DGASPC: Oficial, despre centrele DETONATE de Covid!

DGASPC Neamț informează oficial opinia publică despre situația din cele două centre speciale cu rezidenți copii sau tineri în care au venit confirmări pe Covid 19, și la angajați și la rezidenți. Instituția din subordinea CJ punctează și faptul că a tot solicitat anterior DSP-ului testări pentru angajați, anexează aceste cereri dar și răspunsul prin care DSP invoca metodologia care prioritiza într-un anume fel recoltarea de teste.

 

Tabloul la zi prezentat de DGASPC este următorul: <<Situație centre rezidențiale pentru copii și adulți cu dizabilități aflate în subordinea DGASPC Neamț în contextul COVID-19 la data de 7 mai 2020:
Au fost testați 487 salariați dintre care 34 au fost depistați pozitiv la infecția cu coronavirus (6 de la Centrul de Recuperare a Copilului cu Dizabilități Piatra Neamț și 28 de la Centrul Păstrăveni).  Au mai fost testați și 120 de beneficiari dintre care 27 depistați pozitiv (11 de la CRCD Piatra Neamț și 16 de la Centrul Păstrăveni).
La data de 07.05.2020 mai erau două persoane internate în spital infectate cu coronavirus (1 salariată de la CRCD Piatra Neamț și 1 beneficiară de la Centrul Păstrăveni).
1 deces înregistrat pe 04.05.2020 – beneficiară Centrul Păstrăveni>>.

 

DGASPC mai precizează că, până în acest moment, nu a primit de la DSP indicații medicale cu privire la cei confirmați POZITIV: <<Nu ni s-a comunicat de către DSP pâna în acest moment conduita terapeutică ce trebuie aplicată în aceste cazuri și nici dacă persoanele depistate pozitiv vor fi internate în spital sau urmează să primească tratamente în centre. Facem precizarea că toate centrele DGASPC Neamț sunt servicii sociale care nu pot efectua servicii medicale, beneficiarii noștri fiind înscriși la medici de familie din comunitate iar tratamentele le sunt prescrise de medici specialiști din unități sanitare>>.

Probabil că DSP așteaptă rezultatele tuturor testelor recoltate în cele 2 centre și – a se vedea exemplul din alte județe – pentru cei asimptomatici (care nici nu primesc tratament) soluția va fi de carantinare în aceste centre mai ales că, în ceea ce-i privește pe rezidenți, unii dintre ei au diverse dizabilități, inclusiv psihice.

DGASPCS relatează și istoricul solicitărilor pentru efectuarea testelor: <<În vederea prevenirii unor astfel de situații, DGASPC Neamț a făcut mai multe solicitări către DSP Neamț pentru testarea personalului și beneficiarilor cu prioritate astfel încât să putem limita răspândirea infectării beneficiarilor.
Atașăm adresele trimise DSP Neamț precum și răspunsul primit de la această instituție>>.

 

Mai jos, aceste solicitări:

DGASPC a furnizat și răspunsul dat de DSP care invoca metodologia existentă și prioritizările pentru testare:

DGASPC Neamț are în subordine 6 centre de adulți și 6 centre de copii dintre care două pentru copii cu dizabilități. În total sunt peste 950 de beneficiari și aproximativ 900 de salariați. Testarea personalului și a beneficiarilor dintre centre a început pe data de 05.05.2020, cu excepția a trei centre pentru adulți (Roman, Târgu Neamț și Oșlobeni) unde a fost testat în perioada 22-23 aprilie personalul care a intrat în tura a doua de izolare la locul de muncă, toate rezultatele fiind negative.

În finalul comunicatului de presă, DGASPC face o trecere în revistă și a măsurilor luate în ideea prevenției, măsuri care, după cum se constată, în cele 2 centre, nu au oprit apariția surprizelor neplăcute: <<În toate aceste unități s-au luat măsuri de prevenire a infectării cu coronavirus încă de la jumătatea lunii martie astfel: beneficiarii centrelor nu au mai avut voie să iasă din unități, a fost interzis accesul vizitatorilor, personalul a fost dotat cu echipamente de protecție complete, s-au asigurat stocuri suficiente de dezinfectanți și biocide, s-au făcut dezinfecții frecvent și s-a limitat interacțiunea beneficiarilor la maximum. De pe data de 11 aprilie, personalul centrelor a fost izolat la locul de muncă, potrivit Ordonanței Militare nr.8 pentru o perioadă de 14 zile urmând ca la finalul acestui interval de timp să fier înlocuiți de alți salariați pentru alte 14 zile. Prima tranșă de salariați au fost izolați între 11-24 aprilie, a doua de pe 25 aprilie – 8 mai, iar de pe 9 mai până la expirarea stării de urgență va intra în izolare la locul de muncă tranșa a treia de salariați>>.

 

După sosirea tuturor rezultatelor, probabil că DSP va realiza și anchetele epidemiologice aferente. Va fi foarte interesant de văzut – în măsura în care aceste anchete vor stabili exact – cum anume a intrat virusul în cele 2 centre speciale.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns