Deputatul Bulai îl desființează pe Ministrul Culturii dorit de desemnatul Ciucă: „Shaorma cu de toate!”

Deputatul USR de Neamț, Iulian Bulai îl desființează pe actualul Ministru al Culturii, anunțat din nou pentru aceeași funcție și în draftul de cabinet al premierului desemnat nicolae Ciucă. În două postări consecutive pe facebook, Bulai îl ia la țintă și pe Gheorghiu dar și strategia de guvernare pe Cultură a potențialului Cabinet.

„M-am uitat din nou peste CV-ul ministrului Bogdan Gheorghiu desemnat de PNL a patra oară pentru Ministerul Culturii.
Pentru mine, cunoașterea altor limbi străine, mai ales în serviciul public, reprezintă spectrul de referințe cu care te prezinți în fața oamenilor.
Ei bine, ministrul Gheorghiu, la categoria limbi străine, scrie Engleză B1. Adică la nivelul unui elev de clasa a opta sau a noua. Maxim clasa a zecea. Chiar dacă fișa postului cere mult mai mult, nici măcar asta nu e problema. Problema e că de doi ani de când e ministru – și a avut parte de expunere internațională – nu a trecut la B2 sau la C. Ghinion!
Dragi elevi, să nu vă amărâți dacă nu vă iese mereu cum doriți, iată că poți să fii desemnat ministru – fără probleme – chiar și cu bagajul limbii engleze de la început de liceu. Evident dacă te înscrii în PNL și îți alegi un baron local care să te susțină cu ochii închiși!
Îi urez succes domnului ministru interimar, ministru desemnat – Bogdan Gheorghiu. Poate după acest mandat trece la B2″, spune Iulian Bulai.

Cât privește intențiile despre Cultură ale lui Gheorghiu și Ciucă, deputatul USR este și mai vehement: <Dacă vreți să vedeți cum arată o shaorma cu de toate, e destul să vă uitați pe secțiunea „Ministerul Culturii” din programul de guvernare propus acum de PNL (și UDMR).
Trec peste faptul că un program de guvernare nu se ocupă de ministere, ci de domenii, fiindcă nu e vorba despre administrarea scării de bloc, ci despre o gândire de sistem.
Pur și simplu, cineva a luat programul de guvernare pe cultură al PNL-ului din 2019, l-a pus și pe cel al ruptei coaliții, a adăugat ce a mai apărut prin PNRR (și e multă coerență aici: se vorbește de Ministerul Culturii, doar că rutele culturale din PNRR sunt gestionate de… alte ministere), ce bani mai sunt de împărțit din recent aprobatul împrumut de la BDCE (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei) și, practic, tot ce și-a mai dorit fiecare dintre membrii echipei de negociere a programului (și cunoscuții lor).
Care e viziunea? Care e linia de politici publice la care aspiră, în cultură, guvernul ăsta minoritar? Sau merge pe principiul „promitem 1.766 de lucruri ca să arătăm, la final, c-am făcut 3”? Să mai spun că, uimitor, pare că propunerile USR de pe vremea coaliției sunt destul de bune ca să fie preluate, că dau bine în visul lui Ali Baba cu cei 40 de hoți?
E minunat să ai idealuri, dar e oribil să minți. Pe tine și pe ceilalți. De doi ani de zile, premierul e de la PNL, ministrul de Finanțe – de la PNL, ministrul Culturii – de la PNL. De tot atâția ani, nu că promisiunea (cu aceeași vârstă) a 1% din buget pentru Ministerul Culturii nu se materializează, dar nici măcar n-au reușit să taie un zero, unul singur, din actualul procent de 0,00 ceva la sută.
Promisiunile din programul ăsta de guvernare vor deveni legende transmise din generație în generație – de pildă, celebra, deja, schemă de ajutor de stat pentru „sectorul cultural-creativ”: a promis-o întâi, în conferință de presă, dna Raluca Turcan, flancată de ministrul Gheorghiu, în octombrie 2020. Ne-a mai promis-o apoi reînvestitul ministru Gheorghiu, iar în ianuarie 2021 a și postat anunțul pe site-ul Ministerului. Iar acum ne-o promite din nou. Poate uitasem de ea, de când o tot promite. Căci să agiți speranțe pe sub nasul unui sector pentru care, în ultimul an, n-ai făcut decât spectacole-pilot și tăieri de panglici, e foarte ușor. Să obții tu, ministru, banii promiși, de la propriii tăi colegi de partid și de guvern, asta e un pic mai greu. Chiar imposibil, s-a dovedit.
Să mai spun că iarăși, după doi ani și trei audieri de nou ministeriat, aud despre marile schimbări din cinematografie, din care, până acum, n-a văzut nimeni nici măcar mimarea unui început de ceva?
Aș vrea să știu și eu de ce, dintre toate, de cultură e cel mai ușor ca PNL să își bată joc>.

D.V.

One thought on “Deputatul Bulai îl desființează pe Ministrul Culturii dorit de desemnatul Ciucă: „Shaorma cu de toate!”

  1. La ce foloseşte atâta cultură dacă nu ştii A.B.C.-ul credinţei creştine în care te-ai născut ?
    Ai nevoie de limbi stăine că să le traduci şi celor de alte religii că tu ai un Dumnezeu născut “dintr-un fel de mamă surogat”? Priveşte-ţi bârna din ochii tăi şi “cultura”.
    Dacă de la început lumea ar fi fost condusă de parlamentari ca voi care promovau orice, cu excepţia familiei tradiţionale, astăzi mai existaţi?

Lasă un răspuns