Deputatul Şerban despre subiectul „samsarii din Piaţă”: „Modificăm legea, clarificăm cine este cu adevărat producător!”

Deputatul Ciprian Şerban reacţionează la subiectul ( SAMSARII, LIBERI SĂ FACĂ IAR LEGEA ÎN PIAŢA CENTRALĂ! Proiectul Regulamentului de Organizare  ) şi precizează că modificările la Legea produselor agricole la care lucrează chiar acum Comisia parlamentară din care face parte urmăresc şi o mai corectă departajare între adevăraţii producători care vând în pieţe şi samsarii de produse care fac clasicul comerţ (cumpără mai ieftin şi vând mai scump) sub acoperirea unui certificat de producător care nu are nicio legătură cu marfa expusă pe tarabă.

<<Proiectul de lege nr.239/2017 privind modificarea și completarea Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol, a fost dezbătut şi votat astăzi în cadrul Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice. 
Am convingerea că în acest fel vom da posibilitatea producătorilor să poată să își comercializeze în mod direct produsele pe care le obțin pe piaţa românească>>, a declarat deputatul Şerban.

Parlamentarul social-democrat a amintit şi câteva din clarificările cu care Comisia va merge să ceară votul Parlamentului, cum ar fi cota de 40 la sută din tarabe destinată cu prioritate proprietarilor (reali!) dar şi pârghiile prin care administraţiile pieţelor dar şi administraţiile locale care eliberează topuri de certificate de producător vor fi obligate să nu mai fie complice la fenomenul „samsari chipurile producători”.

Astfel, un certificat pentru un teren pe care real este cultivat porumb nu va mai fi, ca până acum, acoperitor pentru maldărele de roşii (aflate în februarie pe tarabă) sau de citrice (toate acestea fiind, în fapt, cumpărate de la depozitul en-gros sau de la super-market). În afara respectivului certificat de producător mai apar două documente noi: carnetul de comercializare şi registrul special de comercializare. Primul aparţine producătorilor agricoli care sunt obligaţi să-l completeze ZILNIC cu produsele şi cantităţile vândute iar Registrul special consemnează „centralizarea vânzărilor zilnice cu amănuntul efectuate în pieţe agroalimentare, târguri şi pieţe ambulante” de către administratorii de pieţe.

Mai mult, „La sfârşitul fiecărei luni calendaristice administraţia pieţelor agroalimentare, târguri ori pieţe ambulante întocmesc un centralizator cu producătorii agricoli care au comercializat produse în luna respectivă pe unitățile administrativ-teritoriale care au emis certificatele de producători.
Centralizatorul pe unitățile administrativ-teritoriale va cuprinde numele şi datele de identificarea a producătorilor, cantitatea de produse vândute pe parcursul lunii înscrise la sfârşitul fiecărei zi în carnetele de comercializare, conform grupelor de produse vegetale/grupele de animale stabilite la art. 105 alin.(2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Centralizatoarele astfel întocmite vor fi transmise unităților administrativ-teritoriale care au emis carnetele de comercializare”. Iar UAT/urile sunt obligate ca în caz de neconcordanţă între producţia reală şi cea vândută (ca produs sau din punct de vedere cantitativ) SĂ RETRAGĂ certificatul de producător.

Un alt element votat în comisia din care face parte şi Ciprian Şerban care nu va fi pe placul celor numiţi „samsari” este eticheta de produs care nu doar că devine obligatorie dar are şi o configurare standard:
1.numele și prenumele/ denumirea producătorului;
2. denumirea produsului;
3. localitatea de origine;
4. data obținerii produsului;
5. prețul de vânzare;

Chiar va fi de văzut cum producătorul care are un certificat în baza unui teren de pe o tarla din câmp va completa rândul cu „localitatea de origine a produsului” când va vinde castraveti şi roşii proaspete în toiul iernii şi el nu a văzut sere decât la televizor…

„Sunt mult mai multe modificări prin care, în comisie, chiar am venit în sprijinul producătorilor reali care, de foarte multe ori, sunt efectiv zdrobiţi de clanurile sau cercurile de interese care controlează pieţele. Cu siguranţă că vor putea fi aduse şi alte îmbunătăţiri la acest conţinut, cu amendamente şi în plen, la dezbateri, dar important e să sprijinim producătorii reali care nu mai trebuie amestecaţi cu comercianţii ceilalţi”, a punctat deputatul Ciprian Şerban.

Rămâne de văzut dacă până la apariţia noilor modificări legislative, contractele care urmează a fi încheiate pentru tarabele din Piaţa Centrală vor face ca – pe baza cadrului legal deja existent – pietrenii să poată cumpăra şi produse din grădina cuiva de la ţară sau, ca şi înainte, marea majoritate vor fi adjudecate de comercianţi care se dau producători. Iar mătuşa care vine 20 sau 50 de kilometri să vândă o legătură de urzici sau de leuştean, 10 ouă din curtea proprie va fi nevoită să vândă tot pe la colţul blocului – numai bună să fie amendată de Poliţia Locală! – pentru că fie nu are loc în Piaţă fie tariful perceput (adăugat biletului de autobuz) nu-i permite să scoată nici măcar banii necesari pentru aceste cheltuieli, darmite să-i mai rămână 5 lei cu care să cumpere 2-3 caiete nepotului pe care-l ţine în şcoală.

Daniel VINCA

4 thoughts on “Deputatul Şerban despre subiectul „samsarii din Piaţă”: „Modificăm legea, clarificăm cine este cu adevărat producător!”

  1. Un demers real și necesar pentru producătorii adevărați!
    Felicitări, d-le deputat!

  2. Modifica doar pentru producatoarele din poza?Nu ma mai mira nimic.Hahahaha!

Comments are closed.