Digitalizare la Piatra Neamț: poți plăti amenda online dar … trebuie să duci dovada scrisă la Primărie sau la Poliția Locală

Pietrenii care au încălcat normele recent votatului Regulament de gospodărire, întreținere, curățenie și estetică din municipiul Piatra Neamț pot plăti amenda primită și prin mijloace de plată online, doar că problema nu se oprește aici: contravenientul trebuie să predea tot el, direct sau prin poștă, O COPIE CU DOVADA PLĂȚII (adică o hârtie printată) la Primăria Piatra Neamț sau la Poliția Locală (în funcție de „organul amendator” unde este încadrat agentul constatator).

Această reglementare expresă (a predării unei copii printate a unei plăți online) este prevăzută clar la art.27 al Regulamentului respectiv, votat în ședința din 27 mai, la propunerea Primarului Andrei Carabelea:


Pentru postacii de serviciu care se chinuie de câteva zile să spună că acest Regulament este perfect și că presa rea și ticăloasă inventează subiecte pentru clickuri, facem mențiunea că am lucrat cu „materialul clientului”, adică tot acest Regulament (inclusiv pasajul de mai sus) poate fi găsit pe siteul Primăriei Piatra Neamț, AICI.

Nu veți găsi pe site faptul că această ciudățenie (plătești online dar duci o dovadă scrisă onor funcționarilor, eventual într-un dosar cu șină, să nu se piardă) a fost propusă chiar de inițiator, adică de primarul Andrei Carabelea:

Fragmentul de mai sus face parte din anexa la proiectul de HCL, numită „Referat de aprobare”, care, uzual, este întocmită chiar de inițiatorul proiectului. Fotocopiile de mai jos sunt elocvente pentru a înțelege toată lumea de la cine a venit proiectul în ansamblu dar și aceste prevederi absolut… interesante:

Prin această ciudată plată online (cu hârtii duse la ghișeu sau la poștă – astfel de dovezi e bine să fie trimise cu confirmări de primire ca să nu te trezelști apoi cu vreun sechestru), primarul Andrei Carabelea poate spune că a bifat deja o promisiune din campania electorală, cea referitoare la digilatlizarea orașului (deci și a administrației). Și nici nu are scuza că vreo autoritate centrală (ANAF-Trezoreria) ar refuza interconectarea bazelor de date, din moment ce vorbim de un primar PNL și de o guvernare PNL.
Mai mult, din extrasul de cont pe care funcționarii îl ridică de la Trezorerie se vede cine și ce a plătit Primăriei, deci bugetarii din Primărie ar putea comunica colegilor din aceeași instituție sau celor de la Poliția Locală cine și ce amendă a plătit (amenzile pe acest regulament pot fi aplicate de Primar, funcționari desemnați sau Poliția Locală).


Iar dacă Primarul a semnat… ca Primarul documentul ieșit din faceri și prefaceri de la Cabinet Președinte cu o zi înainte de ședința respectivă, puteau să se sesizeze de ciudățenia „plata online cu dovadă scrisă” măcar consilierii. Toți cei care au votat…
Iar dacă pentru cei din Opoziție probabil și-au primit încă o lecție despre cum e să votezi proiecte băgate pe sub ușă în ultima clipă, și mai datori erau cei care fac parte din Majoritate, mai ales liberalii care, altădată, la obiecție cu proiecte date în ajun de ședință, țineau isonul Executivului și spuneau că nu e mare brânză să fie studiate și acestea. Și ne gândim mai ales la oamenii de afaceri sau juriștii de pe lista PNL din Consiliul Local…

… care, dacă tot apăreau pe cartoline cu săgeți digitalizate (3D), ar putea să înțeleagă mai bine ridicolul expresiei „plată online confirmată cu copie printată”.

Din păcate, această ciudățenie nu este singura din acest Regulament, în afară de cele deja dezbătute de opinia publică. Mai sunt și altele, unele mai vesele, altele de-a dreptul sinistre…

Vom reveni.

Daniel VINCA

 

One thought on “Digitalizare la Piatra Neamț: poți plăti amenda online dar … trebuie să duci dovada scrisă la Primărie sau la Poliția Locală

  1. Am votat Carabelea pt am considerat ca trebuie o schimbare dar tot cu un candidat de dreapta, sa nu castige PSD. Si imi pare rau deja de votul dat.
    Domnului Chitic i-a luat vreo cativa ani pana la gafa aia cu inaugurat toalete la scoli. Vad ca domnul Carabelea e mai rapid si se face zi de ras. Imi scriu colegi din tara si ma intreaba ce e cu acesti cascadori ai rasului in fruntea orasului, a Primariei. Ce sa le spun, ca parca suntem blestemati, la Neamt, numai cu nepriceputi cu aere de diva?
    Nu vreau sa facem jocul altor partide si profitori dar eu incep sa ma intreb serios daca nu ar fi oportun un referendum pentru demiterea primarului. Nu am nimic cu Andrei Carabelea dar palaria asta e prea mare pentru el si zi de zi face numai gafe.

Lasă un răspuns