Deputatul Stan, elogiu pentru preoţi: „Vă mulțumesc, doctori duhovnicești!”

Deputatul Viorel Stan aduce Laudatio preoţilor creştini care, la rândul lor, sunt tot pe frontul combaterii pandemiei care a lovit atât de crunt România. Parlamentarul social-democrat aminteşte de eforturile pastorale şi misionare atât ale preoţilor catolici cât şi a ale celor ortodocşi.

<<Sărbătoarea Învierii Domnului si perioada premergătoare ne-au arătat cât de important este rolul de păstor pe care clericii îl au. Le mulțumesc tuturor preoților pentru că ne-au călăuzit în această perioadă de grea încercare. Fiindcă, dacă medicii sunt în prima linie pentru a vindeca trupul, preoții sunt în prima linie pentru vindecarea și alinarea sufletului. Este o luptă la fel de importantă și îmi exprim întreaga mea recunoștință acestori doctori de suflete. Colegi romano-catolici mi-au povestit despre implicarea clericilor Bisericii Romano-Catolice, eu cunosc implicarea clericilor ortodocși din zona Roman, începând cu cel care păstorește Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
De când pandemia ne-a împins într-o altă realitate, Arhiepiscopia a fost implicată în numeroase activități de ajutorare, fie a cadrelor medicale, fie a persoanelor vulnerabile. IPS Ioachim Băcăuanul, arhiepiscopul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului a folosit tehnologia pentru a ajunge la credincioși, preoții au făcut la fel>>, spune Stan.

Deputatul social-democrat subliniază şi cum distanţarea socială îi duce pe oameni mai aproape de nevoia de spiritualitate, de hrană pentru suflet: <<În săptămâna mare, IPS Ioachim Băcăoanul ne-a hrănit sufletește în fiecare seară. Predicile sale au tratat realitățile actuale, așa cum regăsim, de altfel, și în scrisoare pastorală transmisă credincioșilor cu ocazia Paștelui. Preoții au continuat slujirea și, în noaptea Învierii, au dus lumina la fiecare casă, ducând cu ei speranța unui nou început. Și, spre diferență de alți ani, acum parcă am simțit cu toții mult mai profund nevoia aproapierii de spiritualitate. Iar preotul a devenit, din nou, un puternic reper și sprijin.
Vă mulțumesc, doctori duhovnicești! Sărbători Pascale binecuvântate!>>.

 

D.V.