Deputatul Rotaru prezintă miza „circ USR în Parlament”: Răspunderea reală a magistraţilor!

„Daca greșești esti tras la răspundere!” – acesta este motivul legat de răspunderea reală a magistraţilor din votul dat azi în Parlament care i-a iritat pe parlamentarii USR, spune deputatul PSD de Neamţ, Alexandru Rotaru.

Rotaru dă şi detalii, inclusiv noua prevedere legală: <<Pe întelesul tuturor! Va prezint motivul pentru care astăzi parlamentarii USR au facut circ. ”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin (6), statul se îndreaptă cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”, se arată în amendamentul adoptat miercuri de plenul Camerei Deputaţilor>>.

Modificarea respectivă la care face referire deputatul Rotaru este la Legea 303/2004 (privind statutul judecătorilor şi procurorilor), noutatea fiind OBLIGAŢIA statului de a intenta acţiunea de obţinere a despăgubirilor împotriva magistratului vizat de săvârşirea erorii, din rea credinţă sau din gravă reşedinţă.

În forma veche a legii era prevăzută respectiva posibilitate, dar doar ca formă de opţiune, verbul fiind „poate”: ”după ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se poate îndrepta cu o acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii”.

D.V.

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns