Deputatul Bulai face treaba Primăriei: Dezbatere pentru soluţii în problema „oraş în moarte clinică după lăsarea serii”

Deputatul Iulian Bulai (USR) se alătură demersului jurnaliştilor romaşcani de la Roman TV şi Roman FM şi cheamă cetăţenii la o dezbatere care să caute soluţii pentru dinamizarea vieţii de seară din oraşul Roman. Mai pe româneşte, oamenii spun că la problema „oraş în moarte clinică, după lăsarea serii”, trebuie căutat un antidot.

Principala problemă identificată până acum la faptul că majoritatea agenţilor economici (terase, restaurante) au autorizaţii de funcţionare doar până la ora 22 ţine, în opinia iniţiatorilor acestui proiect, de legislaţia restrictivă din domeniul ordinii şi liniştii publice.

Or fi probleme şi în legea respectivă dar, din start, respectivii merg pe o pistă falsă. În n oraşe din România (inclusiv în Piatra Neamţ) unde se aplică aceeaşi lege sunt terase, pub-uri, cafenele, restaurante care funcţionează după ora 22. Până la miezul nopţii sau chiar până mai târziu…

Din discuţiile pe subiectul respectiv purtate pe unele platforme de socializare rezultă că, în fapt, când merge investitorul la Primărie să-şi autorizeze spaţiul din start i se pune limita la ora 22. Şi cum această atitudine a administraţiei e deja „un dat” la ce funcţionează în zonă şi cum motivul invocat de funcţionarii Primăriei este „Aşa spune Legea 61”, în Roman s-a creat percepţia publică că… de la lege vin toate.

E plină România de terase şi cafenele şi pub-uri care funcţionează seara / noaptea şi care nu sunt închise după ora 22 de zelul administrativ de la Roman. Evident că, în conformitate cu legile în vigoare, după ora 22 sunt anumite restricţii în ce priveşte decibelii din boxe dar practica dovedeşte că poate fi găsit un echilibru şi între dorinţa de a savura mai târziu, mai ales în zilele caniculare, un suc pe o terasă şi liniştea la care au dreptul cetăţenii din zonă. Şi ne referim tot la unităţi de alimentaţie publică aflate în zone de locuit sau chiar la parterul unor blocuri.

Tot din ciudăţeniile specifice Romanului face parte şi faptul că un cort de nunţi amplasat la marginea oraşului (care aparţine unei firme a fostului consilier local Petrică Căpraru, numit şi „Consilierul Portofel”) funcţionează, bine-merci, noaptea. Iar decibelii care provin de la boxele lăutarilor nu sunt deloc rezonabili, dovadă faptul că, în ultimii ani au fost mai multe reclamaţii ale cetăţenilor la Poliţie, Poliţia a făcut adrese la Primărie, dar şi fostul primar Laurenţiu Leoreanu şi actualul, Lucian Micu, nu au mai pus atâta preţ pe liniştea romaşcanilor când a fost vorba de afacerea lui Căpraru.

Tot din dezbaterile respective din social-media a rezultat o altă problemă: faptul că după lăsarea întunericului, Romanul este practic stăpânit de diverse găşti de derbedei şi scandalagii (rromi sau români) şi că Poliţia şi Poliţia Locală nu ar putea gestiona fenomenul şi de aici mesajul „Ca să nu fie probleme, închidem terasele şi tinerii să treacă în case!”.

Mai jos, comunicatul prin care deputatul Bulai îi cheamă pe romaşcani la dezbatere:

Deputatul USR Iulian Bulai caută soluții pentru dinamizarea vieții de seară în Roman

Deputatul USR Iulian Bulai, în parteneriat cu posturile media locale Roman TV și Roman FM, va organiza joi, 24 august, începând cu ora 18.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Roman, o dezbatere publică la care sunt așteptați toți romașcanii interesați.

Intitulat „Dinamizarea vieții de seară în orașul Roman”, evenimentul urmărește dezbaterea unor prevederi din legea 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. Ideea organizării acestei dezbateri publice a venit după ce jurnaliști locali și membri ai societății civile au reclamat numărul mic de locuri în care tinerii să poată petrece și după ora 22.00. Programul impus de legea 61/1991 și amenzile pentru încălcarea lui sunt motive suficiente pentru ca antreprenorii să evite să investească în astfel de afaceri. De aceea, scopul principal al dezbaterii este acela de a găsi soluții care să ducă la modificarea actului normativ menționat referitor la programul în care se pot desfășura activități zgomotoase în apropierea imobilelor cu destinație de locuințe.

„Primesc des întrebări referitoare la lipsa unor locuri în care romașcanii să se distreze și, pentru care, merg și cheltuie bani în Iași sau Bacău. Vorbim despre romașcanii activi, care aleg să părăsească orașul și din acest motiv. Legea care stabilește programul în care se pot desfășura activități zgomotoase este depășită la unele articole și cred că ar trebui adusă la nevoile zilelor noastre. În cazul programului de noapte în care nu se pot produce zgomote, de la 22.00 la 08.00, nu se face diferențiere între persoanele fizice și cele juridice, aspect pe care îl consider eronat. În acest moment, inclusiv bătutul covoarelor în timpul zilei, între orele 13.00 și 14.00, ar putea fi subiect de reclamație, dacă citim ad litteram legea. Acum cam toate blocurile au termopane, nu mai există condițiile din 1991. Teoretic, nici copiii, în acest interval, nu se pot juca în parcurile sau în spațiile din apropierea locuințelor. De aceea intenționez să depun amendamente la această lege când va începe sesiunea parlamentară, dar pentru acest lucru am nevoie să dezbat aceste idei cu romașcanii și cu toți ceilalți cetățeni interesați”, a declarat deputatul USR Iulian Bulai.

Apropos de obsesia pentru schimbarea legii. În comunicatul de mai sus, Bulai spune „romașcanii (…) merg și cheltuie bani în Iași sau Bacău”. La Iaşi şi la Bacău nu o fi valabilă Legea 61/1991? QED!

D.V.

5 thoughts on “Deputatul Bulai face treaba Primăriei: Dezbatere pentru soluţii în problema „oraş în moarte clinică după lăsarea serii”

 1. Este foarte bine pana la ora 22. Cine sta in blocuri cu baruri stie foarte bine ca nu se poate odihni. Aspectul referitor la terase este unul, dar daca ai ghinionul sa stai in acelasi bloc cu un scandalagiu nu il mai poti linisti nici macar cu politia.
  Lumea de obicei merge la munca a doua zi si nu cred ca ii convine cuiva sa nu poată dormi din cauza teraselor care oun muzica pana târziu in noapte.
  Domnul deputat stie ce prevede legea in Germania sau Austria referitor la tulburare linistii publice?
  Legea poate fi chiar inasprita: la deranjarea repetata a ordinii publice sa se mareasca amenda.

 2. Sa ai copii de crescut care merg la scoala de la 8 si sa stai deasupra unui bar si apoi sa vezi daca iti mai vine sa propui modificarea orei de liniste.

 3. amendamente în care cei care taie frunze la câini toata ziua sa fie obligati sa munceasca si sa nu mai primească ajutoare sociale sau sa-si plateasca impozitele nu ai in plan?
  Dar pentru minorii care talharesc si la care nu poate politia nu are cd sa le facă pentru ca legea e proastă?
  Dupa ce termini cu legile poti sa faci ceva util si pebtru oras: lobby, atragere de fonduri !

 4. La Iasi si Bacau nu e aceeasi lege? Nu e tot pana la 22?
  Zgomotul facut de firme e mai mic decat cel facut de pers fizice? Nu e tot zgomot?
  Nu va zbateti pentru a reusi ca Romanul sa primeasca fonduri pentru cinema?
  Cei din Pietonal si de pe centru tb sa ne punem 2 randuri de geamuri ca sa putem dormi?

 5. Cred ca dl.mega-deputat a primit deja comentariile pe care le merita direct de la romascani.

Comments are closed.