerea medicului Codruț Munteanu ca director la Spitalul Județean Neamț).

Cu siguranță, PSD poate avea și alte variante de lucru pentru candidatura Primăriei Roman și, probabil, că va face anunțul înainte ca alegerile locale să treacă…

 

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns