DEPUTATUL ARSENE ESTE SOLIDAR CU URMĂRITUL PENAL VICTOR PONTA: “Acuzaţiile aduse nu au nicio acoperire!”

arsene ponta

Un comunicat emis în numele PSD Neamţ – dar nesupus la vot în şedinţa BPJ care a avut loc azi – semnat de preşedintele organizaţiei, deputatul Ionel Arsene anunţă şi confirmă solidaritatea cu premierul Victor Ponta, urmărit penal pentru comiterea mai multor fapte.

Prezentăm mai jos, cele două comunicate, cel remis de deputatul Arsene, în după-amiaza zilei de vineri, unor redacţii (vestea.net nu l-a primit dar l-am împrumutat de la colegii de la stiripesurse.ro – multumim!) şi cel remis cu câteva ceasuri mai devreme de DNA.
Plecând de la premisa că “cititorii noştri sunt mai deştepţi decât ai lor”, vă lăsăm să trageţi singuri concluziile.

Arsene: “…vine la putere un guvern incompetent PNL”

„Organizația Județeană Neamț a Partidului Social Democrat își exprimă solidaritatea cu președintele PSD și Primul Ministru al României, Victor Ponta, și consideră că acesta nu trebuie să renunțe la funcția de premier, deoarece are de partea sa numeroasele rezultate pozitive ale guvernării.

Primul ministru și Guvernul pe care îl conduce beneficiază de un sprijin important atât din partea cetățenilor, cât și al Parlamentului, acestea fiind principalele argumente pentru care Victor Ponta trebuie să continue să conducă Executivul. Totodată, primul ministru are un mandat câștigat în 2012 printr-un vot clar, reconfirmat de multe ori prin votul acordat de parlamentari.

Pe agenda Guvernului sunt, în acest moment, proiecte importante pentru români, pe care trebuie să le ducă la capăt, precum noul Cod Fiscal, legea salarizării. Renunțarea la funcția de prim-ministru înseamnă compromiterea acestora în cazul în care vine la putere un guvern incompetent al PNL.

De asemenea, nu putem să nu observăm că acuzaţiile aduse premierului nu au nicio acoperire. Victor Ponta a prezentat de atâtea ori în public documentele care atestă că nu are şi nu a avut nici un fel de relaţie comercială cu societăţile Turceni şi Rovinari”, susține deputatul Ionel Arsene într-un comunicat remis redacției stiripesurse.ro.

DNA: SPĂLARE DE BANI, COMPLICITATE LA EVAZIUNE FISCALĂ ÎN FORMĂ CONTINUATĂ, 17 FAPTE DE FALS ÎN ÎNSCRISURI

MINISTERUL PUBLIC / PARCHETUL DE PE LÂNGĂ ÎNALTA CURTE DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE / DIRECŢIA NAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE / 5 iunie 2015   / Nr. 1026/VIII/3

COMUNICAT

În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 494/VIII/3 din 13 martie 2015, privind presupuse acte asimilate corupției săvârșite la companiile energetice Turceni și Rovinari în legătură cu încheierea unor contracte de asistenţă juridică, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele

  1. Procurorii din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel, la data faptelor avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, în prezent prim-ministru al României, cu privire la săvârşirea infracțiunilor de:

fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni)
complicitate la evaziune fiscală în formă continuată
– spălarea banilor

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o parte însemnată din sumele obţinute de către SCA „Şova şi Asociaţii” de la cele două complexe energetice (Turceni și Rovinari) a fost destinată exclusiv interesului personal al lui Şova Dan-Coman şi a persoanelor din sfera sa relaţională.

La data 6 mai 2015, în contextul documentării, de către procurori, a aspectelor privind relațiile contractuale ale societății de avocatură SCA „Şova şi Asociaţii, s-a dispus predarea, de către autoritatea fiscală competentă, a tuturor înscrisurilor existente privind actele de inspecţie fiscală efectuate la Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”.

În urma analizării înscrisurilor, în raport de probele ce fuseseră deja administrate în cauză,  a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 30.08.2007, între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut că pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare, onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta Victor-Viorel să primească o sumă fixă de 2.000 euro, pentru care va emite o factură lunară.

Prin act adiţional, începând cu luna aprilie 2008, s-a majorat la suma de 3.000 euro/lună onorariul avocatului Ponta Victor-Viorel.
Convenţia de conlucrare s-a încheiat în luna decembrie 2008, moment în care Ponta Victor-Viorel a devenit ministru.
Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta Victor-Viorel a emis în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei.

Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii” care a efectuat plata contravalorii lor după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Şova Dan-Coman a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi.

Ulterior,  pe fondul unor controale fiscale, desfășurate în perioada mai-octombrie 2011, Ponta Victor-Viorel s-a înţeles cu Şova Dan-Coman ca acesta să întocmească în cadrul societăţii de avocaţi, rapoarte de activitate juridică, pretins a fi prestată de Ponta Victor-Viorel, corespunzătoare celor 16 luni cât a durat convenţia.

Întrucât specializarea juridică lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal s-a stabilit ca activităţile să vizeze asistenţa juridică în dosare de natură penală în legătură cu clienţii societăţii de avocaţi.

Astfel, în cursul lunii august 2011, s-au întocmit în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 – decembrie 2008.

Cele 16 înscrisuri falsificate de Ponta Victor-Viorel au fost tehnoredactate prin metoda „copy paste” după modelul înscrisurilor privind activitatea juridică desfăşurată de mai mulţi avocaţi din cadrul SCA „Şova şi Asociaţii”, avocaţi care au declarat că nu au conlucrat niciodată cu Ponta Victor-Viorel. În realitate, Ponta Victor-Viorel nu a efectuat nici una din activităţile respective, nici măcar în parte.

Ponta Victor-Viorel a folosit o parte din sumele obţinute de la SCA „Şova şi Asociaţii” pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidenţial situat în Bucureşti.

În perioada 11.11.2008 – iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a mai beneficiat de foloase din partea societăţii de avocaţi, constând în transmiterea dreptului de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. În tot acest timp, societatea de avocaţi a plătit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/lună) şi alte obligaţii către firma de leasing, în total, 79.641,11 lei. În luna iunie 2009, Ponta Victor-Viorel a preluat leasingul autoturismului fără să mai achite vreo sumă de bani societăţii de avocaţi.

Autoturismul a fost achiziţionat de societatea de avocaţi SCA „Şova şi Asociaţii”, la solicitarea expresă a lui Ponta Victor-Viorel.

Suspectului Ponta Victor-Viorel i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile anterior descrise, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

  1. În aceeaşi cauză, procurorii au constatat că se impune continuarea urmăririi penale faţă de Ponta Victor-Viorel şi sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni de conflict de interese, dintre care una în formă continuată (două acte materiale) fapte aflate în legătură cu funcţia sa de prim-ministru al României, având în vedere că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În calitate de prim-ministru al României, Ponta Victor-Viorel l-a desemnat pe Şova Dan-Coman, în luna august 2012, în funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcţia de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor şi în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condiţiile în care Ponta Victor-Viorel a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Şova Dan-Coman, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) şi dreptul de folosinţa gratuită a unui autoturism.

Probele administrate au relevat faptul că Ponta Victor-Viorel a beneficiat, lunar, în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, de sume de bani cuprinse între 7.900 lei şi 14.000 lei, în total 181.439,89 lei, în temeiul unei convenţii fictive de conlucrare profesională în domeniul juridic încheiată între SCA „Şova şi Asociaţii” reprezentată de Şova Dan-Coman şi Cabinetul de Avocat „Ponta Victor-Viorel” reprezentat de Ponta Victor-Viorel, iar în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009 a beneficiat în mod gratuit de dreptul de folosinţă al autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10, achiziţionat de SCA „Şova şi Asociaţii” în sistem de leasing financiar de la Romstal Leasing (rate în valoare de aprox. 6.000 lei/lună), iar ulterior, în luna iunie 2009, de sumele de bani reprezentând avansul şi alte cheltuieli aferente contractului de leasing în momentul preluării acestuia de către Ponta Victor-Viorel, în total suma de 79.641,11 lei.

Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al DNA inițiază procedura de sesizare a Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale faţă Ponta Victor-Viorel, deputat, care în perioada în care se presupune că a săvârşit infracţiunile de conflict de interese a îndeplinit funcţia de prim-ministru.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
………………………….

vestea.net

Comentarii Facebook

One thought on “DEPUTATUL ARSENE ESTE SOLIDAR CU URMĂRITUL PENAL VICTOR PONTA: “Acuzaţiile aduse nu au nicio acoperire!”

  1. Frate, da’ cu cine-ai vrea sa fie solidar….? Inapoi la termopane, nu-i surade Grumazesteanului. Si-apoi, nu-i el „trompeta” kimir senului in Neamt ? Am face bine sa nu-l mai bagam in seama, deoarece, oricat ne-am da noi cu parerea, „jocurile” sunt probabil facute, asa cum se-ntampla de un sfert de secol….Sa avem rabdare pana la vara viitoare, cand iar, din nou si inca o data, vom merge la vot, sa-i votam pe ai mai buni….Aici ma refer la Noiembrie 2016. Vom schimba iarasi, n-asa, aducandu-i pe cei cinstiti si patri(h)oti in fruncea bucatelor… Atunci, presa tv-ul si FB-ul ne vor invata de bine !

Lasă un răspuns