Dezbatere: Deputata Oana Bulai, la sfat cu profesioniștii din Educație.

Proiectele de Legi ale Educației sunt necesare, nu sunt perfecte dar sunt perfectibile – aceasta este concluzia dar și mesajul transmis de Oana Bulai, singurul parlamentar PSD din Neamț care a avut o dezbatere cu cadrele didactice, cu directorii, cu sindicatele de profil, cu reprezentanții elevilor pe această temă.

Oana Bulai subliniază că nu a organizat dezbaterea doar pentru a mai bifa un eveniment în agendă ci din dorința sinceră de a mișca sistemul pe drumul cel bun:
Nu am vrut doar să punctăm un eveniment, ci am vrut să identificăm lucrurile care ar putea îmbunătăți sistemul educațional din țara noastră.
Educația trebuie să fie prioritatea oricui, iar momentul unei schimbări în acest domeniu esențial al societății eu zic că a sosit! Trebuie să profităm de el și să scoatem cele mai bune legi.
Totuși, concluzia dezbaterii pe Legile Educației este următoarea: mai sunt necesare rafinări, mai sunt chestiuni de pus la punct. Dacă nu vor fi soluționate în proiectele pe care Ministerul Educației le va transmite, atunci le voi propune în Parlament când vor ajunge în dezbatere.

Deputata social-democrată a ținut să sublinieze caracterul crucial al schimbării la față a Învățământului românesc care trebuie să se orienteze mai accentuat spre a servi interesul beneficiarului, elevul:
„Legile Educației aflate în dezbatere publică sunt extrem de importante pentru generațiile viitoare! Tocmai de aceea trebuie să avem legi bune, care să asigure un învățământ de calitate, credibil, modern, digitalizat, prietenos, care să vină în sprijinul elevilor și să-i formeze pentru viață.
Noul pachet de legi trebuie construit în deplina transparenţă publică, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care i-am adus la aceeași masă pe toți cei implicați în sistemul de învățământ. Legile nu trebuie făcute de o mână de oameni, mai ales când vine vorba de educaţie”.

Dezbaterea a avut loc la Piatra Neamț și în fața celor din domeniu (cadrele didactice, reprezentanții sindicatelor, elevii, personalul didactic auxiliar și nedidactic din județ) au stat organizatoarea, secretarul de stat din Ministerul Educației, Lixandru Florin, secretarul de stat din Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Dumea, inspectorul școlar general din județul Neamț, Florentina Moise, prefectul județului Neamț, Adrian Niță.

Am organizat această dezbatere la care să fie prezenți toți cei care sunt implicați în sistemul de învățământ pentru că îmi doresc să avem o îmbinare a viziunii cadrelor didactice și a tinerilor, o viziune care să răspundă nevoilor reale.
Am mare speranță că aceste legi despre care am discutat azi vor aduce schimbarea de care cadrele didactice și elevii pe care îi pregătesc au nevoie. Cred că e nevoie ca oamenii din sistemul de învățământ să fie încurajați să vină cu idei, propuneri și soluții pe aceste legi. Nu a spus nimeni că aceste propuneri legislative sunt perfecte, dar pot fi perfectibile dacă ascultăm și ținem cont de opiniile profesioniștilor din domeniu.
La finalul dezbaterii pot spune că am ajuns la o serie de soluții care vor fi propuse pentru a contribui la succesul unei adevărate reforme în domeniu. Soluțiile noastre le vom transmite mai departe cât proiectul este în dezbatere publică.
Apreciez foarte mult caracterul constructiv al propunerilor formulate în cadrul întâlnirii de azi, dar și conținutul propunerilor transmise”, a mai punctat deputata social-democrată.

V.N.