Deputatul Arsene, “ucis” de ziarul Ceahlăul

Apropierea alegerilor prezidenţiale scoate la rampă diverse strategii sau detalii ale diverselor tabere politice sau economice implicate în această bătălie. „Performanţa” de azi a ziarului Ceahlăul (editat de Sedpress Ceahlăul, de pe Aleea Tiparului) de a-l „ucide”, din condei, pe deputatul Ionel Arsene, liderul PSD Neamţ este însă una de antologie. Este vorba de o pagină întreagă (evident, publicitară), destinată Zilei Comunei Crăcăoani. Pe scena din faţa primăriei, primarul Petru Zamfir i-a avut ca oaspeţi, duminică, la ora 15, când a declarat manifestarea deschisă pe unii demnitari nemţeni de rang înalt: prefectul judeţului Neamţ, Vlad Angheluţă, deputatul Ionel Arsene, vicepreşedinţii Emilia Arcan şi Dan Manoliu, consilieri judeţeni etc.

cracaoani (1)

foto vestea.net: pe scena de la Crăcăoani, de la stanga la dreapta: consilierul judetean Vasile Nica, prefectul Vlad Angheluţă, deputatul Ionel Arsene, primarul Petru Zamfir, vicele CJ Arcan, vicele CJ Manoliu, viceprimarul comunei

Ei bine, în textul de circa 6000 de semne (litere) din ziar, nu se face un inventar al acestor invitaţi de marcă dar sunt date spicuiri din discursurile demnitarilor de soi. Astfel, apar în articol, chiar cu intertitluri cu nume şi funcţii, pasaje din speech-urile următorilor: primar, prefect, vicepreşedinţi CJ. Arsene – ioc!
Şi ca “omorul” să fie unul “calificat”, şi ilustraţia fotografică este una pe măsură: sunt 3 poze mai mici în jumătate inferioară (prefect + primar; ansamblu popular pe scenă; public) şi o fotografie mai mare, un gros-plan, pe jumătatea superioară, cu “crema” oficialilor de pe scenă. A naibii coincidenţă: şi din acest cadru lipseşte Arsene.

cracaoani (3)

foto Ceahlaul: de la stanga, la dreapta – consilierul judetean Nica, prefectul Angheluţă, primarul Zamfir, vicele Arcan, vicele Manoliu, vicele comunei

Logica şi filmul evenimentelor de la momentul oficial duc la concluzia că fotografia care, de facto, l-a “ucis” pe Arsene a fost realizată din colţul stâng al scenei în timp ce acesta vorbea la microfon, undeva mai în dreapta, şi cu doi paşi mai în faţă în comparaţie cu ceilalţi.

Practic, este vorba de procedeul clasicizat “interdicţie pentru X”. Cum jurnalista care a scris textul este un profesionist adevărat şi corect, din start este exclusă varianta ca omiterea (text şi foto) să-i aparţină. O astfel de decizie este luată, într-o redacţie, de la un nivel superior: redactor şef / director / patroni. Sau poate veni din afară şi să fie impusă de patroni…

cracaoani (2)

cadrul larg din scena, in care Arsene nu mai este între prefect si primar pentru că vorbeşte la microfon. În limbaj jurnalistic, cadrul din care şeful PSD Neamţ a fost „cropuit”.

Vorbim totuşi de un text publicitar. Advertorial, cum se spune în limbaj mai modern. O astfel de decizie poate fi impusă şi de client. Este însă puţin probabil (dacă nu chiar imposibil) să te gândeşti măcar că ar fi cerut o astfel de abordare clientul. Pe scena de a Crăcăoani, primarul comunei a avut mesaje prietenoase pentru deputatul Arsene ba, mai mult, în faţa a peste 1.000 de oameni, Petru Zamfir şi-a anunţat sprijinul pentru PSD şi pentru liderul PSD Neamţ care va conduce campania din toamnă în Neamţ. Aşa că nici varianta ca primarul Zamfir să fi cerut ziarului Ceahlăul să-l excludă deputatul Arsene din prezentarea evenimentului nu stă în picioare. Ba, dimpotrivă, e posibil ca Petru Zamfir să nu fie deloc încântat de această manieră de a face publicitate împotriva intereselor clientului.

Să fie textul respectiv semnalul că ziarul Ceahlăul nu agreează stânga politică sau, şi mai concret, PSD-ul la Neamţ? Poate că da, poate că nu sau poate că e vorba, mai ales, de o decizie care vizează doar pe personajul politic Ionel Arsene, liderul filialei partidului de guvernământ…

Daniel VINCA

Nota Bene – Nu sunt fariseu, lucrez de atâţia ani în presă şi ştiu ce înseamnă şi politici redacţionale, şi simpatii sau antipatii (de sistem sau personale). Şi postul tv unde lucrez acum are o politică redacţională (corectă, spunem noi; poate alţii au altă părere). Chiar dacă evităm să dăm o atenţie prea mare unor anumite persoane (cu credibilitate redusă, sau de carton, cum spunem noi jurnaliştii), nu am ajuns până acolo (şi sperăm nici să nu ajungem) încât dintr-un pluton de oficialităţi de pe o scenă să “tăiem” cadrele cu cineva anume… Echipele Tele M au filmat în această vară zeci de evenimente de acest gen, dar NICĂIERI (absolut NICĂIERI) nu au fost imaginile cenzurate ca să nu apară X sau Y la televizor. Şi telespectatorii au putut vedea demnitari judeţeni sau locali şi de la PSD, şi de la PNL, şi de la PDL, şi de la PNL, şi de la PPDD etc.

coperta arsene ucis