Deranj de stânga în marea familie liberală! PSD a câştigat Romanul!

Marea surpriză a alegerilor din Neamţ nu o constituie nici măcar victoria PSD de la Piatra Neamţ (la scor ZDROBITOR, în faţa unei echipe liberale care pare că a făcut non-combat) ci rezultatul de la Roman unde sub sitangma „marea familie liberală”, orice iniţiat citea până acum „fief-ul lui Leoreanu”.

Scorul în cifre seci pentru alegerile de duminică arată astfel la Roman (20.954 voturi valabil exprimate):
PSD – 9145 voturi – 43,64%
PNL – 6615 voturi – 31,57%.

Dincolo de victoria clară a PSD (la o diferenţă de 12 procente sau de peste 2500 de voturi), prăbuşirea binomului Leoreanu-PNL este evidentă cu cât primarul din Roman obţinuse la alegerile locale peste 76 de procente.

Cum ceilalţi competitori politici au fost şi în vară dar şi acum în zona a câteva procente sau a lui „nu contează”, o logică simplă spune că actuala creştere a PSD (de la 15 procente cât luase în vară candidatul social-democrat pentru Primărie) a fost hrănită din picajul votului de dreapta. Amănunt important: Leoreanu a fost şi acum candidat al PNL, deci nu se poate face o ruptură totală între el (candidat la Primărie) şi partid…

E clar că undeva strategia de campanie PNL pe Roman a fost greşită. Poate a fost o autosuficienţă a primarului romaşcan, „martorul” facebook arătând foarte multe fotografii cu el prin campanie în comunele din jur şi doar participarea la evenimente oficiale în Roman (1 Decembrie).

Pe lângă greşelile din curtea PNL (dacă or fi fost, dacă nu, înseamnă că aşa a fost vrerea Domnului…), trebuie de văzut şi ce a fost în curtea PSD. Social-democraţii au avut în vară un candidat OK ca om dar insipid pentru această postură. Cu o frumoasă poveste personală (crescut la Casa de copii, ajuns economist, ba, la un moment dat, chiar inspector ANAF) dar care nu a avut tupeul necesar unui candidat şi nici o echipă colosală în jurul lui (campania a fost condusă în vară de şeful PSD Roman, Dan Manoliu).

La alegerile din toamnă, PSD Roman a avut, cu siguranţă, elemente în plus. Unul dintre acestea a fost recuperarea fostului lider TSD Alexandru Rotaru, prezent acum şi pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor (în vară căzuse în dizgraţie, fusese tras pe linie moartă). Manoliu a fost implicat în campania din vară şi a fost şi candidat acum (pentru Senat) în schimb, în toamnă, plusul (aşa arată calculele hârtiei) a fost Rotaru. Poate nu toate cele aproape 30 de procente câştigate de PSD la Roman între cele două momente or fi meritul lui Rotaru dar e clar că nu poate fi neglijată contribuţia acestuia (nu doar ca prezenţă pe listă ci ca implicare în campanie, ca mesaj pentru tineri, segment de vârstă care în vară a votat masiv cu Leoreanu).

Actualul scor de la Roman este o lecţie pentru ambii competitori. Pentru PNL ar fi de învăţat că nicio campanie nu seamănă cu alta şi că electoratul este mai volatil decât dragostea, iar pentru PSD că voturile nu se iau nici cu politruci prăfuiţi, nici cu candidaţi „nevinovaţi”, nici măcar cu „iepuri” buni de gură.

Evident că poate o parte din voturile pierdute de Leoreanu or fi fost şi de la votanţi care şi-au zis „Lasă-l aici, că e bun la Primărie”, dar nu credem că Leoreanu este atât de naiv să se culce pe urechea asta, că a pierdut alegerile la Roman doar din… dragostea alegătorilor. Profesorul de matematică din el ştie că „minus” cu „minus” dă „plus” doar la înmulţire şi împărţire, nu şi la adunare.

Daniel Vinca

cop-roman

One thought on “Deranj de stânga în marea familie liberală! PSD a câştigat Romanul!

  1. Pacat ca romascanii au votat psd. Astazi, la CJ, Arsene si-a batut joc efectiv de toti romascanii! Sa aloci un salariu mediu pentru un municipiu al judetului este o jignire! Asta e nivelul unui frustrat, Arsene! Asta e nivelul lui de a face administratie. In multe momente il mai tin in haturi cei de pe langa el, dar cand scapa da la om. Ati vazut cati bani a alocat la Tg Neamt, plus cate asocieri! Cati bani se intorc la el? Nici nu va inchipuiti. Cati bani a alocat la biserici. Un limitat! Atsa ati votat, asta aveti!

Lasă un răspuns