Deputatul Cozmanciuc: „Guvernul PNL alocă bani pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale!”

Guvernul PNL alocă primele 235 de milioane de euro pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale, începând cu data de 17 august. Mai multe UAT-uri din județul Neamț vor putea accesa aceste fonduri pentru a aduce gazul în gospodăriile nemțenilor.

Așa cum am promis, aducem gazul românesc în casele românilor! Fiecare gospodărie din Neamț va fi conectată la rețeaua de gaze. Nemțenii merită să aibă parte de condiții de trai civilizate. Și, totodată, prin dezvoltarea rețelei de gaze naturale, protejăm pădurile Neamțului.

Guvernul PNL, prin Ministerul Fondurilor Europene, anunță că apelul în valoare de 235 milioane de euro, prevăzut a fi lansat pe 17 august, permite dezvoltarea rețelei de gaze naturale încă din această perioadă de programare, urmând ca procesul să continue și în viitorul exercițiu financiar multianual 2021-2027 până la un cuantum total de 1 miliard de euro.

Condiția este ca primăriile, singure sau în asociere cu mai multe autorități publice, să asigure racordarea la rețeaua de gaze a cel puțin câte 1.000 de gospodării pentru fiecare proiect și să modernizeze infrastructura existentă acolo unde aceasta există. Eligibile sunt și Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației.

Activitățile finanțate din cele 235 de milioane de euro alocați din actualul exercițiu financiar sunt:

Construirea rețelelor inteligente de distribuție gaze naturale, inclusiv instalațiile, echipamentele și dotările aferente funcționalităților inteligente;

Construirea stațiilor de reglare, măsurare și predare a gazelor naturale și a racordului la Sistemul de Transport existent exclusiv în scopul alimentării unei rețele inteligente de distribuție propusă printr-un proiect;

Construirea rețelelor interioare de distribuție a gazelor naturale pentru clădirile administrative publice branșate la rețeaua inteligentă distribuție a gazelor naturale propusă prin proiect (clădirea primăriei, centre sociale, școli etc.) în cadrul cărora se desfășoară activități non – economice;

Construirea branșamentelor pentru consumatorii casnici până la limita proprietății publice.

Ghidul poate fi consultat la adresa: http://mfe.gov.ro/consultare-publica-poim-ghidul-pentru-rapordarea-la-reteua-de-gaze-natural/

Mugur Cozmanciuc Deputat – Președintele PNL Neamț

2 thoughts on “Deputatul Cozmanciuc: „Guvernul PNL alocă bani pentru dezvoltarea rețelelor de distribuție a gazelor naturale!”

 1. Acest politicean vorbeste parca ar avea fabrica de bani in ograda lui ! Nu au bani pentru alocatii si pensii si vorbesc despre promisiuni electorale . Ingnoranta este noaptea mintii.

 2. „Atenție!
   Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție poate fi propusă doar în relație cu actuala
  configurație a sistemului național de transport al gazului.
   Proiectele de dezvoltare a rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale vor demonstra
  posibilitatea de finalizare până la închiderea perioadei de programare 2014-2020, respectiv
  31.12.2023, și nu pot fi fazate pentru perioada de programare 2021-2027.
   Proiectele de dezvoltare a rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale vor propune
  racordarea a cel puțin 1000 de gospodării / proiect.
   Dezvoltarea unei rețele inteligente de distribuție a gazelor naturale prin extinderea unei rețele
  de distribuție existente și / sau prin modernizarea unei rețele de distribuție existente pentru
  asigurarea unei funcționalități inteligente poate fi propusă exclusiv în condițiile în care:
  o Extinderea / modernizarea nu se află în sarcina operatorului de distribuție existent,
  potrivit contractului de operare în vigoare;
  o Extinderea propusă și / sau secțiunea de rețea de distribuție modernizată, care sunt
  parte din rețeaua inteligentă de distribuție dezvoltată prin proiect, vor constitui
  proprietate publică a unității administrativ teritoriale, iar prin proiect se va propune
  racordarea a cel puțin 1000 de gospodării.”

  Mai sus aveti un citat din Ghid.Proiectele se vor depune intre 17.08 si 17.10.Ma indoiesc ca este suficient timp pentru elaborarea corecta a unei astfel de documentatii.In plus, nu „Guvernul PNL” aloca fondurile, ci sunt fonduri europene, la care bugetul Romaniei (si nu al PNL) asigura o co-finantare de 15%.In traducere, pentru acest program 85% din bani vin de la UE, iar 15% din bugetul national , nu de la PNL…In ceva, sa ne spuna dl. Cozmanciuc care sunt comunele din judet capabile sa racordeze la gaz cel putin 1000 de gospodarii!

Lasă un răspuns