Deputatul Munteanu, cercetat de DNA! Acuzaţiile: trafic de influenţă şi spălare de bani!

Deputatul de Neamţ Ioan Munteanu este cercetat de DNA (Serviciul teritorial Ploiesti), demnitarul fiind acuzat de comiterea două infracţiuni (trafic de influenţă şi spălare de bani), anunţă un comunicat al DNA.

Faptele pentru care aceste este anchetat ar fi fost comise la finalul anului 2009 şi s-ar referi la un procent de 5% din valoarea contractelor pe care o firmă privată le-ar fi avut cu o societate cu capital majoritar de stat care ar fi răsplătit intervenţia deputatului pentru deblocarea unor plăţi.

Contactat telefonic de Vestea, deputatul Ioan Munteanu a precizat că nu dă nicio declaraţie pe acest subiect şi aşteată ca ancheta şi Justiţia să aibă ultimul cuvânt.

Mai jos, integral, comunicatul DNA

DNA – Biroul de Informatii si Relatii Publice
COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 26.05.2017, a inculpatului MUNTEANU IOAN, deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizației județene a unui partid politic, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

 – trafic de influenţă,
 – spălare de bani.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

La sfârșitul anului 2009, inculpatul Munteanu Ioan, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al organizației județene a unui partid politic, a pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) un procentaj de 5% din valoarea contractelor încheiate între firma acestuia și o societate comercială cu capital majoritar de stat.

În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă directorii societății beneficiare a contractelor, față de care a pretins că are influenţă, pentru ca aceştia să facă demersurile necesare deblocării plăţilor restante către firma omului de afaceri.

Procentajul respectiv, reprezentând 400.000 euro, a fost primit de inculpatul Munteanu Ioan, în trei tranşe, din care 350.000 euro i-au fost remiși personal în perioada 2009-2010.

Pentru a disimula adevărata natură a provenienţei ultimei tranșe de 261.373,40 lei (aproximativ 50.000 euro), în cursul anului 2011, între societatea omului de afaceri și o firmă administrată de o rudă a inculpatului a fost încheiat un contract fictiv de prestări servicii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Munteanu Ioan trebuie să respecte următoarele obligații:

 1. a) să se prezinte la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat,
 2. b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
 3. c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
 4. d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,
 5. e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
 6. f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme.

Inculpatului i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpatului Munteanu Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

V.N.

Comentarii Facebook

10 thoughts on “Deputatul Munteanu, cercetat de DNA! Acuzaţiile: trafic de influenţă şi spălare de bani!

 1. Mare pacat ca inca nu i-a luat si pe cei doi baieti ai sai!!! Cei doi pui de mafiot cand vor da cu subsemnatul pentru magariile pe care le-au facut in afacerile cu statul?

 2. Spune,spune hot batran/spune caii,cum se fura/noaptea pe fulgeratura…melodia preferata a Nelului !

 3. N-au trecut 8 ani(La sfârșitul anului 2009, inculpatul Munteanu Ioan),ca altfel era prescrisa fapta.L-au lasat pana acum, ca sa-si dea cu tesla-n _oaie.Acum se gandeste, ce datorii are pentru posturile vandute la „deconcentrate”,locuri pe liste,etc.

 4. Se mai indoieste cineva ca se intra in politica pentru binele aproapelui, pentru binele societatii din care face parte „politicianul”? Pentru asta se reped toti sa faca politica: pentru propria bunastare prin trafic de influenta, spagi, comisioane, lucrari pe banii statului pt. membrii familiei care detin societati prospere. Nea Munteanu cu fii si Proinvest sunt in „carti” pe banii statului de multi ani.

 5. Nu pot sa cred…acest om integru, onest, stima tarii si mandria / Munteanu din Romania… DNA…”ai tras pe nas” ca sa faci asa ceva ?
  Hai ca am glumit…”arde-l pe nemernic” vb cuiva de pe aici

Lasă un răspuns